Mihaela STOICA
Roxana Alexe - Mediafax
4519 vizualizări 23 iun 2014

UPDATE 18:30 "În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân - n.r.) funcţionează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării şi pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca şi până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru Bucureşti", a declarat coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), care a precizat că, în acest moment, prevederile legale de această lege sunt valabile în forma publicată în Monitorul Oficial.

Răzvan Băncescu a mai spus, în acelaşi context, că solicită Guvernului să depună contestaţie, în termenul cel mai scurt, la decizia Curţii de Apel, pentru a nu se ajunge în situaţia de a se bloca anumite activităţi prevăzute de norme.

"ASPA înaintează către Guvern şi ANSVSA, ca autoritate de specialitate, o solicitare de intervenţie rapidă în sensul contestării deciziei Curţii de Apel", a spus Băncescu.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în cazul în care eventuala contestaţie depusă de Guvern nu va primi o decizie favorabilă, se va ajunge în situaţia "de a pierde în Capitală ce s-a reuşit până în prezent" legat de gestionarea maidanezilor.

Băncescu a precizat că în cele nouă luni de la începerea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei, a fost redus cu 75% numărul persoanelor muşcate de câini, fiind capturaţi peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiaţi.

Vier Pfoten a semnalat luni absenţa cadrului legal pentru capturarea şi eutanasierea maidanezilor, având în vedere că normele de aplicare a legii în domeniu au fost suspendate de instanţă.

"Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a pronunţat vineri decizia în favoarea organizaţiei internaţionale Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân", se arată într-un comunicat al Vier Pfoten remis luni.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, hotărârea de Guvern este suspendată în întregime până la pronunţarea unei alte instanţe. Decizia poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

Directorul de campanii al Vier Pfoten, Gabriel Păun, afirmă că decizia CAB de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal "clar şi independent" că legea care permite uciderea câinilor nu funcţionează.

"62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorinţa lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini", este de părere Păun.

Asociaţia susţine că până în prezent mii de câini au fost ucişi în mai multe oraşe, inclusiv în Bucureşti. Vier Pfoten a început din ianuarie să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea.

Organizaţia susţine că "încă de la început a invitat Guvernul la dialog şi i-a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost ignorată şi apoi respinsă". Din acest motiv în martie asociaţia a atacat hotărârea de Guvern la CAB.

Citește și: