Departamentul Externe
7920 vizualizări 6 oct 2018

Închisoarea Buen Pastor din Costa Rica, unde sunt încarcerate Elena Udrea şi Alina Bica, apare într-un raport al Departamentului de Stat american ca fiind un loc fără condiţii elementare, în care se înregistrează violenţe între deţinute, iar spaţiul este de multă vreme depăşit.

Cel mai recent raport al Departamentului de Stat american, elaborat în 2014, arată că toate închisorile din Costa Rica sunt supraaglomerate, situaţie care afectează siguranţa deţinuţilor şi a personalului penitenciar, favorizând producerea abuzurilor şi violenţelor.

"Supraaglomerarea, condiţiile igienice inadecvate, dificultăţile de a obţine acces la servicii medicale şi violenţele între deţinuţi rămân probleme grave în unele închisori din Costa Rica. Personalul de securitate şi cel administrativ nu sunt în parametri suficienţi pentru a asigura nevoile deţinuţilor", arată raportul Departamentului de Stat.

Nici peniteciarul pentru femei Buen Pastor, situat la periferia capitalei costaricane San Jose, nu face excepţie. Printre problemele menţionate în raportul elaborat de experţii de la Washington se numără detenţia arbitrară, precum şi acte de tortură şi tratamente degradante.

Elena Udrea a fost plasată în cameră cu Alina Bica, afirmă omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, care trăieşte în de mai mulţi ani în Costa Rica, dar se află în aripa bună a închisorii, unde ajungi dacă te ţine buzunarul şi dacă ştii cui trebuie să te ”adresezi”.

"Acolo e exact ca în Narcos (serial despre viaţa traficanţilor de droguri, n.r) şi există acolo o aripă mai bună în care au fost duse. Sunt cazate împreună cu o doamnă din San Jose, condamnată tot pentru fraudă, al cărei soţ este bun prieten cu o prietenă de-a noastră. Acum sunt trei în celulă”, a povestit Tăbăcaru la Antena 3.

Ministerul Justiţiei din Costa Rica a admis că există probleme, iar autorităţile depun eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei. Conform unor statistici publicate de cotidianul El Mundo Costa Rica, în penitenciarul Buen Pastor, 57% dintre deţinute sunt condamnate pentru trafic de droguri.

După arestarea Elenei Udrea, iubitul său, Adrian Alexandrov, a deplâns satisfacţia din reacţiile unor persoane din România, invocând copilul celor doi, născut în urmă cu două săptămâni.

”Am ales să fac această postare, cu Elena şi fetiţă noastră Eva Maria, în semn de mulţumire pentru sutele de mesaje primite din partea voastră, de susţinere şi încurajare,” scrie Alexandrov pe Facebook. ”Trecem prin momente dificile şi tot ce ne dorim este că micuţa noastră, un suflet nevinovat... să nu fie ţinută departe de mama ei, pentru că acum este momentul în care are cea mai mare nevoie de ea. Elena este o femeie puternică şi va trebui să rămână puternică în continuare pentru ea şi pentru fetiţă noastră. PS: Îmi este greu să înţeleg sau să procesez lipsa de umanitate a unor persoane din România care găsesc satisfacţie în smulgerea unui copil de doar 2 săptămâni din braţele mamei.”

Elena Udrea s-a mai confruntat cu condiţii de detenţie dificile în anul 2015, când a petrecut trei luni în Arestul Central al Poliţiei Capitalei, considerată ca fiind una dintre cele mai grele locaţii de detenţie din România din cauza lipsei de condiţii.

În momentul la care se vota o nouă cerere a DNA de arestare preventivă a deputatului pentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute", ea le descria colegilor din Parlament situaţia de după gratii: "Am fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei, verificată la sânge şi dezbrăcată. Mi-au luat sutienul şi am fost într-o cameră de trei pe trei metri, în care erau patru paturi, câte două suprapuse, apă caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dotat însă cu un duş pe care îl foloseam să tragem apa. Atunci când nimeni nu-l folosea, puneam un pet pe post de capac ca să nu poată veni şobolanii. Pereţii erau scorojiţi, geamul nu se închidea cum trebuie şi era curent."

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute miercuri, de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Ulterior, un tribunal local a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă de două luni, pînă când se vor analiza cele două mandate, dar şi solicitările de azil pe care le-au depus la sosirea în ţara din America Centrală.

 

Citește și: