Gandul.info
Andreea Traicu
4358 vizualizări 21 ian 2018

"Este vorba de o acţiune individuală a unui jandarm dintr-un dispozitiv de mai mulţi jandarmi. Se va face o analiză asupra modului de acţiune", a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Potrivit imaginilor apărute în spaţiul public, mai mulţi protestatari aflaţi, sâmbătă seara, la protestul de la Piaţa Universităţii, încercau să îndepărteze gardul instalat de jandarmi pentru a ajunge pe carosabil. Jandarmii încercam să îi împiedice să blocheze stradă, unul dintre ei lovind cu pumnul mai mulţi participanţi la protest.

De asemenea, Jandarmeria Capitalei precizează că presiunea la care sunt supuse forţele de ordine prezente la astfel de evenimente poate genera aceste comportamente.

„Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfăşurării misiunii. Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne. Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice”, transmite Jandarmeria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că a fost demarată o verificare internă pentru a fi analizată situaţia.

Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentară. 
La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia din timpul protestului, de la ieşirea de la metrou, când oamenii care se îndreptau spre protest au acuzat că nu li se permite să iasă din subteran, reprezentanţii Jandarmeriei susţin că decizia "de a temporiza şi a redirecţiona accesul persoanelor care se deplasau de la staţia de metrou către ieşirea dinspre Teatrul Naţional a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, întrucât zona Pieţei Universităţii era blocată şi era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor".

"Au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care şi-au dovedit eficienţa, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanţilor. Persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”", mai transmite instituţia.

Câteva zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă seara, la protestul din Piaţa Universităţii, principala nemulţumire fiind proiectul legilor justiţiei. După ce s-au strâns la Universitate, protestatarii au mers către Palatul Parlamentului, iar în jurul orei 21.00 mitingul s-a terminat.

Citește și: