Diana Grigore
239 vizualizări 12 apr 2019

„Delegaţia Parlamentului este foarte deschisă continuării negocierilor cu Consiliul de îndată ce acesta se poate întoarce la masă negocierilor cu o nouă abordare, luând în considerare preocupările Parlamentului. Câtă vreme acest lucru nu se întâmplă, nu vedem posibilitatea de a ajunge la un acord şi suntem nevoiţi să vă informăm că pentru moment niciun acord nu a fost stabilit între cele două echipe de negociatori cu privire la alegerea procurorului-şef european”, se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, de către echipa de negociere pentru desemnarea procurorului-şef european.

Oficialii europeni amintesc de atacurile venite din România la adresa Laurei Codruţa Kovesi, care ar putea influenţa candidatura ei pentru funcţia de procuror-şef european.

„În lumina recentelor evenimente din România, unde candidatul Parlamentului a fost pus sub control judiciar şi a fost atacat moral şi profesional de către autorităţile române, delegaţia Parlamentului a insistat că discuţiile nu pot continuă că şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ingnorand situaţia politică actuală din România care afectează direct candidatură doamnei Kovesi (trebuie să notăm şi faptul că decizia asupra controlului judiciar a fost ridicată de către Înaltă Curte a României în 3 aprilie 2019)”, se mai arată în scisoarea transmisă lui Antonio Tajani.

Echipa de negociere a PE susţine că această situaţie ar putea afecta şi candidatura susţinută de Consiliul UE pentru funcţia de procuror-şef european.

„Nu poate fi ignorat faptul că situaţia descrisă anterior ar putea fi în detrimentul candidatului Parlamentului European şi ar putea, de asemenea, afecta şi candidatul Consiliului, pe care Parlamentul nu-l susţine. Lipsa de voinţa a Consiliului să recunoască faptul că ultimele evenimente din România reprezintă o criză judiciară care subminează candidatul Parlamentului a fost considerată drept innacceptabila de către delegaţia Parlamentului, care a cerut un mandat de negociere reînnoit din partea COREPER. Delegaţia Consiliului a afirmat că EPPO a fost pe fiecare agendă a COREPER şi a refuzat să ia în considerare această sugestie. Negociatorii Parlamentului au subliniat alte elemente care sunt relevante pentru decizie, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, şi au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, aţi scris deja o scrisoare Consiliului în martie anul curent, în care cereaţi Consiliului să respecte principiul balanţei de gen în numirile în poziţiile cheie ale UE”, potrivit sursei citate.

Echipa PE susţine că L.C. Kovesi este competentă pentru candidatura la şefia Parchetului European.

„Negociatorii Parlamentului au subliniat alte elemente care sunt relevante pentru decizie, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, şi au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, aţi scris deja o scrisoare Consiliului în martie anul curent, în care cereaţi Consiliului să respecte principiul balanţei de gen în numirile în poziţiile cheie ale UE. În plus, a fost menţionat şi faptul că România nu deţine nicio poziţie cheie în cadrul UE. Cu toate acestea, argumentele nu au reuşit să schimbe poziţia delegaţiei Consiliului privind reînnoirea mandatului”, se mai arată în scrisoarea echipei de negociere din Parlamentul European pentru desemnarea procurorului-şef european”, conform textului scrisorii.

Documentul adresată preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, este semnată de toţi cei trei membrii din cadrul echipei de negociere pentru desemnarea procurorului-şef european din PE.

Echipa Parlamentului European şi Consiliul UE au anulat, miercuri, a patra rundă de negocieri pentru şefia Parchetului European. În urmă cu o săptămână Consiliul UE a reiterat susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

 

Citește și: