Nicolae Oprea
200 vizualizări 13 mar 2019

„Ne confruntăm cu una din dramele pe care le trăieşte România, poate cea mai mare, cu o scădere dramatică a populaţiei şcolare. Dacă în urmă cu 15 ani aveam circa 4.300.000 de elevi în sistemul de învăţământ, astăzi mai avem doar 2,8 milioane şi este absolut greu de acceptat pentru oricare dintre noi că în 2018 s-au născut mai mulţi copii ai românilor în afara graniţelor ţării decât în ţară”, a declarat Ecaternia Andronescu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că abandonul şcolar din România este extrem de mare, care creşte de la an la an.

„Încercăm să diminuăm abandonul şcolar. România raportează un abandon şcolar extraordinar de mare. Dau un singur exemplu, în 2018 au fost înmatriculaţi în sistemul de învăţământ în clasa a VIII - a 174.000 de elevi, s-au înscris la Evaluare 150.000, şi s-au prezentat la examen 142.000”, a mai precizat Andronescu.

Andronescu: Cei şcoliţi astăzi au IT-ul în ADN. Vrem să digitalizăm sistemul

Ecaterina Andronescu a declarat, la reuniunea primarilor din România, că cel mai important proiect pentru educaţie este digitalizarea sistemului de învăţământ şi dotarea elevilor cu tablete, deoarece ei „au IT-ul în ADN”.

„Din punctul meu de vedere cea mai importantă instituţie din orice primărie este şcoala. Din fericire pentru scoală, anul acesta avem un buget ceva mai generos. Ne ajută şi MDRAP-ul care a prins în bugetul propriu 5.095 de şcoli din diferite etape de reabilitare sau de construcţie, şcoli şi grădiniţe însumând circa 17 miliarde, deci o sumă absolut considerabilă. Bugetul tot al ministerului are 5,5% din PIB, ceea ce, fără îndoială, ne dă o speranţă că putem să dezvoltăm din el câteva proiecte foarte interesante”, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Ecaternia Andronescu, miercuri, la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România.

Potrivit ministrului, cel mai important proiect pentru Educaţie este digitalizarea sistemului de învăţământ.

„Încercăm să aducem în tot sistemul table inteligente, o platformă educaţională cu toate resursele educaţionale deschise şi, sigur, trebuie să-i instruim şi pe profesori să folosească aceste instumente ale tehnologiei ca predarea să devină mai atractivă. După opinia mea, cei şcoliţi astăzi vin de acasă într-o proporţie covârşitoare cu IT-ul în ADN”, a mai declarat Ecaterina Andronescu al întâlnirea cu primarii din România.

Foto: Hepta

Citește și: