Andreea OFIŢERU
1393 vizualizări 15 iul 2013

Cinci licee tehnologice au reuşit la BAC 2013 chiar să-şi tripleze rata de promovare faţă de anii trecuţi. Secretul performanţei: au aplicat reţeta americană „Acţiune, Reflecţie, Învăţare”.

Rezultatele erau ruşinoase pentru cinci licee tehnologice: Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic I C Stefănescu Iaşi, Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel şi Liceul Tehnologic „Mecanică Fină” din Bucureşti. Lucrurile au început să se schimbe în urmă cu doi ani, când cele cinci instituţii au fost incluse în proiectul „Zburd-Educaţie prin coaching”, dezvoltat de Asociaţia ROI în colaborare cu Asociaţia Română de Coaching. Prin acest proiect, elevii de clasa a XII-a au fost antrenaţi de o echipă de profesionişti  în coaching să depăşească obstacolele pe care le întâmpină atunci când se pregătesc pentru examen.

Cifrele din 2013 arată o creştere semnificativă a promovării în comparaţie cu evoluţia la nivel naţional. De exemplu, la Colegiul din Braşov rata de promovare s-a triplat de la 11% la în 2012 la 30% în 2013, iar la Iaşi şi Câmpulung Muscel s-a dublat.

Metoda americană a prins şi în România

Succesul elevilor s-a datorat unei metode speciale aplicate în cele cinci instituţii. Pentru prima dată în România a fost folosită o metodă  adusă din Statele Unite ale Americii de către Ernie Turner, un coach recunoscut la nivel internaţiobnal, preşedintele organizaţiei„Leadership in International Management,  cu 30 de ani de experienţă în lucrul cu organizaţii la nivel internaţional. Bazată pe concepte precum  „Acţiune, Reflecţie, Învăţare”, metoda  prin care elevii şi profesorii sunt ghidaţi de traineri voluntari a fost aplicată cu succes în 15 licee cu probleme din statul New York.

La fel ca şi colegii lor americani, elevii din România au fost „antrenaţi” să vină cu plăcere la şcoală, au participat la multe şedinţe  de pregătire, au fost ajutaţi să-şi  amenajeze clasa în cel mai prietenos mod posibil şi au vrut să afle care este rolul lor în eşecul de la examen.

„În general, exigenţa profesorilor a sporit, iar elevii au fost mai interesaţi în pregătire, în special la matematică. Încă de anul trecut au avut loc simulări. La iniţiativa echipelor formate din profesori, elevi şi părinţi, în majoritatea liceelor s-au format grupuri de studiu la matematică. Spre exemplu, la Sibiu şi la Braşov, elevii care au terminat în această vară s-au pregătit începând din clasa a XI-a. La Bucureşti şi Braşov, profesorii implicaţi au devenit mentori pentru elevi în pregătirea suplimentară”, a explicat Simona David- Crisbăşanu, managerul proiectului şi membru al Asociaţiei ROI.

Echipa de traineri care i-a antrenat pe elevii de la cinci licee tehnologice

„Care este rolul meu în toată această problemă?”

 Ernie Turner spune că elevii care nu au luat Bacalaureatul în sesiunea din vară nu trebuie să se descurajeze, ci dimpotrivă. „În primul rând să se întrebe de ce? De ce mi s-a întâmplat mie asta? Care este rolul meu în toată această problemă? Cum am contribuit eu la asta? Pentru că tuturor, de la profesori, la elevi le este mai uşor să dea vina pe sistem? Ceea ce poate fi parţial adevărat. Dar întrebările rămân: cum am contribuit eu la acest lucru?”, a spus Ernie Turner. Acesta arată că planul pentru creşterea promovării la liceele tehnologice va continua în perioada următoare, iar profesorii care au luat parte la proiect vor deveni "antrenori".

Cum se pot pregăti elevii până în toamnă

„Cred ca pentru a reuşi, elevii trebuie să continue să-şi pună  întrebări: ce am făcut până acum şi a mers?  Numai pentru că ai picat un examen nu înseamnă că ai făcut totul greşit. Ca elev, trebuie să-mi pun întrebarea ce am făcut greşit? Ce am făcut bine până acum şi ce pot face de acum încolo? În scurta perioadă pe care o am până în august ce pot continua să fac de acum încolo şi ce pot să îmbunătăşesc. Cum să-mi folosesc timpul într-un mod eficient? Cine mă poate ajuta? Cum mă pot ajuta singur? Ce nu ştiu atât de bine astfel încât să mâ întorc să să învăţ mai bine”, mai spune Ernie Turner.

Reuşita proiectului Zburd –Educaţie prin Coaching va fi transpusă într-un film documentar despre cum a decurs pregătirea din licee. În toamnă proiectul va fi extins la alte cinci licee ce vor fi selectate în cadrului unui alt proiect iniţiat împreună cu alte organizaţii precum Şcoala de Valori, Fundaţia Noi Orizonturi şi Junior Achievement România. Liceele selectate vor beneficia de un program integrat, pe o perioadă de 3 ani, numit Adoptă un liceu.

Elevii în timpul orelor de pregătire


 

Citește și: