Raluca ION
Cristian ANDREI
9434 vizualizări 15 iun 2012

Preşedintele interimar al TVR, Radu Călin Cristea, anunţă că televiziunea publică interzice Dolce Sport, deţinut de Romtelecom, să mai difuzeze meciurile din Campionatul European de Fotbal din cauza nerespectării acordului cadru privind sublicenţierea drepturilor de difuzare. "Vă aducem aminte că termenele de plată au fost depăşite", a spus Călin Cristea.

Acesta a precizat că prima rată de 500.000 de euro a fost plătită cu o întârziere de 17 zile, iar cea de-a doua, de 550.000 de euro, nu a fost plătită. Prin urmare, şeful TVR a anunţat că va interzice Dolce să mai transmită meciurile de la Euro 2012, contractul fiind reziliat. "În momentul în care vor dori să transmită în continuare meciurile, va deveni un litigiu, care va fi rezolvat pe cale juridică. Este vorba de încălcarea gravă a unei clauze", a spus preşedintele interimar al TVR.

"Mi s-a părut destul de ruşinos ca milioane de români care sunt plătitori de taxe tv să fie puşi în imposibilitatea de a urmări toate meciurile. Încurcate sunt căile Domnului şi ale acestui contract. A fost extrem de complicat să ajung la acest punct de vedere", a precizat Călin Cristea.

Reprezentanţii TVR au susţinut că din cauza întârzierii plăţilor se putea rezilia contractul cu Dolce de pe 16 aprilie şi toate meciurile puteau fi difuzate de postul public de televiziune.

Postul DolceTV a fost anunţat de decizia TVR în urmă cu trei ore. Meciul din acestă seară Franţa - Ucraina, de la orele 19.00, care urma să fie transmis pe Dolce Sport, va fi pe TVR1.

Preşedintele interimar al TVR a anunţat că va susţine o nouă conferinţă de presă despre contractul TVR - Dolce Sport luni.

UPDATE 20:06. Romtelecom susţine, într-un comunicat de presă emis acum câteva minute, că "factura pentru suma de 550.000 de euro fără TVA (cu scadenţă în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012". Oficialii companiei de telecomunicaţii, care deţine serviciul de televiziune Dolce Sport, susţin că, anterior, televiziunea de stat ar fi trimis, iniţial, către companie, o factură greşită, motiv pentru care au cerut refacerea facturii, pentru a o putea plăti.

"În ceea ce priveşte cea de-a doua sumă menţionată de TVR, în valoare de 500.000 de euro, fără TVA, aceasta a fost achitată de Romtelecom fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR. Conform contractului, TVR poate solicita doar penalităţi de întârziere pentru cele 17 zile", se precizează în comunicatul de presă al companiei. "Considerăm că decizia TVR de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă, respectiv de a întrerupe semnalul de transmisiune în aceeaşi zi în care factura refăcută a fost transmisă şi recepţionată de Romtelecom", adaugă oficialii companiei.

Oficialii Romtelecom declară, în comunicat, că, "pentru a-şi demonstra buna credinţă", compania este pregătită să renegocieze contractul cu TVR, astfel încât meciurile să poată fi vizionate de întreg publicul.

Compania îşi rezervă, însă, dreptul de a "folosi toate mijloacele legale pentru a-şi proteja interesele în acest caz".

Citește și: