62 vizualizări 18 iul 2010

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a intrat în atenţia presei din Marea Britanie. După ce Daily Telegraph a ironizat-o pentru împărţirea de pantofi cu toc şi ciocolată sinistraţilor din Săuceşti, ediţia electronică a The Independent consideră gestul ca pe o dovadă de umanitate. În articolul intitulat "Tocurile înalte arată umanitatea care lipseşte vălului islamic", jurnalista Joan Smith consideră că gestul ministrului Udrea arată "o înţelegere superioară a naturii umane. Când se întâmplă lucruri îngrozitoare, oamenii îşi pierd temporar perspectiva viitorului. O pereche de pantofi frumoşi nu aminteşte numai de o altă lume, ci este şi o promisiune că va veni un moment când vei aparţine din nou acestei lumi".

Explicând că Udrea este ministrul Turismului din România, ţară afectată de inundaţii, şi că a mers în satul Săuceşti cu 20 de tone de ajutoare, între care ciocolată şi cutii de pantofi cu tocuri înalte, Smith afirmă: "Sper să găsesc pe cineva ca ea dacă voi fi afectată vreodată de un dezastru natural". În schimb, problema principală cu vălul islamic integral (burqa) este, în opinia lui Smith, că indiferent în ce parte a lumii este purtat, este inuman. În general, vălul integral este purtat de femeile musulmane sărace. Acest obiect se pierde însă pe măsură ce apare clasa de mijloc prosperă, însă islamul politic este o încercare conştientă de a opri acest proces.

În ţările occidentale, femeile musulmane susţin că poartă vălul islamic din proprie voinţă. Acest lucru este adevărat în unele cazuri , susţine Smith, adăugând însă că nu este convinsă că acestea sunt complet sincere în legătură cu motivele care stau în spatele acestei alegeri. "Acoperirea feţei nu este prescrisă în Islam" susţine ea, adăugând că acest lucru este legat fie de obiceiurile tribale care datează dinaintea Islamului, fie de cultele puritane cum ar fi wahabismul. "Nu este nimic între conflictul dintre puritanism şi dorinţa de a celebra corpul uman-acesta se regăseşte pe tot parcursul istoriei-dar în cazul vălului islamic integral ar trebui să fie clar că motivaţia de a-l purta este aproape în întregime politică" argumentează ea.

Citește și: