Biro ATTILA
1163 vizualizări 20 nov 2013

Electrica a pierdut litigiile de la Curtea Internaţională de Arbitraj în care solicita penalizări de la ENEL pentru nerespectarea angajamentelor din contractele de privatizare ale filalelor de distribuţie Electrica Banat şi Dobrogea. Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că statul va fi obligat să plătească în acest caz cheltuielile de judecată.

Litigiile dintre Electrica şi ENEL s-au născut după ce compania de stat a constat că ENEL nu şi-ar fi respectat angajamentele contractuale agreate în procedurile de privatizare pentru filialele Electrica. Două dintre aceste litigii sunt legate de filiale de distribuţie Dobrogea şi Banat.

În cazul celor două, Electrica a solicitat de la ENEL penalităţi de câteva zeci de milioane de euro. Potrivit contractelor de privatizare litigiile dintre Electrica şi ENEL se judecă la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. ENEL a confirmat pentru gândul că aceste procese au fost câştigate de companie.

În cazul celei de-a treia filiale Electrica privatizată de ENEL, Electrica Muntenia SUD, guvernul a aprobat schimbarea contractului de privatizare. Mai precis în contract se ma modifica procedura prin care se vor judeca la Curtea de Arbitraj de la Paris. Dacă în cazul filialor Dobrogea şi Banat litigiile au fost judecate de un singur judecător, în cazul Electrica Muntenia SUD statul vrea ca dosarele să fie judecate de un complet de trei judecători.

Cazul Electrica Banat: ENEL a făcut investiţiile din contract din banii companiei pe care a achiziţionat-o

În 2005, Enel a cumpărat Electrica Banat. Prin contract ENEL s-a angajat că în termen de cinci ani să investească în Electrica Banat suma de 46 milioane euro. Curtea de Conturi a României a constat că ENEL nu a dovedit că a investit această sumă din surse proprii în Electrica Banat. ”Faţă de cele prezentate se constată nerespectarea de către Cumpărător, în calitatea sa de acţionar majoritar, a obligaţiei de a determina societatea să utilizeze Preţul Acţiunilor Nou emise, în sumă de 46,6 milioane euro în scopul finanţării investiţiilor necesare pentru dezvoltarea activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrica, cu influenţă directă a calculului tarifelor de distribuţie a energiei electrice”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În acelaşi raport se menţionează şi o analiză legală făcută de o casă de avocatură pentru Electrica. Din aceasta reiese că la Electrica Banat şi Electrica Dobrogea investiţiile au fost realizate din veniturile celor două companii şi nu din sursele proprii ale ENEL. ”Din documentele puse la dispoziţie de client rezultă că, potrivit informărilor lunare prezentate în cadrul Consiliului de Administraţie al SC Enel Distribuţie Dobrogea şi, respectiv al SC Enel Distribuţie Banat suma reprezentând Preţul Acţiunilor Nou Emise aflată în contul fiecărei dintre aceste societăţi a fost majorată ca urmare a operaţiunilor financiare specifice, investiţiile fiind realizate exclusiv din fluxurile de numerar generate de activitatea companiilor, ceea ce echivalează cu o încălcare de către Enel Distribuţie S.p.A. a angajamentului de investiţii asumat prin contractul de privatizare”, se arată în raportul Curţii de Conturi

Potrivit contractului de privatizare Electrica avea dreptul în acest caz să ceară ENEL despăgubiri în cuantum de 50% din suma agreată pentru a fi investită adică undeva la 23 milioane euro la care se adaugă 6% penalităţi anuale. În acest caz Enel a refuzat plata banilor şi s-a ajuns la procedura de arbitraj.

Raportul Curţii de Conturi subliniază faptul că nerealizarea investiţiilor de către ENEL din surse proprii a avut efect în calculul tarifului curentului electric. Raportul spune că în calcularea tarifului energiei electrice au fost incluse  investiţiile în retehnologizare care au fost făcute din sursele Electrica Banat. Dacă aceste investiţii erau făcute de ENEL din bugetul propriu nu mai erau incluse în acest calcul. Altfel spus preţul energiei ar fi putut să scadă doarece erau eliminate cheltuielile realizate cu retehnologizarea.

În astfel de cazuri litigiile dintre stat şi investitor sunt judecate de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. O astfel de acţiune a fost deschisă în 2012.

Electrica Dobrogea: ENEL nu a investit în retehnologizare

În 2005, ENEL a cumpărat Electrica Dobrogea. În contractul de privatizare compania italiană s-a angajat să investească 32 de milioane de euro în modernizarea, retehnologizarea, întreţinerea şi dezvoltarea reţelei de distribuţie a Electrica Dobrogea. La fel ca şi în cazul Electrica Dobrogea, Curtea de Conturi a constat că ENEL nu şi-a respectat promisiunea şi a realizat investiţiile din banii companiei pe care a cumpărat-o de la statul român. Astfel că Electrica a cerut despăgubiri de 16 milioane euro şi penalităţi de 1,7 milioane euro. Şi acest litigiu a ajuns la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.  

Citește și: