Mădălina CHIŢU
Andreea OFIŢERU
8849 vizualizări 20 apr 2013

Elevii români ar putea studia obligatoriu „Educaţia pentru sănătate”, o materie care ar cuprinde şi educaţia sexuală, dacă un proiect de lege postat pe site-ul Camerei Deputaţilor va fi votat de Legislativ.

„Educaţia pentru sănătate” nu este o materie străină elevilor. Aceasta se predă în şcoli încă din anul 2001, sub forma unei discipline de studiu opţionale sau ca ore integrate în alte materii, dar susţinătorii noului proiect sunt de părere că programul educaţional nu şi-a atins obiectivul.

Iniţiatorul, Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD, este de părere că „dacă educaţie nu e, sănătate nu e”. „Potrivit statisticilor, cumpărăm două săpunuri pe an şi schimbăm periuţa de dinţi la trei ani. Din cauza acestor realităţi, consider că este nevoie să introducem în curriculă această materie obligatoriu. Simplul gest de a ne spăla pe mâini este extrem de important pentru sănătatea noastră”, a justificat pentru gândul Tudor Ciuhodaru importanţa şi necesitatea proiectului de lege postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Introducerea în şcoli a acestei materii ca şi obligativitate se adresează în special copiilor care provin din medii defovorizate, a mai explicat deputatul. „Este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Consider că odată cu introducerea edicaţiei pentru sănătate ca disciplină obligatorie de studiu în şcoli ar scădea rata îmbolnăvirilor, la fel ca şi numărul mamelor minore”, a subliniat Ciuhodaru.

Întrebat ce anume l-a determinat să realizeze un astfel de proiect de lege, deputatul a precizat că „părinţii mi-au sugerat în repetate rânduri importanţa şi necesitatea unei astfel de materii. Mai mult, edicaţia pentru sănătate se predă în foarte multe ţări din Uniunea Europenă ca disciplină obligatorie, începând din clasa I până în a 12-a”.

România, pe primul loc la mortalitatea cauzată de întreruperile de sarcină

Propunerea legislativă este susţinută de 18 deputaţi. Liliana Mincă, deputat PP-DD, una dintre susţinătoare, spune că România are nevoie de introducerea unei materii care să cuprindă şi educaţie sexuală, „mai ales că părinţii se feresc să discute cu cei mici despre această temă”. „Nu trebuie să ne ascunde după deget. Statisticile o arată destul de clar. Incidenţa fetelor care au copii de la 12-13 ani este tot mai mare. Educaţia sexuală este extrem de importantă în şcoli”, a declarat pentru gândul deputatul Mincă. 

Deputaţii au justificat necesitatea unei astfel de materii în şcoli menţionând zece statistici, care clasează românii pe prima poziţie la nivel european în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de întreruperile de sarcină, abandonul de copii în maternitate, rata de mortalitate infantilă, avorturi primitive, la bolnavi de hepatită B şi C, la bolnavii de tuberculoză, la cancer de col uterin şi la incidenţa de boli cardio-vasculare şi pe ultimul loc la donatorii de organe şi la prevenţia gripei.

Cine va preda „Educaţia pentru sănătate”

Potrivit lui Tudor Ciuhodaru, materia „Educaţia pentru sănătate” ar trebui să îi înveţe pe elevi cât de importante sunt măsurile de igienă, despre educaţia sexuală, dar şi despre măsurile de prim-ajutor.

Proiectul de lege prevede că această materie ar trebui predată elevilor de „persoane care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege: profesori, psihologi, medici, ingineri, preoţi care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesonale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei”.

Iniţiativa este susţinută şi de deputaţii de la Comisia de Sănătate şi Familie. Contactată de gândul, Rodica Nassar (PSD), preşedinta acestei comisii, a precizat că salută această iniţiativă. „În prezent aceste probleme despre sănătate le sunt predate copiilor de cele mai multe ori la orele de dirigenţie. Cred că este prea mult spun o materie de studiu, dar ar trebui alocată o oră pe săptămână pentru a le explica copiilor aceste teme”, a spus Nassar.

12% dintre elevi urmează opţional cursuri de „Educaţia pentru sănătate”

Elevii nu sunt  însă străini de „Educaţia pentru sănătate”. Aceasta disciplină se predă în şcoli încă din anul 2001 ca opţional, dar susţinătorii proiectului mai sus menţionat sunt de părere că programul educaţional nu şi-a atins obiectivul.

Ministerul Educaţiei arată că aproximativ 12% din elevii din România urmează opţionalul de „Educaţie pentru sănătate”. În anul şcolar 2011-2012, această disciplină  s-a ţinut în 1.141 de şcoli din mediul urban şi în 1.276 de şcoli din mediul rural. Ceea ce înseamnă că aproximativ 170.000 de elevi au aflat anul trecut despre sex în timpul unor ore de curs dedicate special acestui subiect. Oficialii de la minister spun că, pe lângă aceştia, alţi 220.000 au mai desfăşurat activităţi extracurriculare şi extraşcolare legate de educaţia pentru sănătate.

În total, 390.000 de elevi au participat într-un fel sau altul la cursuri în care aflau şi informaţii despre viaţa sexuală. Cifra este mică dacă ţinem cont că în învăţământul preuniversitar sunt 3 milioane de elevi.

Ecaterina Andronescu: Educaţia pentru sănătate nu trebuie făcută prin lege

Ecaterina Andronescu, preşedintele comisiei de învăţământ din Senat, nu este de acord cu propunerea parlamentarului Tudor Ciuhodaru. Fostul ministru al Educaţiei susţine că obligativitatea disciplinei „Educaţie pentru sănătate” nu ar face decât să încarce orarul elevilor.

„Eu cred că lucrul ăsta nu trebuie făcut prin lege. Aşa am putea pune toate materiile opţionale obligatoriu. Există disciplina ”Educaţie pentru sănătate” din 2001, iar dacă foarte mulţi elevi vor să o urmeze, atunci sigur se poate face la şcoală”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Nici Raluca Turcan, secretar al comisiei de educaţie din Camera Deputaţilor, nu este de acord cu obligativitatea disciplinei. ”Proiectul sună bine, dar în momentul în care vii cu o astfel de propunere, trebuie să renunţi la o alta. Cred că e important ca această disciplină să se facă ca opţional”, a spus Raluca Turcan.

Deputata crede că e mai important ca elevii să facă în mod obligatoriu educaţie pentru comunicare. „Dacă ar fi să aleg între educaţia pentru sănătate şi  educaţia pentru comunicare, aş alege cu siguranţă comunicarea. Ştim care sunt rezultatele elevilor români la testele PISA”, a spus Turcan.

În schimb, inspectorii şcolari spun că educaţia pentru sănătate poate fi făcută obligatoriu. „Este o disciplină de interes şi foarte necesară. S-ar putea face fără probleme după părerea mea”, a declarat Marian Banu, inspector la Bucureşti.

De la ce vârstă sunt pregătiţi copiii pentru educaţia sexuală

Sexologii spun de părere că introducerea unei materii care ar cuprinde şi teme despre educaţia sexuală ar ajuta la diminuarea cazurilor de abuzuri sexuale.

„Iniţiativa este una foarte bună, ţinând cont de faptul că mulţi părinţi consideră educaţia sexuală un subiect tabu. Suntem o naţiune conservatoare, dar faptul că nu discutăm despre un subiect nu înseamnă că nu se întâmplă. Dovadă stau statisticile care arată că numărul minorelor care au copii este în continuă creştere. De cele mai multe ori, copiii care devin victime ale abuzurilor sexuale nu raportează ceea ce li se întâmplă pentru că nu ştiu să verbalizeze. Dacă cineva discută cu cel mic despre sex, atunci copilul ar putea semnala că i se întâmplă ceva, încă de la primele semne şi nu ar mai ajunge victimă a unui abuz sexual”, a declarat pentru gândul sexologul Jeni Chiriac.

Expertul este de părere că introducerea capitolelor despre educaţia sexuală să se facă după ce copiii au trecut de vârsta de 12 ani. „Până atunci, educaţia sexuală ar trebui să se facă individuală, deoarece fiecare copil se dezvoltă în felul lui. De exemplu, există cazuri de copii care, până la vârsta de 10 ani, încă mai cred în Moş Crăciun sau trăiesc într-o lume a basmului, în timp ce alţii sunt mult mai dezvoltaţi”, a mai spus sexologul. 

Jeni Chiriac este de părere că specialiştii care vor preda educaţia sexuală nu ar trebui să abordeze acest subiec ca pe un lucru negativ. „Unui copil nu trebuie să îi spui că dacă faci sex este păcat sau că nu este bine, deoarece există riscul ca tentaţia să fie mai mare. Copiii au nevoie de cineva care să le explice de ce corpul lor trece prin diferite transformări după o anumită vârstă, pentru că de cele mai multe ori copiii sunt derutaţi de aceste transformări care sunt normale”, a mai punctat experta în sexologie.

Ce învaţă în prezent elevii la Educaţie pentru Sănătate

Programa şcolară este împărţită pe anii de studii, iar la fiecare ciclu de învăţământ elevii învaţă despre diverse boli şi despre tratamentul lor. Manualele cuprind şi elemente de educaţie sexuală. La clasele V - VI, se predă despre sentimentul de iubire faţă de apropiaţi, la clasele VII-VIII se învaţă despre ceasul organismului feminin şi despre comportamentul sexual. Începând cu clasele a IX şi a X-a elevii învaţă despre planificarea familială, iar din clasele XI- şi a XII-a despre diferenţele sexuale la femei şi bărbaţi.

Primele informaţii sexuale aflate de elevi sunt în ultimele clase de gimnaziu. Manualul pentru clasele VII-VIII editat la Editura Didactică şi Pedagogică în 2008 îi învaţă pe elevi despre transformările din perioada pubertăţii. „Perioada pubertăţii pe care o traversezi este dificilă. Schimbările anatomice, fiziologice şi emoţionale sunt sentimente care te încearcă frecvent”, se arată capitolul ”Comportamentul sexual responsabil: atitudini faţă de debutul vieţii sexuale”.

Despre primul contact sexual, elevii află că „este un moment cu o încărcătură emoţională, care lasă impresii puternice asupra psihicului”. „De aceea, trebuie ca primul contact sexual să se petreacă la momentul potrivit, nu sub influenţa prietenilor care spun „eu am făcut-o, tu eşti ultimul/ultima, nu păţeşti nimic dacă o faci”, şi nici sub presiunea partenerului care eventual ameninţă că vă veţi despărţi dacă nu accepţi”, arată autorii cărţii.

Manualul demontează „miturile” care circulă printre elevi. Unul dintre acestea este despre virginitate -  „Oricine îşi dă seama dacă eşti încă virgin/ă sau nu”. În această privinţă manualul îi îndeamnă pe elevi să se uite în oglindă. „Priveşte-te în oglindă. Este un semn pe faţa ta? Scrie pe faţa ta „virgin”? E adevărat că sunt mult mai interesanţi cei ce se laudă cu experienţa lor sexuală. În realitate, aceşti lăudăroşi au cele mai puţine motive de mândrie şi cele mai reduse experienţe...”. Dincolo de aceste aspecte, manualul abordează multe teme de sănătate.

Citește și: