Departamentul Social - Mediafax
2142 vizualizări 17 feb 2019

”Nici poveste să propun clase să producă segregarea acestor copii, ci să încercăm să îi susţinem suplimentar cu un profesor de sprijin,” a revenit ministrul Educaţiei asupra declaraţiilor iniţiale, într-o intervenţie la Antena 3. ”O s-o punem, probabil în viitoarea lege a educaţiei. Pe măsură ce vom avea asigurate cadrele didactice, vom încerca să o transpunem şi în realitate. Există şi în acest moment, dar sunt foarte puţini profesorii de sprijin, din păcate.”

Şi Ministerul Educaţiei Naţionale întăreşte printr-un comunicat de presă că nu se urmăreşte formarea de clase separate pentru copiii cu cerinţe speciale, aşa cum ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, lăsase să se înţeleagă, duminică.

”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, cu privire la copiii cu dificultăţi de învăţare, MEN face următoarele precizări, menite să sublinieze, cu claritate, poziţia ministrului Educaţiei Naţionale: Ministerul Educaţiei Naţionale urmăreşte integrarea copiilor cu dificultăţi de învăţare în unităţile de învăţământ de masă şi dezvoltarea serviciilor de sprijin educaţional prin creşterea numărului profesorilor de sprijin şi a consilierilor şcolari - cu suportul cărora se realizează terapiile necesare, precum şi prin formarea cadrelor didactice care predau în clasele unde sunt integraţi individual copii cu nevoi speciale”, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei, într-un comunicat de presă.

”Declaraţiile ministrului educaţiei naţionale, pe tema mai sus-menţionată, au făcut referire întocmai la această necesitate, de a aloca suplimentar profesori de sprijin copiilor cu dificultăţi de învăţare. Precizăm că nu se intenţionează organizarea unor clase separate, numai cu elevi cu cerinţe educaţionale speciale”.

Ecaterina Andronescu declarase duminică că elevii cu dificultăţi de învăţare se află acum integraţi fie în şcoli speciale, fie în sistemul normal, dar fără profesori dedicaţi, motiv pentru care o variantă ar fi înfiinţarea claselor separate pentru aceşti copii.

”Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori", a declarat ministrul Educaţiei, la Digi 24.

Drept urmare, ministrul spune că o variantă ar fi locuri speciale cu profesori de sprijin. ”Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea: ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin”, a mai afirmat Ecaterina Andronescu.

Măsura este însă contestată de UNICEF, care consideră că elevii cu nevoi speciale se integrează mai bine atunci când sunt expuşi diversităţii.

”Experienţa ne-a arătat că elevii învaţă mai bine atunci când sunt expuşi diversităţii, când suportul pentru ei este apropiat nevoilor lor. Fiecare copil este diferit, fiecare copil se dezvoltă şi învaţă în moduri diferite, iar serviciile, adică cele de stat, trebuie să fie capabile să se adapteze acelor nevoi speciale”, spune Pieter Bult, oficial al UNICEF în România.

Săftoiu: Cea mai revoltătoare iniţiativă

Adriana Săftoiu critică vehement iniţiativa Ecaterinei Andronescu, într-o postare pe Facebook. ”Andronescu. Ecaterina Andronescu. Vrea clase speciale pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Este una dintre cele mai revoltătoare iniţiative. Sunt zeci de ani de când în ţările model în sistemul educaţional efortul e pentru ca aceşti copii să fie integraţi în învăţământul de masă, iar învăţământul special să fie o excepţie.

În loc să găsescă soluţii pentru ca aceşti copii să aibă profesori de sprijin, integraţi în învăţământul de masă, Andronescu se scuză lamentabil şi propune o măsură aberantă, nedreaptă, lipsită de orice responsabilitate faţă de aceşti copii. Doar pentru asta şi merită o moţiune! Şi apoi să speri că, odată plecată, nimănui nu îi va mai trece prin cap să o numească ministru al Educaţiei.

PS: Până la moţiune, voi cere marţi, în Comisia pentru Drepturile Omului, audierea lui Andronescu. Prea grav ce vrea să facă,” scrie Adrian Săftoiu pe Facebook.

Elevii, repetenţi în clasa I, o altă controversă marca „Andronescu”

În luna ianuarie, Ecaterina Andronescu a stârnit numeroase controverse, după ce a declarat că vrea să lase repetenţi elevii încă din clasa I. Nemulţumită de performanţele Învăţământului românesc, actualul ministru al Educaţiei considera că repetenţia precoce ar fi una dintre soluţiile ca elevii să nu ajungă până în clasa a VIII-a fără să ştie să scrie sau să socotească.

”Din păcate este o prevedere legală. Până în clasa a III-a, nu îi poate lăsa repetenţi, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui lucru, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, să calculeze şi 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a VIII-a. Obiectivele trebuie să le stabilim prin lege şi fişa postului profesorului,” a declarat ministrul Educaţiei la Digi24.

Ea consideră o greşeală că un elev de clasa I nu poate fi lăsat repetent: ”Categoric.(...) Te străduieşti mai mult să-l înveţi ce trebuie să-l înveţi”.

Potrivit Ordinului Ministerul Educaţiei nr. 5115/2014 - privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la sfârşitul clasei pregătitoare şi la sfârşitul clasei I, elevii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Elevii cu dificultăţi de învăţare vor rămâne în colectivele în care au învăţat şi vor intra într-un program de remediere sau recuperare şcolară pe parcursul anului următor.

Reprezentanţii părinţilor nu sunt de acord cu intenţia ministrului Educaţiei deoarece consideră că repetenţia i-ar afecta emoţional la aşa o vârstă fragedă.

“Această iniţiativă ar afecta, cel puţin din punct de vedere emoţional, un copil care abia se obişnuieşte cu mediul şcolar şi care are şapte ani. Nu avem cum să fim de acord cu aşa ceva. Nu ştiu de ce un ministru şi-a dorit acest lucru. Până la urmă, în calitate de ministru poate propune orice, dar văzând reacţiile tuturor, nu vom agreea aşa ceva şi sperăm să nu fie impusă prin noua Lege a educaţiei, care va fi în dezbatere publică,” a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de părinţi din învăţământul preuniversitar.

Dimpotrivă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" Marius Nistor consideră propunerea binevenită.

“Din punctul meu de vedere, este o problemă că la nivelul clasei a I-a, treci în clasa a II-a fără să ai cunoştinţe elementare.(...) Marea problemă a noastră este că avem peste 50.000 de copii care nu ştiu să scrie şi să citească suficient de corect. Copii care termină gimnaziul, copii care ajung în liceu şi sunt puşi în imposibilitatea de a susţine examenul de Bacalaureat,” apreciază Nistor.

”Consider că ar trebui să începem în regim de urgenţă discuţii despre legea învăţământului preuniversitar, legea învăţământului universitar. Toate aceste probleme să fie puse în dezbatere publică şi clarificate din punct de vedere legal. Să avem actele normative.(...) Din punctul meu de vedere, copilul acela cum poate intra în clasa a II-a, atâta timp cât nu are elementele de bază? E ca şi cum aş vrea să-l trec direct în clasa a XI-a, dar el are probleme la nivelul clasei a X-a. Îl trec doar de dragul de a-l trece?” se întreabă Marius Nistor.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Citește și: