Biro ATTILA
24668 vizualizări 11 feb 2015

După 24 de ore de reţinere, Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile, unul dintre avocaţii săi, Marius Striblea,precizând  că a fost admisă parţial propunerea anchetatorilor în sensul că judecătorul nu a luat în considerare acuzaţia de spălare de bani.
Judecătorul ICCJ a admis cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA faţă de Udrea în dosarul Microsoft, cu măsura arestului preventiv şi cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru acuzaţia privind mita luată de la Dinu Pescariu, acuzaţie formulată de procurori după instituirea controlului judiciar. Decizia ICCJ nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

La aproape o oră după ce a fost arestată, pe contul de Facebook al Elenei Udrea a apărut o postare a acesteia care anunţă că va comunica în continuare, mesajele urmân a fi transmise prin intermediul avocaţilor.

După decizia din această seară a ÎCCJ, am o veste rea şi una bună.  Vestea rea este că s-a dispus arestarea mea preventivă pentru 30 de zile. Am încredere însă că, în urma apelului, această măsură va fi ridicată. Probabil, luni.  Vestea bună este că judecătorul a invalidat încă două capete de acuzare ale procurorilor care mi-au cerut arestarea în dosarul Microsoft: o acuzaţie de trafic de influenţă şi cea rămasă de spălare de bani. Practic, acuzaţiile de spălare de bani au căzut”, se arată în mesajul Elenei Udrea.

În referatul cu propunerea de arestarea a Elenei Udrea procurorii au susţinut că arestarea fostului ministru este necesară pentru că ar “răspunde cerinţelor de actualitate, oportunitate şi proporţionalitate a arestării preventive, având în vedere că nicio altă măsură nu ar îndeplini scopul urmărit de legiuitor”.

Procurorii susţin în referatul de arestare că Udrea şi-ar fi traficat influenţa prin intermediul lui Dorin Cocoş. Procurorii susţin că administratorul Omnilogic care avea în derulare un contract cu  Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru portalul e-România aapelat la Dinu Pecariu şi prin el la Dorin Cocoş pentru deblocarea unor plâţi în cadrul acestui contract.

“În speţă, este cert că inculpata Udrea Elena Gabriela a  a primit foloase necuvenite pentru a-şi trafica funcţia şi influenţa la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă, prin intermediul lui Dorin Cocoş, şi a primit foloase necuvenite în cuantum de circa  3.600.000 euro pentru a asigura deblocarea plăţilor aferente contractului e-România şi respectiv o rezolvarea problemelor judiciare ale martorului Pescariu Dinu Mihail”, susţine DNA în referatul cu propunerea de arestare.

Elena Udrea este acuzată şi de faptul că a cerut şi primit de la Dinu Pescariu 500.000 euro ca să intervină în ancheta care îl privea pe acesta, fiind vorba exact de dosarul Microsoft. Procurorii susţin că Udrea a primit banii în tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014.

Procurorii DNA mai susţin că Elena Udrea şi “alte persoane din conducerea PDL” au făcut presiuni la adresalui Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor pentru a încheia noi contracte cu compania Fujitsu Siemens Computers, compania care era intermediarul licenţelor Microsoft. În paralel Dorin Cocoş a cerut şi primit de la Claudiu Florică o mită de 9 milioane euro pentru ca ministrul Sandu să încheie aceste contracte. Astfel că din descrierea procurorilor rezultă că Elena Udrea şi-ar fi traficat influenţa politică iar Dorin Cocoş ar fi încasat mita. 

“Din probatoriul administrat în cauză rezultă că inculpatul Sandu Gabriel –ministru al Comunicaţiilor la data respectivă, a procedat la realizarea procedurii de achiziţie şi la încheierea contractului de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de UDREA ELENA GABRIELA – în calitate membru al Guvernului şi vicepreşedinte PDL, precum şi ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului”, se arată în referatul procurorilor

Procurorii DNA mai spun că în acest context din banii primiţi cu titlu de mită ar fi fost achizţionate 4 milioane de scrisori electorale. Scrisorile au fost achiziţionate în toamna anului 2009 când au avut loc alegeri prezidenţiale şi când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte. În acest context procurorii au amintit şi de premierul Emil Boc.

În referat se meţionează următoarele despre acest aspect:

“S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale .

Rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru (….)şi a lui (….).

În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial.

Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni  să se renunţe la pretenţii.” (sursa: referat DNA )

Udrea acuzată de spălare de bani

Anchetatorii susţin că Dorin Cocoş ar fi primit în 2009 o mită de 9 milioane euro pentru a-şi folosi influenţa asupra ministrului Gabriel Sandu, pentru ca societatea Fujitsu Siemens să primească contractul pentru licenţele informatice Microsoft. Procurorii susţin, că din cele 9 milioane de euro, Dorin Cocoş ar fi împrumutat compania Eurohotels, dar şi că a achizţionat o serie de imobile. Din descrierea faptelor făcute de procurori, rezultă că cele 9 milioane euro au fost utilizate în două scopuri: primul a fost să împrumute Eurohotels, împrumuturile fiind în cuantum mic - sub 40.000 lei; al doilea - achiziţia de imobile, achiziţie făcută în comun de soţii Udrea-Cocoş. Astfel motivează procurorii şi infracţiunea de spălare de bani

Procurorii susţin că Udrea ar fi săvârşit infracţiunea de fals în declaraţii pentru că nu a declarat împrumuturile menţionate mai sus. Acuzaţia cea mai serioasă este aceea de spălare de bani. Anchetatorii susţin că Udrea cunoştea faptul că imobilele cumpărate în comun cu Dorin Cocoş au fost plătite din banii primiţi ca mită pentru intervenţiile sale.

"Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă probe certe în sensul că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. Din declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, rezultă că  Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu”, se mai arată în referatul DNA

Citește și: