Andrei Luca POPESCU
1824 vizualizări 14 iun 2012

Fostul deputat PSD Niculae Bădălău, care conduce filiala PSD Giurgiu, este cercetat penal pentru prejudicierea statului cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacţionarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu, conform documentelor obţinute de gândul. Infracţiunea a reieşit în urma cercetărilor făcute de DIICOT, în dosarul în care Bădălău era urmărit penal, încă din 2009, pentru spălare de bani, la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Dosarul penal de spălare de bani al lui Niculae Bădălău a fost plimbat între DIICOT şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiecare declinându-şi competenţa. În cele din urmă, DIICOT a decis, pe 7 martie 2012, să dispună neînceperea urmăririi penale faţă de Niculae Bădălău, de soţia acestuia Rodica Bădălău şi faţă de Nina Zanfir (fostă Pavel), pentru infracţiunea de spălare de bani.

Totuşi, dosarul a fost trimis către Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Niculae Bădălău fiind în continuare cercetat penal pentru evaziune fiscală, fals în declaraţii şi spălarea banilor obţinuţi din aceste fapte.

În plus, din cercetările DIICOT a reieşit o nouă infracţiune: statul a fost prejudiciat cu 500.000 de euro, prin neplata TVA-ului aferent tranzacţiei terenului, pentru care Bădălău era deja cercetat.

Soţia lui Niculae Bădălău, Rodica, a cumpărat pe 20 martie 2006 un teren agricol extravilan de 130 de hectare, în comuna Bucşani, judeţul Giurgiu, contra sumei de 12.000 de euro, de la firma NBG SRL. Firma respectivă fusese deţinută de soţii Bădălău până în 2002, când au cedat acţiunile către Nina Zanfir (fostă Pavel). Totuşi, conform ANI, Niculae Bădălău a devenit acţionar unic şi administratorul firmei pe data de 28 septembrie 2009, ceea ce ar arăta „operaţiunea de cedare de la data de 15.02.2002 ca fiind o simulaţie”.

Pe 7 februarie 2007, terenul respectiv a fost vândut către firma Copper Beech Invest, un offshore cu sediul în Cipru, contra sumei de 3 milioane de euro. Înainte, terenul a fost trecut însă din extravilan în intravilan, crescându-i-se valoarea. Aceasta a fost unica cerere de acest fel aprobată în perioada respectivă (2006-2007). În perioada respectivă, Bădălău era deputat în Parlamentul României, după ce anterior fusese prefectul judeţului Giurgiu.

Procurorii DIICOT au descoperit că, după obţinerea celor 3 milioane de euro de Rodica Bădălău, banii (în lei) au ajuns direct în conturile lui Nicuale Bădălău. O parte au fost schimbaţi în euro, obţinându-se 2.928.791 euro. O parte din sumă a fost retrasă cash (575.000 euro), o altă parte a fost transferată în alt cont al lui Bădălău, iar 400.000 de euro i-au fost transferaţi fiului liderului PSD Giurgiu, Radu Gabriel Bădălău, şi altor persoane fizice.

Traseul dosarului Bădălău: indiciile de corupţie nu s-au confirmat
După ce ANI a sesizat DIICOT cu privire la cazul lui Niculae Bădălău, în 2009, procurorii structurii respective au considerat că este cazul să trimită cauza la DNA, în 2011, “deoarece existau indicii de fapte de corupţie cu privire la modalitatea de trecere a terenurilor din extravilan în intravilanul localităţii Bucşani, aceasta deoarece, în acea perioadă, doar terenurile numitului Bădălău Niculae au fost trecute în intravilan”.

DNA a decis însă, pe 1 martie 2012, că nu se confirmă suspiciunile de corupţie şi că dosarul este de competenţa DIICOT, fiind implicate operaţiuni de spălare de bani. DIICOT a considerat însă că dosarul nu este de competenţa sa, pentru că spălarea de bani nu au fost făcute de persoane care aparţin unor grupuri infracţionale organizate sau unor
asociaţii sau grupări constituite în scopul săvârşirii de infracţiuni.

“Activităţile sale, împreună cu ale membrilor familiei sau a altor persoane apropiate, au constituit acte izolate, legate exclusiv de trecerea bunurilor imobile din patrimoniul societăţii comerciale NBG SRL în patrimoniul personal, trecerea acestor terenuri din extravilan în intravilan, urmată la scurt timp, de valorificarea acestuia către SC. COOPER BEECH SRL, la un preţ suspect de mare faţă de preţul de achiziţie, şi de încasarea acestui preţ în conturile personale”, arată procurorul de caz de la DIICOT.

Cu ce l-a mai prins ANI pe Bădălău

În octombrie 2009, inspectorii de integritate de la ANI au mai constatat că Niculae Bădălău ar fi vinovat de fals în declaraţii, sesizând Parchetul General.

Astfel, în perioada 2004-2008, cât Bădălău a fost deputat de Giurgiu, acesta nu a menţionat în declaraţia de avere terenul extravilan, situat în Bolintin Vale, în suprafaţă de 2.715,58 mp, dobândit în anul 2001 de soţia sa, Rodica Bădălău.

De asemenea, un teren situat în Floreşti – Stoeneşti (judeţul Giurgiu), în suprafaţă de 11.050 mp, a fost înstrăinat către S.C. Aims Corp S.R.L. cu preţul de 6.000 euro, şi nu către S.C. Elite S.R.L., cu preţul de 20.000 euro, aşa cum a menţionat Bădălău în declaraţia de avere.

Inspectorii au mai constatat o mulţime de alte greşeli comise de Bădălău în declaraţiile de avere.

Citește și: