Andreea OFIŢERU
2447 vizualizări 16 dec 2014

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că nu ştia că Victor Ponta renunţă la titlul de doctor. „Fiecare om are dreptul să facă ce vrea cu proprietatea lui. Eu nu cunosc niciun precent”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu era ministrul în funcţie atunci când a apărut scandalul legat de teza de doctorat al lui  Victor Ponta. 

În urmă cu doi ani, Ecaterina Andronescu declara că dacă  în Consiliul Naţional de Etică se stabileşte că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiinţarea şcolii de doctorat.

CE S-A ÎNTÂMPLAT în 2012 pe scurt:

 18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Cele două susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă" indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

22 iunie Acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti şi a Facultăţii de Drept. Este anunţată constituirea unei comisii formate din experţi internaţionali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

29 iunie Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

2 iulie Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare.

6 iulie Consiliul Naţional de Etică se întruneşte pentru a doua oară, dar nu ia în discuţie cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experţi din care face parte şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

17 iulie Comisia de experţi a Consiliul Naţional de Etica emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

20 iulie Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a constatat că Ponta a copiat 68 de blocuri de text fără să citeze sursa. Fragmentele copiate variază ca mărime de la 7-8 rânduri la 10 pagini şi sunt concentrate în principal în capitolele 1 şi 3 ale tezei de doctorat. O treime din teza de doctorat e premierului este copiată din alte lucrări ştiinţifice.
 
 

Citește și: