34 vizualizări 25 ian 2009

Sancţiunile luate rapid de ministrul Ion Bazac în „Scan­dalul Slatina” au generat un con­flict deschis între Minis­terul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România.

El a declarat ieri, în exclusivitate, pentru Gândul: „Când am luat decizia să plec la Slatina am avut un sin­gur gând. A murit un om fără ca cine­va să încerce măcar să îi acorde asistenţă medicală primară. Aşa ceva este de netolerat şi aştept acum ca celelalte instituţii, începând cu CMR şi terminând cu Parchetul să îşi facă datoria.

Oare câţi oameni trebuie să moară într-un spital în acest timp pentru ca reprezentanţii CMR să ia o măsură? Cred că este o problemă structurală în ceea ce priveşte exercitarea profesiei de medic şi a legii care guvernează această profesie”, a spus ministrul Bazac.

Ministrul Sănătăţii a descris tragedia de la Slatina subliniind că nu lipsa medicilor a generat-o: „Un bolnav, într-un spital din România anului 2009, este plimbat 4 ore jumătate de la o secţie la alta fără ca un medic să îl consulte şi să îi pună un diagnostic. După această perioadă de aşteptare bolnavul moare fără a încerca vreunul din cadrele medicale să îl resusciteze. În acel moment în UPU Slatina erau 3 medici şi 8 asistente medicale, deci nu se punea problema de lipsa de personal. Nu cred că cineva poate să îşi permită să afirme că decizia ministrului Sănătăţii de a demite sau, după caz, a desface contractul de muncă al acestor oameni este o chestiune de imagine. A fost o situaţie nemaîntâlnită în ultima vreme într-un spital românesc, mai ales într-o cameră de gardă, care a necesitat măsuri speciale pe care le-am şi luat”, a mai spus Bazac.

El a mai repetat că aşteaptă ca şi Colegiului Medicilor din România să aibă o reacţie imediată şi la fel de fermă „pentru că astfel de medici nu au ce căuta într-un spital. Colegiul Medicilor ar trebui să fie apărătorul profesiei de medic şi nu al medicilor care nu înţeleg să îşi practice profesia responsabil”.

Citiţi în ediţia de astăzi şi:

INTERVIU - Şeful Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae îl face securist pe ministrul Sănătăţii

„Codul culorilor“ – noul regulament de primire a pacienţilor în Urgenţă

Victima de la Slatina, un clopotar sărac şi fără familie

Colegiul Medicilor face deontologie la capul mortului

Citește și: