Biro ATTILA
83182 vizualizări 10 feb 2015

Elena Udrea a fost reţinută marţi seară, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, urmând ca mâine să fie prezentată instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Măsura a fost dispusă în dosarul „Microsoft” în care fostul ministru este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

„Pot pune cătuşe Elenei Udrea, dar nu pot pune cătuşe adevărului”, a spus Elena Udrea, care a fost scoasă cu cătuşe din sediul DNA.

Elena Udrea la ieşirea din sediul DNA

Elena Udrea a petrecut peste 10 ore la sediul DNA, în cursul zilei de luni, din care, potrivit avocaţilor, trei ore a fost audiată.

Decizia reţinerii vine după ce Parlamentul a avizat luni noapte şase cereri venite din partea procurorilor  dintre care trei vizau instituirea măsurilor preventive de reţinere şi arestare a fostului ministru al Dezvoltării şi Turismului în dosarele „Gala Bute” şi „Microsoft”.

Mai jos cele şase cereri al procurorilor,acuzaţiile care i se aduc Elenei Udrea şi rezultatul votului din Parlament

DOSARUL MICROSOFT

1.  Cerere pentru urmărirea penală pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere - 243 de voturi "pentru" şi 50 "împotrivă"

2.  Cerere de reţinere şi arestare preventivă -  202  voturi "pentru" şi 65 "împotrivă"

3.  Cerere de încuviinţare a arestării preventive, prin înlocuirea controlului judiciar - 152  voturi "pentru" şi 82 "împotrivă"

DOSARUL GALA BUTE

1. Cerere pentru urmărirea penală pentru abuz în seviciu - 285 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă"

2. Cerere pentru urmărirea penală pentru luare de mită - 278 de voturi "pentru" şi 50 "împotrivă"

3. Cerere de încuviinţare a arestării preventive - 219 voturi "pentru" şi 102 "împotrivă"

Cu cele şase cereri ale procurorilor pe numele său, din care trei de arestare, Elena Udrea a reluat, în apărarea sa, toate acuzaţiile la adresa şefului actual al SRI, Florian Coldea, care ar fi în spatele situaţiei în care acum ea se află şi le-a cerut deputaţilor să fie de acord cu urmărirea sa penală, dar nu şi cu arestarea sa care ar fi un abuz. „Ştiu că există o presiune publică asupra dumneavostră. ştiu că există presiuni şi de altă natură şi chiar calcule politice. Ceea ce vă cer au azi nu este clemenţă. Nu este să blocaţi Justiţia, din contră. Vă cer să lăsaţi Justiţia să funcţioneze şi în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată. Ceea ce vă cer în schimb este să nu fiţi părtaşi la un abuz care este încercarea de arestare a mea”, a spus Udrea, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Ea le-a cerut, totodată, deputaţilor să voteze conform conştiinţei. „Vă cer să fiţi puternici, să votaţi conform conştiinţei pe care o aveţi, dând Parlamentului rolul şi importanţa pe care această instituţie ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere îşi exercită atribuţiile în mod legal şi nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a adăugat Udrea.

În discursul său, fostul ministru a citat din pastorul german Martin Niemöller, parafrazându-l la final pentru a-i avertiza pe deputaţi că după ea, poate urma oricare dintre ei.

„La început au venit şi i-au luat pe socialişti/Nu am reacţionat, pentru că nu eram socialist/ Apoi au venit şi i-au luat pe sindicalişti/ Nu am reacţionat, pentru că nu eram sindicalist / Apoi au venit şi i-au luat pe evrei/ Nu am reacţionat pentru că nu eram evreu / Apoi au venit şi m-au luat pe mine/ Şi nu mai rămăsese nimeni care să reacţioneze. Parafrazând, dacă astăzi mă iau pe mine, în felul acesta, mâine vă iau pe dumneavoastră, poimâine pe ceilalţi care au curajul să vorbească, iar la final nu va mai rămâne nimeni care să poată să spună”, a spus Udrea, care după ce şi-a încheiat discursul a plecat din Parlament.

UPDATE 22:20 Elena Udrea a fost adusă la sediul sediul Poliţiei Capitalei fără cătuşe, lucru care s-a văzut când a ieşit din maşina Poliţiei, deşi la ieşirea din sediul DNA ea era încătuşată.

Elena Udrea la ieşirea de al sediul DNA, cu cătuşe la mâini.

Elena Udrea adusă în arestul Poliţiei Capitalei fără cătuşe la mâini.

Elena Udrea adusă în arestul Poliţiei Capitalei fără cătuşe la mâini.

Elena Udrea adusă în arestul Poliţiei Capitalei fără cătuşe la mâini.

UPDATE 22:20 Elena Udrea a fost reţinută marţi seară de procurorii DNA în dosarul Microsoft.

UPDATE 20:24 Timp de şase ore Elena Udrea a citit documentele dosarului Microsoft în care procurorii au obţinut încuviinţarea arestării preventive. Elena Udrea este la sediul DNA de peste opt ore. Acum ea dă o declaraţie în faţa anchetatorilor. DNA are posibilitatea să dispună reţinerea ei. 

UPDATE 15:00  ANALIZĂ GÂNDUL: Fostul ministru al Dezvoltării are, în acest moment, câteva opţiuni de natură juridică. Prima este să respingă acuzaţiile, să se apere în contradictoriu cu procurorul de caz şi, inevitabil, să ajungă la instanţă unde să îşi susţină din nou nevinovăţia pe arestarea preventivă. O altă opţiune ar fi să-şi recunoască infracţiunile şi să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul, în acest caz procurorii ar putea renunţa la cererea de arestare preventivă. Apoi, Udrea ar mai putea denunţa alte fapte ale altor persoane sau chiar fapte comise de ea împreună cu alte persoane. În acest caz ar scăpa de un nou dosar, fiind protejată de clauza de imunitate. În cazul denunţurilor, ea trebuie sa denunţe fapte de care procurorii nu au cunoştinţă. În acest caz, Parchetul ar putea da dovadă de clemenţă şi să nu mai ceară arestarea ei. 

UPDATE 14:43 Elena Udrea se află încă la DNA unde audierile sunt în plină desfăşurare. Între timp aflăm de la Curtea de Apel că în perioada când Udrea conducea ministerul Dezvoltării exista o "taxă" de 10% din preţul contractelor pe bani publici. Concret, companiile dădeau 10% şpagă ca să primească aceste contracte, susţin procurorii şi judecătorii care au decis arestarea unui colaborator al Elenei Udrea. Toate detaliile le găsiţi aici

UPDATE 11:54 Elena Udrea a ajuns la DNA. "Voi da o declaraţie în dosarul Microsoft", a precizat Elena Udrea. La sediul DNA câteva persoane protestează şi au cerut încarcerarea fostului ministru al Dezvoltării.

UPDATE 11:44 Avocatul Alexandru Chiciu, apărătorul Elenei Udrea, a ajuns la DNA unde a anunţat că "apărarea nu va comenta dosarul" şi că toate apărările juridice vor fi făcute în cadrul procedural. Avocatul Chiciu a anunţat că încă de vineri a formulat o solicitare pentru ca Elena Udrea să fie audiată.  

UPDATE 11:00 Elena Udrea a ieşit de la secţia de Poliţie. Nu a făcut prea multe declaraţii. "Ne vedem la 12 la DNA. Eu nu sunt dezamâgită de colegii din Parlament", a răspuns Udrea întrebărilor jurnaliştilor 

UPDATE 10:57 Elena Udrea a ajuns la Secţia 2 de Poliţie unde trebuie să se prezinte regulat, fiind vorba de o vizită impusă prin măsura controlului judiciar, măsură luată de procurorii DNA în urmă cu aproape două săptămâni. De la secţia de Poliţie, Elena Udrea va merge la DNA.

9 milioane de euro dintr-un total de aproape 50 de milioane au ajuns la Dorin Cocoş cu titlu de mită pentru a-şi folosi influenţa în favoarea intermediarului care a adus în România licenţele Microsoft, iar de aceşti bani ar fi beneficiat indirect şi Elena Udrea. Aceasta este cea mai nouă teză a procurorilor care investighează cel mai important dosar de corupţie din ultimii cinci ani. Elena Udrea este acuzată oficial de spălare de bani şi fals în declaraţii.

Tot în acest dosar, DNA a anunţat că Udrea este investigată pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. Udrea este acuzată şi că împreună cu Dorin Cocoş a cerut o şpagă de 3 milioane de euro. ”În anul 2010,  Cocoş Dorin,  în baza înţelegerii cu Udrea Elena Gabriela, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România”, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

DNA mai susţine că Udrea a cerut 500.000 euro de la un om de afaceri pentru a-i rezolva problemele în Justiţie. Udrea este acuzată că ar fi promis o intervenţie chiar în ancheta Microsoft. ”În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”.

 

Citește și: