Andrei Luca POPESCU
5777 vizualizări 7 nov 2015

Şapte oameni răniţi grav în incendiul de vinerea trecută, din clubul Colectiv, au murit sâmbătă dimineaţă – două dintre ele numărându-se printre pacienţii transportaţi în Olanda cu un avion militar, iar ceilalţi patru la spitale bucureştene. Raed Arafat a explicat că cei doi care au murit în Olanda au intrat în stop cardio-respirator şi nu au mai putut fi resuscitaţi, în condiţiile în care erau deja intubaţi, având arsuri la nivelul căilor respiratorii. Şi ceilalţi patru pacienţi au murit astăzi în Bucureşti tot din cauza stopurilor cardio-respiratorii. Toţi pacienţii care au zburat către Bruxelles, Belgia, au ajuns fără probleme.

„Au avut îngrijire la cel mai înalt nivel, au avut toate echipamentele necesare, toate medicamentele necesare, tot ce le trebuie”, a declarat Raed Arafat în şedinţa de Guvern. El a explicat că cele două avioane militare au zburat la o anumită altitudine, pentru a se asigura că presiunea resimţită de pacienţi este similară cu cea de la sol.

Cum a luat decizia doctorul Enescu să transfere un adolescent ars. „Aceste plecări sunt făcute când ei pot să plece”

Doctorul Dan Mircea Enescu, specialist în arsuri şi reconstrucţii, de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, a explicat în şedinţa de Guvern cum s-a luat decizia transportului unui adolescent abia acum şi nu mai devreme.

„Am decis transferul unui adolescent, pentru că în clipa aceasta s-a putut face ca lucru. El a venit dependent de nişte substanţe care îi susţineau tensiunea arterială şi cu deficienţe foarte grave de la început, acestea sunt nişte particularităţi. A fost prima zi când era echilibrat şi se putea face un astfel de transport. O să mă întrebaţi dacă am avut atâtea cazuri deosebite, de ce nu l-am rezolvat şi pe acesta până la capăt. Să ştiţi că m-am gândit mult, am vorbit şi cu familia, în clipa când apare un caz de arsură devenim parte din familie şi invers. Am discutat cum e mai bine, am spus că poate să iasă, dar când ştiam că se duce la Spitalul Militar din Bruxelles, cunosc posibilităţile uriaşe ale acestui spital, parcă voiam să fiu sigur că şansele pe care le are sunt mai mari decât cele pe care puteam să i le dau eu”, a explicat medicul.

Nu aş fi vrut să lucrez pe lucruri incerte. Am luat această decizie împreună cu familia, după o discuţie lungă”, a mai spus Enescu.

Vreau să vă spun că evoluţia acestor arsuri şi complicaţiile adiacente sunt total imprevizibile. Vă aduc aminte de o fetiţă care a murit neavând nimic, a căzut din picioare şi a murit. Vreau să vă readuc aminte de cei care au plecat acasă neavând aproape nimic şi s-au întors după 5-6 zile cu complicaţii pulmonare. Aceşti pacienţi nu puteau fi transferaţi în orice clipă, pentru că poate ar fi fost daune chiar mai mari. Au venit cu nişte insuficienţe grave, care au trebuit întâi compensate”, a mai spus Enescu.

Luaţi în calcul acest coeficient de neprevăzut pe care nu putem să îl anticipăm cu toată ştiinţa noastră. Am făcut zeci de mii de cazuri, niciunul nu se compară. De aceea aceste plecări sunt făcute când ei pot să plece”, a mai explicat specialistul.

Ioan Lascăr: „Există minuni, dar şi date statistice”. Între 30% şi 80% mor

Există şi minuni, dar şi date statistice din literatura de specialitate, care în cazul asocierii arsurilor cu cele de căi respiratorii, imprevizibilitatea este mereu prezentă, iar indicele de mortalitate este între 30% şi 80%. Asta înseamnă că 3 până la 8 pacienţi (din 10 – n.r.) care au acest diagnostic în momentul producerii accidentului sunt candidaţi la deces”, a explicat doctorul Ioan Lascăr, specialist în arşi de la Spitalul Floreasca.

„Numesc această acţiune eroică pentru că o sută şi ceva de arşi simultan depăşesc capacitatea instituţională a oricărei ţări europene. Ne-am consultat cu specialişti din Franţa, mi-au mărturisit că nu s-au confruntat cu un astfel de eveniment. Constataţi că în rândul ţărilor care s-au oferit să ne ajute, niciuna nu are mai mult de 5-10-15 paturi vacante. În astfel de condiţii de dezastru, de catastrofă, este momentul cooperării internaţionale şi umanitarismului”, a spus Lascăr, care a explicat că la Floreasca au sosit peste 50 de pacienţi în noaptea tragediei, din care au fost păstraţi acolo doar cazurile cele mai grave.

Evoluţia cazurilor este ondulantă şi foarte greu previzibilă, nu există un model previzibil de evoluţie a acestor arsuri, foarte mult depinde de modul pacientului de răspuns la agresiune. Au fost bolnavi care au decedat cu arsură 40%, plus arsură de căi aeriene, şi sunt bolnavi care rezistă cu arsură de 80% şi cu arsuri de căi aeriene. Nimic din evoluţia acestor bolnavi nu este previzibil”, a explicat şi medicul Adrian Stănculea, de la Spitalul de Arşi.

Aş vrea să se ştie acest lucru: un pacient ars grav, de terapie intensivă, are o evoluţie imprevizibilă şi nu putem să dăm mereu veştile pe care familiile le doresc”, a spus şi doctorul Cristian Niţescu, de la Spitalul de Arşi.

Citește și: