Gandul.info
Departamentul Social - Mediafax
1914 vizualizări 23 feb 2018

"M-am întâlnit în 2011 (n.r.: cu Sebastian Ghiţă) şi mi-a spus <<Îmi cer scuze pentru ce voi face. Sunt captiv la SRI şi DNA. Am intrat într-un joc foarte mare, câştig mulţi bani dar sunt prizonier, captiv total. Dacă mă ajută scap, dacă nu- la puşcărie sau la trei metri sub pământ>> Sunt textual cuvintele lui Ghiţă (...) Îl văd ca pe un puşti care a intrat într-un joc mult prea mare. A fost controlat, dominat, şantajat de Coldea", a declarat omul de afaceri Elan Schwartzenberg, într-un interviu acordat B1 TV.

Acesta a mai spus că a simţit în repetate rânduri susţinerea pe care Sebastian Ghiţă o avea din partea adjunctului SRI, Florian Coldea.

"Am fost sfătuit să intrăm în insolvenţă, am scăpat de contractul de management (n.r.: al lui Sebasrian Ghiţă), iar în secunda în care CNA a acordat licenţa, echipamentele erau ale Realităţii, am înţeles că Ghiţă nu m-a minţit, avea susţinerea lui Coldea la cel mai înalt nivel. Am văzut în multe situaţii acea mână nevăzută", a mai spus Schwartzenberg, pentru B1 TV.

Omul de afaceri a vorbit şi despre o întâlnire cu Dorin Cocoş, care a avut loc în biroul unui prieten de-al său.

"A spus că a evitat să mă sune pentru că sunt urmărit, că e rău ce fac cu Realitatea că e sub protecţia lui Coldea. Generalul Coldea i-a cerut 500.000 de euro către Realitatea ceea ce a şi făcut", a declarat omul de afaceri.

Moderatorul interviului Sorina Matei a declarat că acesta a fost realizat marţi, la Tel Aviv.

Elan Schwartzenberg a plecat din România în vara anului 2012, cu puţin înainte de a fi citat pentru audieri la DNA în dosarul în care Sorin Blejnar era cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere.

În ianuarie 2014, omul de afaceri a apărut în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel, ţară unde România nu are acord de extrădare. Era după momentul în care DNA transmisese citaţii pe numele lui, prin comisii rogatorii, autorităţile din Israel răspunzând că nu a fost găsit. În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru o presupusă fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea Media.

Procurorii anticorupţie au cerut şi au obţinut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obţinut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internaţional de statul român din iunie 2016.

Citește și: