Silviu Bănilă
22768 vizualizări 20 nov 2018

Baronul mexican al drogurilor El Chapo este un criminal cu sânge rece, care a fost în stare să ordone uciderea unui bărbat, doar pentru că a refuzat să-i strângă mâna.

Procesul lui Joaquin Guzman a inclus declaraţia şocantă a martorului Jesus Zambada, într-un tribunal din New York, scrie Daily Mirror. Zambada, fratele lui Ismael „El Mayo” Zambada, un partener de-al lui Guzman, care administra Cartelul Sinaloa, a descris modul în care El Chapo s-a implicat în numeroase execuţii.

Într-un interogatoriu încrucişat, unul dintre avocaţii lui El Chapo a lansat un atac virulent la adresa credibilităţii lui Zambada şi au subliniat neconcordanţele între mărturia lui şi mărturiile originale, furnizate procurorilor americani. 


Guzman, în vârstă de 61 de ani, a fost extrădat în SUA în ianuarie 2017, fiind acuzat de trafic masiv cu cocaină, heroină, metamfetamină şi marijuana. El Chapo este judecat de Curtea federală din Brooklyn, având nu mai puţin de 17 capete de acuzare şi riscă închisoarea pe viaţă.

El Chapo a ordonat uciderea lui Rodolfo Carrillo, membru rival al Cartelului Juarez şi fratele unui ”locotenent” de al său, după ce individul a refuzat să-i strângă mâna la o întâlnire, a declarat Zambada.

Asasinatul ar fi avut loc în 2004 şi a provocat un conflict violent între cele două organizaţii criminale.

Zambada a povestit că o altă ţintă a fost un poliţist corupt, Rafita, care a lucrat pentru baronul rival al drogurilor Arturo Beltran Leyva. Asasinii care lucrau pentru El Mayo şi Guzman l-au executat pe Rafita, după ce l-au scos din casă sub pretextul că i-ar fi lovit fiul cu maşina.

”Băiatul nici nu a ştiut ce s-a întâmplat”, a declarat Zambada. ”Şi-a continuat drumul spre şcoală”.


În cadrul procesului a fost prezentat şi un pistol încrustat cu diamante, despre care Zambada afirmă că i-ar fi aparţinut lui El Chapo. Martorul a povestit că Guzman a fost printre investitorii într-un transport de 20 de tone de cocaină, interceptat de Paza de Coastă a SUA, după ce a plecat din Panama, în 2006.

Acelaşi Zambada a recunoscut că i-a furnizat un elicopter lui El Chapo, care să-l ajute să nu fie prins, după evadarea lui dintr-o închisoare mexicană, din 2001.

Zambada a fost arestat în 2008, iar în 2012 autorităţile l-au extrădat în SUA. Guzman a fost unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, până la capturarea sa în ianuarie 2016, în Sinaloa, după două evadări de succes. Procesul din SUA al lui El Chapo are măsuri speciale de securitate. 

 

Citește și: