Firuta Flutur
Nicolae Oprea
2997 vizualizări 26 feb 2019

A fost emis, luni, ordinul de începere a lucrărilor de execuţie la stadionul Steaua Bucureşti, care va avea o capacitate de 31.254 de locuri, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 64,5 milioane de euro, cu TVA, taxe şi cote incluse.

Suprafaţa construită a crescut cu 12.000 mp ajungând la 82.000 mp, iar noul proiect permite optimizarea fluxului de spectatori, păstrarea intactă a bazelor de antrenament deja existente în cadrul complexului, precum şi creşterea numărului de locuri de parcare la peste 570 de locuri.

O altă îmbunătăţire se referă la crearea de spaţii de antrenament la nivelul parterului (ex: tir sportiv, box, lupte, tenis de masă, bowling etc.) şi a peste 1.400 de mp de spaţii administrative, cu păstrarea costurilor în exploatare.

Pentru stadionul Giuleşti „Valentin Stănescu” a fost emis ordinul de începere a demolării.

După reconstrucţie, arena va beneficia de 14.000 de locuri şi o suprafaţă de joc de 105 metri lungime şi 68 metri lăţime. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 29 milioane de euro (cu TVA, taxe şi cote incluse).

„Este extrem de important să urmărim termenele şi să verificăm în mod constant stadiul şi calitatea execuţiei lucrărilor la aceste obiective, atât pentru a ne respecta angajamentele asumate faţă de UEFA, cât şi pentru a beneficia de baze sportive moderne, sigure şi eficiente, care să ridice Bucureştiul la un nivel de infrastructură sportivă similar cu cel al marilor oraşe europene”, a transmis viceprim-ministrul Daniel Suciu.

S-a dat start şi lucrărilor de demolare a Stadionului Giuleşti din Capitală a anunţat, în cursul zilei de marţi, şi clubul de fotbal FC Rapid pe reţelele de socializare.

Stadionul Naţional de Rugby „Arcul de Triumf” urmează să fie reabilitat, modernizat şi transformat într-un centru sportiv de excelenţă, cu o capacitate de 8.207 locuri, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 24 milioane euro cu TVA, taxe şi cote incluse.

Pentru Stadionul Dinamo, s-a dorit iniţial reabilitarea stadionului existent, însă, din motive juridice, acesta nu poate fi preluat în cadrul programelor derulate de Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Clubul sportiv Dinamo a depus la CNI documentaţia vizând un alt amplasament destinat construcţiei unui stadion nou.

În prezent, au fost contractate lucrările de realizare a studiilor de prefezabilitate, respectiv fezabilitate.

În vederea aprobării acestor studii, este necesară suplimentarea suprafeţei de teren pusă la dispoziţie astfel încât să fie respectate prevederile UEFA, dar şi cele ale ISU privind evacuarea spectatorilor.

De asemenea, dată fiind modificarea indicatorilor urbanistici, este necesară elaborarea şi avizarea unui nou Plan Urbanistic Zonal de către Primăria Sectorului 2, iar această sarcină îi revine exclusiv clubului sportiv Dinamo, mai arată ministerul.

Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Daniel Suciu, s-a întâlnit marţi cu Gheorghe Popescu, consilier onorific al premierului, ca să discute despre stadiul lucrărilor la cele patru stadioane care vor fi realizate de minister, prin CNI, în vederea organizării, în România, a unor meciuri din cadrul Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 (EURO 2020).

Şantierele de la Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf, scutite de taxe de către Primărie

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat, marţi, un proiect care prevede scutirea de la plata taxelor pentru organizarea de şantier pentru stadioanele Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf, 

„Una dintre măsurile asumate în candidatura României pentru organizarea la Bucureşti a unor meciuri de la Campionatul European de Fotbal 2020 este construirea stadioanelor Steaua, Rapid, Arcul de Triumf şi Dinamo, pe care se vor desfăşura mai multe meciuri de antrenament”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

CNI spune că la faza de studiu de fezabilitate, costurile legate de taxa pentru utilizarea unor suprafeţe de teren aflate în domeniul public, pentru organizarea de şantier, nu au fost cuprinse în bugetul total al investiţiei, potrivit proiectului. 

Euro 2020: A fost emis ordinul de începere a lucrărilor de execuţie la stadionul Steaua Bucureşti

„Astfel, pentru finalizarea obiectivelor de investiţii, Compania Naţională de Investiţii solicită municipiului Bucureşti diminuarea substanţială a taxei pentru ocuparea domeniului public, pentru organizarea de şantier”, se mai arată în proiectul votat, marţi, în şedinţa CGMB.

Astfel, se aprobă scutirea de la plata taxelor pentru organizarea de şantier la obiectivele de investiţii implementate de Compania Naţională de Investiţii, la stadioanele Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf, privind EURO 2020.

"Modul de cooperare între Compania Naţională de Investiţii şi Direcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general va fi stabilit printr-un memorandum, în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Direcţia Generală Infrastructură, Serviciul Euro 2020, Administraţia Străzilor şi Direcţiile din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General vor duce la îndeplicire prevderile prezentei hotărâri", potrivit sursei citate.

Pe 12 februarie, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii a anunţat că stadioanele Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf din Capitală ar urma să fie reabilitate în proporţie de 70% până la sfârşitul anului astfel încât în mai 2020 să poată avea loc meciurile de antrenament pentru Campionatul European 2020. 

Foto: Captură/ Compania Naţională de Investiţii

Citește și: