Roxana Alexe - Mediafax
1493 vizualizări 29 iul 2014

Primarul comunei vâlcene Vaideeni a declarat, marţi, că pârâul din localitate nu a avut niciodată un debit aşa mare, care în anumite zone este mărit de zece, respectiv 15 ori, în urma viiturii 30 de locuinţe fiind grav afectate.

"Nu a fost niciodată un astfel de debit de când sunt locuitorii aici. Asta i-a şi determinat să-şi facă locuinţe aici în zona asta. Sunt în jur de 30 de gospodării afectate puternic, dar sunt şi altele în care a fost luat pământul, şi aşa putem să zicem că sunt până la 60 de gospodării. Oamenii sper să înţeleagă că este o situaţie deosebită care nu ne aparţine nouă, care a venit aşa, pe nepusă masă, şi oricât ai fi de pregătit ai impresia că nu putem răspunde tuturor solicitărilor", a declarat primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă Achim, adăugând că pârâul are, în unele locuri, debitul mărit de zece şi chiar de 15 ori.

Edilul comunei vâlcene a mai spus că a existat şi un caz medical, respectiv o persoană cu probleme cardiace, care a fost transportată la spital cu o ambulanţă la Vâlcea.

"Am hotărât ca sinistraţii să fie cazaţi în căminul cultural şi în şcoală. Avem paturi, avem tot ce ne trebuie", a mai spus Daniel Băluţă Achim.

Potrivit martorilor oculari, aproximativ 200 de persoane îşi vor petrece noaptea la Căminul Cultural. Cea mai afectată este zona dinspre munte, acolo unde locuieşte o comunitate de romi, întrucât casele acestora au fost construite foarte aproape de albia râului.

Un număr de 42 de persoane din comuna vâlceană Vaideeni rămase izolate pe o insuliţă, marţi după-amiază, între apele umflate ale pârâului Luncavăţ, au fost evacuate cu elicopterele, mai multe case din cătunul în care locuiau acestea fiind luate de viitură, ca şi animalele din gospodării.

Potrivit prefectului judeţului Vâlcea, Dumitru-Nicu Cornoiu, aflat la Vaideeni, mai multe case din cătunul din care cei 42 de oameni au fost evacuaţi au fost luate de ape, la fel şi animalele din gospodăriile localnicilor.

"Nu se poate spune câte case au fost distruse şi luate de viituri, pentru că nimeni nu poate ajunge acolo. Pe insula formată între ape au aterizat elicopterele care au luat oamenii. Este o imagine de coşmar, e ceva infernal, copaci întregi au fost luaţi şi sunt purtaţi de ape", declara prefectul de Vâlcea.

Dumitru-Nicu Cornoiu a spus că oamenii evacuaţi vor fi duşi la şcoală sau la unele pensiuni existente în zonă, precizând că nu există probleme legate de spaţiile de cazare, deşi numărul persoanelor care nu vor mai avea unde să se întoarcă acasă în cătunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o sută, în condiţiile în care nu toţi se aflau în localitate în momentul în care au venit viiturile.

Potrivit prefectului, multe dintre persoanele evacuate nu au posibilităţi financiare şi vor avea nevoie de ajutor din partea autorităţilor pentru a-şi reface casele luate de viituri.

Citește și: