704 vizualizări 30 oct 2018

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că a încheiat evaluarea miniştrilor, urmând să o prezinte în Comitetul Executiv Naţional PSD. Şeful Executivului a refuzat să dea nume sau să precizeze câţi miniştri vor părăsi Cabinetul.

"Eu nu-mi permit să mă implic în ceea ce priveşte justiţia. Nu am spus părerea unuia sau altuia, am dat răspunsuri aplicate. Am menţionat că am terminat evaluarea, că am făcut această evaluare, nu legată de anumite persoane. Am făcut o evaluare în funcţie de îndeplinirea măsurilor din programul de guvernare. Urmează să expun această evaluare în cadrul CEX. Vom hotărî împreună când va avea loc această şedinţă. Nu vă pot da nume. Evaluarea s-a făcut în funcţie de măsurile din programul de guvernare. Eu prezint evaluarea, dar trebuie să avem un vot şi din punct de vedere politic am să văd care e susţinerea din partea CEx. Nu pot spune acum: vor pleca un număr de miniştri şi vor rămâne atâţia", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că încă nu a fost stabilită data la care va avea loc şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD.

"Vom avea o discuţie pe fiecare minister în parte. Nu am stabilit încă data. În acelaşi timp cred că e necesar ca într-o săptămână să avem", a completat Viorica Dăncilă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pe 19 octombrie, la Bistriţa, că a discutat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre remanierea guvernamentală şi că ALDE nu va remania pe nimeni.

 

 

Viorica Dăncilă a ajuns la concluzia remanierii, după o  discuţie cu preşedintele PSD şi alţi câţiva lideri ai partidului. Unul dintre ei, Marian Oprişan, care a ţinut să-l nominalizeze pe vicepremierul Paul Stănescu printre membrii executivului care nu au ştiut să-şi pună în valoare activitatea. Evident, un alt mare minus este că face parte din tabăra ”puciştilor” condusă de Gabriela Firea.

 

 

”Toţi miniştrii trebuie să iasă public şi să explice măsurile bune pe care le-au luat. Cei care nu comunică nu au ce să caute, după părerea mea, în funcţii guvernamentale,” a declarat miercuri, la Parlament, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan. ”Paul Stănescu nu a comunicat deloc, aşa cum bine ştiţi. Este colegul meu, este un om destoinic, un preşedinte de consiliu judeţean bun, dar la capitolul comunicare, în ceea ce priveşte activitatea ministerului Dezvoltării, aceasta nu a existat.”

În spaţiul public se discută că miniştrii remaniabili ar fi Tudorel Toader, Dănuţ Andruşcă, Paul Stănescu şi Ştefan Viorel, dar Liviu Dragnea a dezminţit veridicitatea zvonurilor. În discuţia de miercuri din biroul său de la Palatul Parlamentului, Dragnea a sfătuit-o pe Viorica Dăncilă să nu devină ”paratrăsnetul” guvernului şi să promoveze ea insăşi măsurile şi rezultatele ministerelor. ”Două vor fi principalele calităţi ale viitorilor miniştri,” dezvăluie surse social-democrate pentru Mediafax. ”În primul rând, trebuie să ştie să comunice. Doi: să aibă capacitatea să stăpânească funcţionarii.” 
 
 
Opoziţia consideră că Şova, Daea şi Toader nu are trebui să lipsească de pe lista remaniaţilor. Vicepreşedintele PNL, Laurenţiu Leoreanu consideră că ministrul Transporturilor Lucian Şova, ”pentru blocarea autostrăzii Unirii” şi ministrul Agriculturii Petre Daea, pentru ”dezastrul produs de necontrolarea pestei porcine”, trebuie înlocuiţi.

”Este obligatoriu ca ministrul Lucian Şova să fie inclus pe lista remanierilor din această săptămână, iar înlocuitorul său trebuie să garanteze că autostrada Iaşi-Târgu Mureş va deveni o prioritate zero a Ministerului Transporturilor, mai ales după semnalul dat de parlamentari din toate partidele în această săptămână,” afirmă Leoreanu într-un comunicat remis Mediafax.

 

 

Tudorel Toader a precizat, marţi, referitor la o posibilă remaniere, că nu a fost anunţat de premierul Viorica Dăncilă dacă va rămâne sau nu în Guvern, menţionând însă că nu şi-a construit cariera în fruntea ministerului Justiţiei.

"Cariera mea nu s-a construit în funtea ministerului. Nu, m-a anunţat (dacă va rămâne sau nu în Guvern -n.r.). Eu am venit aseară din concediu. Astăzi intrăm în ritm şi vedem ce despre ce este vorba", a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

 

 

Citește și: