Adriana Mit
2731 vizualizări 16 oct 2018

Asociaţia Euroland din Banat a lansat, în vara acestui an, o petiţie intitulată ”Opriţi distrugerea Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului”, care a fost semnată de peste 5.800 de persoane. După ce se vor strânge 6.000 de semnături, petiţia va fi trimisă Ministerului Mediului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Organizaţia de mediu susţine că Romsilva a realizat un plan de management al parcului prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată.

Organizaţie de mediu:Se fac pregătiri pentru a fi tăiate păduri seculare din Parcul Naţional Semenic

“Romsilva îşi pregăteşte terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului! La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată. Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislaţiei naţionale, a directivelor europene şi recomandărilor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Pe de altă parte, planul de management al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, elaborat între 2010-2013, de specialişti, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timişoara) şi avizat de Consiliul Ştiinţific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecţie pe o suprafaţă de 49% din suprafaţa parcului. Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziţie în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiştii din vechiul Consiliul Ştiinţific (profesori, cercetători) cu silvicultori şi persoane favorabile exploatărilor în parc”, scrie în petiţia lansată de Asociaţia Euroland Banat.

Reprezentanţii organizaţiei de mediu acuză că pădurile din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului au fost şi continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant şi au solicitat ministrului Mediului şi directorilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate să intervină ferm, astfel încât exploatările forestiere comerciale să fie interzise.

“Dacă vă pasă cu adevărat de pădurile şi mediul natural pe care aţi fost investiţi să le protejaţi, vă solicităm intervenţia fermă pentru:

- interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafaţă a Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului;

- realizarea şi aprobarea planului de management integrat numai după realizarea inventarierii, cartării şi evaluării stării de conservare pentru ecosisteme, habitate şi specii de interes naţional şi european;

- realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management integrat, luând în considerare toate activităţile care se desfăşoară planificat sau permise de lege pe suprafaţa parcului naţional şi siturilor Natura 2000”, scrie în petiţie.

De asemenea, în document se mai arată că sunt tăiate păduri chiar şi din rezervaţii naturale ale parcului din judeţul Caraş-Severin, dar că se mai poate interveni pentru revizuirea noului plan de management, care a fost depus spre consultare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

Organizaţie de mediu:Se fac pregătiri pentru a fi tăiate păduri seculare din Parcul Naţional Semenic

“De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese şi cu încălcarea gravă a obligaţilor contractuale. În toţi aceşti ani, pădurile au fost şi continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar şi în zone de protecţie strictă/integrală precum sunt Rezervaţiile naturale Cheile Caraşului, Buhui-Mărghitaş, Cheile Gârliştei, Bârzăviţa. În data de 18 mai 2018, noul Consiliu Ştiinţific a aprobat un nou plan de management distructiv, care protejează doar 32% din suprafaţa parcului. Acest plan de management a fost depus spre consultare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. Încă putem interveni pentru a revizui acest nou plan de management şi pentru a nu permite exploatări forestiere care ar sorti parcul distrugerii ireversibile”, mai scrie în petiţie.

Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului a fost înfiinţat în anul 1982 şi adăposteşte 5.000 de hectare de pădure virgină cu arbori de 450 de ani, păduri seculare şi zone carstice cu numeroase chei şi peste 800 de peşteri, precum şi 1.200 de specii de floră şi 600 specii de faună.

La începutul lunii, Greenpeace România a lansat aplicaţia de mobil Forest Guardians, prin care românii se pot implica în combaterea tăierilor ilegale de păduri. Aplicaţia gratuită este disponibilă, pentru moment, doar pentru Android, urmând ca de săptămâna viitoare, să fie disponibilă şi în varianta iOS.

Aplicaţia este disponibilă în Google Play Store, este gratuită şi poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android. "România adăposteşte cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populaţie de urşi din Europa.”

Replica Romsilva: Totul este legal

Ca urmare a acuzaţiilor privind tăierea pădurilor seculare din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, Romsilva precizează că planul de management al parcului a fost elaborat de un grup de specialişti şi a fost supus dezbaterii publice. Potrivit unui comunicat transmis Mediafax de către Biroul de Presă al Romsilva, de fapt suprafeţele din zonele de protecţie strictă şi integrală cresc cu aproximativ 10%, pe baza unor argumente ştiinţifice.

”Toate informaţiile pe această temă au fost publicate în 18 mai pe pagina de internet a Regiei şi prin mai multe canale publice de comunicare. Prin noul Plan de Management, suprafaţa zonelor de protecţie strictă şi integrală creşte cu aproximativ 10%, până la 12.421,4 hectare, din care 11.201,2 hectare fond forestier şi 1.220,2 hectare pajişti. Parcurile naţionale au o zonare internă, zone de protecţie strictă şi integrală, unde lucrările sunt interzise, şi zone de conservare durabilă, unde anumite lucrări sunt permise şi strict reglementate prin legislaţie, respectiv art. 22 alin.(8) lit. j) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aceste lucrări silvice respectă toate normele şi sunt prevăzute în amenajamentele silvice şi planurile de management”, arată Romsilva.

Regia precizează că nu au fost efectuate lucrări silvice în zonele de protecţie strictă sau integrală, precum şi în rezervaţiile naturale, iar planul de management respectă legislaţia în vigoare.

Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, administrat prin structură teritorială cu personalitate juridică din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, are o suprafaţă de 37.100 de hectare, din care 29.786 de hectare fond forestier, suprafaţa cumulată a zonelor de protecţie strictă şi integrală din fondul forestier fiind de 14.500 de hectare.

”În zonele de protecţie strictă şi integrală a parcului, intervenţia umană este limitată... În zona de conservare durabilă, legislaţia specifică permite realizarea anumitor lucrări silvice, acestea efectuându-se cu respectarea planului de management al parcului şi ale amenajamentelor silvice în vigoare, aprobate prin ordin al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”, adaugă Romsilva.

”Precizăm că nu există nicio decizie privind ”tăierea a 60%” din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, lucrările desfăşurate pe raza parcului, fiind aprobate în zonele de conservare durabilă, în conformitate cu Planul de Management şi amenajamentele silvice. Ca urmare, afirmaţia organizaţiilor Agent Green şi EuroNatur este una falsă. Solicitările organizaţiilor Agent Green şi EuroNatur de stopare a tuturor lucrărilor pe raza tuturor parcurilor naţionale, inclusiv în zonele de conservare durabilă, ”tampon”, exced cadrul legal actual şi nu au nicio bază ştiinţifică”, mai susţine sursa citată.

Foto: Euroland Banat/ Facebook

 

Citește și: