Ciprian Nedelcu
1325 vizualizări 22 iul 2018

Reprezentanţii Poliţiei Locale Iaşi au găsit o fată cu dizabilităţi psihice, ţinută de părinţi dezbrăcată şi legată de un stâlp al casei, în zona Cicoarei.

"Am fost sesizaţi de către Poliţia Locală cu privire la faptul că o minoră de 10 ani era dezbrăcată şi legată cu un material textil de stâlpul casei respective, casa fiind făcută din cartoane, puţin lemn şi nişte material textil,” a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi. ”Familia locuieşte acolo de la începutul lunii februarie 2018, iar mama spune că minora are probleme psihice şi - pentru a nu risca să fugă în pădure sau să iasă pe stradă şi să fie accidentată de maşini - când pleacă după apă, o leagă cu un batic de un stâlp."

Poliţia a întocmit un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

"Minora a fost preluată şi internată în spital, find sesizaţi şi reprezentanţii DGASPC Iaşi", a adăugat Anca Vîjiac.

Atât poliţiştii, cât şi reprezentanţii DGASPC Iaşi fac anchete, pentru a stabili care este situaţia reală a familiei şi măsurile legale care se impun.

"Am fost sesizaţi pe linia de urgenţă a DGASPC şi un psiholog şi un asistent social s-au deplasat la faţa locului, alături de agenţi ai Poliţiei locale şi din cadrul Secţiei VI de Poliţie. S-a confirmat ceea ce constataseră agenţii Poliţiei Locale. Fetiţa este încadrată în grad grav de handicap cu o afecţiune psihică. Nu vorbeşte şi este ţinută în condiţii absolut improprii. Mama fetei şi concubinul acesteia au explicat că, în familia respectivă, nu mai există copii minori, sunt numai copii majori, în afară de fetiţă," a declarat corespondentului Mediafax, Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Fetiţa a fost preluată cu o ambulanţă şi dusă la Spitalul "Sfânta Maria", din Iaşi, unde a fost stabilizată şi tratată.

"Mama fetiţei a declarat că o ţinea legată deoarece avea diferite treburi şi nu o putea supraveghea, astfel că luase acea măsură pentru a nu se răni în vreun fel. Când am ajuns noi acolo, fetiţa nu mai era dezbrăcată. În plus, condiţiile erau execrabile acolo. Au un pat adunat de pe la ghenă, fără lumină. Se ştie ce condiţii de trai sunt în cartierul intitulat generic Dallas! Mama are, de exemplu, un act de identitate provizoriu. Acolo trăiesc multe persoane care nu au nici acte de proprietate, nici acte de identitate", a precizat Bantaş.

Fetiţa va intra sub protecţie specială şi, cel mai probabil, va merge într-un centru pentru copilul cu handicap sever.

 

Citește și: