După ce a văzut baremul de corectare a subiectelor de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, un profesor, citat joi seară de presa centrală, a spus că acesta nu e corect pentru că la problema „Ana are mere”  se punctează şi câte mere are Călin, cu mai multe puncte decât cerinţa „Câte mere are Ana”.

Problema vizată de profesor este: „Ana şi Bogdan au împreună 7 mere, iar Ana şi Călin au împreună 8 mere. Determinaţi câte mere are Ana, ştiind că, împreună, cei trei copii au 12 mere”,. BAREMUL publicat de Ministerul Educaţiei Naţionale pe EDU.RO arată că elevii primesc în total 5 puncte pentru această cerinţă: 3 puncte pentru  „Călin are 12 -7 = 5 mere” şi alte 2 puncte pentru „Ana are 8-5=3 mere”.

Profesorii contactaţi de gândul spun că există cel puţin patru moduri  pentru rezolvarea acestei probleme.

Oficialii de la Ministerul Educaţiei spun că baremul este orientativ, motiv pentru care se va ţine cont de orice rezolvare corectă prin care elevii ajung la concluzia că Ana are trei mere.

„Cine a spus că nu este corect baremul nu cred că ştie să citească. Acolo scrie clar că pentru orice soluţie corectă, chiar dacă este diferită de cea din barem, se acordă punctajul corespunzător. Există acolo un lanţ logic, iar baremul arată una dintre modalităţile de rezolvare. Elevii puteau rezolva problema  şi explicând scris, fără să foloesescă formule”, ne-a spus Stelian Fedorca, consilier la Ministerul Educaţiei.

Liliana Toderiuc, inspector de matematică la Bucureşti, arată că în barem există un singur model de rezolvare. „Există cel puţin 4 moduri de rezolvare pentru această problemă. Este o problemă care putea fi rezolvată şi de un elev de clasa a IV-a prin metoda figurativă, care nu se mai foloseşte la gimnaziu. Dar şi această rezolvare va fi luată în considerare la punctaj”, a spus Toderiuc. Inspectorul consideră că nu există nicio problemă la această cerinţă. „Orice altă variantă de rezolvare corectă  găsită de elevi va fi luată în considerare”, ne-a mai spus profesoara.

Gândul vă prezintă una dintre modalităţile de rezolvare a problemei fără aflarea a câte mere a avut Călin, rezolvare făcută de unul dintre profesorii de matematică contactaţi de noi:

A+B=7  rezultă B=7-A

A+C=8 rezultă C=8-A

A+B+C=12

A+(7-A)+(8-A)=12

15-A=12

A=15-12=3

 

Citește și: