Cătălin Lupăşteanu
5091 vizualizări 11 sep 2015

Procurorii DNA solicită redeschiderea urmăririi penale pe numele celor doi foşti miniştri, într-un dosar în care sunt cercetate fapte similare celor din dosarul "Microsoft", potrivit unor surse judiciare. Cercetarea vizează modul de atribuire a unor contracte de către Ministerul Educaţiei, privind achiziţia de calculatoare pentru şcoli. Cererea DNA a fost înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în 22 iunie.

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a declarat, după decizia ÎCCJ de a admite cererea DNA de redeschidere a dosarul în care este cercetat alături de Ecaterina Andronescu, că ancheta de acum nouă ani vizează fapte ce nu îi pot fi imputate şi că va reclama cazul la CEDO.

Athansiu a declarat că acest dosar este redeschis de DNA după nouă ani şi după ce s-a dat de două ori soluţie de neînceperea urmăririi penale de către procurorii aceluiaşi parchet.

El a mai precizat că este cercetat pentru două fapte, dintre care una nu mai este incriminată, iar cealaltă a fost prevăzută în lege după ce el şi-a terminat mandatul de ministru, astfel că acuzarea sa este împotriva unei logici juridice minimale.

"Să redeschizi un dosar a treia oară pentru fapte care nu pot fi imputate potrivit legislaţiei este o aberaţie pe care o voi reclama la CEDO. Eu nu sunt oricine şi nu sunt bătaia de joc a anchetatorilor DNA", a spus Athanasiu, la Digi 24.

El a susţinut că numele său a fost "batjocorit" timp de un an, dar nu a fost chemat la DNA în acest timp. Fostul ministru a mai spus că numele său nu este pomenit în niciun denunţ din acest dosar.

Athansiu a precizat săptămâna aceasta, când a fost la instanţa supremă la judecarea cererii DNA de redeschidere a anchetei, că în acest caz sunt vizate fapta prevăzută de articolul 17 litera d din Legea 78/2000, respectiv o infracţiuine dezincriminată prin Legea de punere în aplicare a noului Cod penal, şi cea care a fost prevăzută în Legea 78/2000 începând cu 2 decembrie 2004, când el nu mai participa la programul de achiziţii de calculatoare pentru că era în ultima lună de mandat şi nu a mai semnat nimic.

În dosarul "Microsoft", sunt vizaţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, pe care DNA îi acuză de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Anchetatorii spun că persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

În "aranjarea" contractelor ar fi fost implicaţi fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, dar şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Ecaterina Andronescu este urmărită penal în dosarul „Microsoft”, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani de procurorii DNA.

Andronescu este acuzată că în perioada 2001-2009, din postura de ministru al Educaţiei, a pretins şi a primit de la firma Siveco bani şi calculatoare, pentru ea şi pentru alte persoane, pentru a-i asigura firmei participarea la proiecte cu ministerul.

Ea mai este acuzată că a aprobat bugetul Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi al proiectului pentru licenţele Microsoft. De asemenea, ea este acuzată că a iniţiat şi a avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care firmele Compaq şi Siveco au fost favorizate şi că a stabilit discreţionar procente de participare în proiect pentru anumite firme, favorizându-le. Ea ar fi permis în mod ilegal firmei Siveco să cesioneze contractul cu Ministerul Educaţiei unor firme colaboratoare, umflând astfel preţurile de achiziţie ale licenţelor Microsoft cu 30-40%, iar al calculatoarelor şi altor produse software cu până la 50%, faţă de preţurile pieţei, conform DNA.

Alexandru Athanasiu este urmărit penal pentru infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul Microsoft.

Procurorii DNA spun că Athanasiu ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30-40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

Citește și: