Ionel Vaduva
382 vizualizări marţi, 22:04

„În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 şi conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu Prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe”, se menţionează într-un comunicat de presă remis la redacţie. „S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de gaini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene”.

Conform precizărilor ANSVSA, în vederea izolării focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramures şi judeţele limitrofe.

„La aceasta oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”, îndeamnă la calm autorităţile de la Bucureşti.

Datele de ultimă oră arătau că virusul a dus la uciderea a 11.190 de păsări din ferma maramureşeană, dintr-un total de 18.699 de capete.

Joi, 9 ianuarie 2020, ANSVSA anunţa că Executivul de la Bruxelles transmisese o informare despre evoluţia unui număr de nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluau în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski din Polonia.

Adoptarea Deciziei privind măsurile de protecţie şi regionalizarea, consecutivă declarării acestor focare de către Polonia, a fost demarată la nivelul Comisiei Europene, precizau autorităţile veterinare române joia trecută.

„Având în vedere prevederile legislaţiei europene în vigoare, în baza principiului precauţiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în ţara noastră”, afirmau la acea vreme specialiştii autorităţii.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

Totodată, crescătorii de păsări erau informaţi despre situaţia epidemiologică mai sus menţionată apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

„ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor; documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante; respectării cerinţelor generale si specifice de igienă”, se menţiona în informarea Autorităţii.

ANSVSA monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comertul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), cât şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

În urma discutiilor, purtate de preşedintele ANSVSA cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurări din partea acesteia că au fost aplicate toate măsurile legale şi că din zonele supuse restricţiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din păsăre.

De asemenea, ANSVSA a fost informată de către Comisia Europeană /Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre măsurile de protecţie şi restricţiile impuse în focarele de boală din Polonia.

Sursă foto: ANSVSA

 

Citește și: