Andrei Luca POPESCU
26579 vizualizări 24 sep 2013

FBI şi Departamentul de Stat al SUA au organizat astăzi, la Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei SUA, un seminar în care doi agenţi FBI specializaţi în studii comportamentale le-au predat unor membri ai Jandarmeriei şi Poliţiei Române modul în care trebuie abordate comunităţile sau grupările care conţin minorităţi etnice sau culturale, punând mai puţin accent pe forţa brută şi mai mult pe dialog şi dezvoltarea încrederii.

Agentul şi instructorul FBI Jean Larned, de la Unitatea de Ştiinţă Comportamentală (Behavioral Science Unit), a explicat pentru gândul cum ar trebui schimbată abordarea folosită de jandarmi şi de poliţişti în comunităţile etnice, abordând conflictul romi-forţe de ordine de la Sinteşti, petrecut luni.

„Inspectoratele de poliţie şi alte agenţii de menţinere a ordinii trebuie să înveţe să lucreze cu toţi membrii unei comunităţi, indiferent de etnie, rasă, gen sau orientare sexuală. România este o societate multietnică şi multiculturală. Pentru eficienţa activităţii poliţiei, respectarea drepturilor populaţiei minoritare şi toleranţa faţă de diferenţele culturale sunt la fel de importante ca arestarea infractorilor”, a explicat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, în deschiderea seminarului.

Prim-adjunctul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonelul Ovidiu Vasilică, a declarat că forţele de ordine din România au început să schimbe abordarea şi că au văzut că dialogul dă rezultate mai bune decât forţa.

„Noi în Jandarmerie simţim nevoia unei abordări diferite. În ultimul timp, am promovat foarte mult ideea de dialog cu societatea, cu comunităţile în care lucrăm. Am promovat multe elemente de dialog, mă refer la negociatori, la oamenii care poartă dialogul cu oamenii din mulţimi şi am văzut că este calea bună, pe care trebuie să o urmăm. Cred că experienţa americană, care se bazează tocmai pe această diversitate, pe o abordare multietnică, este cea mai relevantă pentru noi”, a spus Ovidiu Vasilică.

Principalele minorităţi cu care forţele de ordine româneşti încearcă să schimbe modul de abordare sunt romii şi ungurii, acestea fiind şi cele mai numeroase comunităţi etnice din România.

Abordarea romilor, versiunea FBI: „Cea mai bună cale este includerea romilor în forţele de ordine”

Agentul FBI Jean Larned, care predă şi la Academia FBI, a explicat pentru gândul că cea mai mare greşeală în abordarea grupurilor etnice sau a minorităţilor este neînţelegerea diferenţelor de cultură şi de background şi că cea mai bună cale de a depăşi aceste bariere, pentru Poliţia şi Jandarmeria Română, ar fi să angajeze oameni din rândul acestor minorităţi.

„Trebuie să reuşeşti să stabileşti o relaţie de încredere şi de înţelegere cu romii. Există metode pentru asta. Incluziunea, includerea lor în forţele de ordine. Ca în SUA, unde forţele de ordine reflectă toate grupurile – negrii, albii, hispanicii, asiaticii. Cea mai bună cale pentru Poliţia Română este să includă romii în forţele de ordine. Să ai poliţişti romi, pe care odată angajaţi să îi duci să lucreze în comunităţile rome, pentru a genera încredere.

Când un rom vede un poliţist rom, începe să comunice şi să realizeze că forţele de ordine nu sunt împotriva lor, ci că doar aplică legea şi sunt acolo să îi ajute, să reducă infracţiunile, nu să îi pedepsească pentru un motiv anume”, a explicat pentru gândul agentul FBI Jean Larned.

Conflictul de la Sinteşti: „Romii au crezut că totul este îndreptat împotriva lor”

Aflând despre conflictul de luni, când forţele de poliţie şi de jandarmerie au fost atacate cu arme albe de romii din Sinteşti, pentru a încerca să-i oprească din urmărirea unui şofer de camion care transporta ilegal fier vechi, agentul FBI a explicat pentru gândul că acesta este un exemplu de gestionare necorespunzătoare a unei comunităţi etnice.

„Cel mai probabil ei au perceput totul ca pe un atac asupra romilor, când de fapt era vorba de un caz specific, care implica acel camion. Romii au crezut că totul este îndreptat împotriva lor, când de fapt era vorba doar de un răufăcător rom”, a spus agentul FBI.

„Sunt două lucruri foarte importante în munca de poliţie: controlul, puterea hard, şi încrederea, puterea soft. Modelul merge acum către puterea soft şi asta o să încercăm să predăm astăzi: muncă de poliţie orientată către comunitate, bazată pe informaţii şi pe dovezi. Partea cu informaţiile se leagă cu angajarea de poliţişti romi, pe care îi trimiţi în comunitate, ei dezvoltă încredere, iar romii le pot spune că în comunitate cineva încalcă legea”, a mai explicat agentul FBI Jean Larned, pentru gândul.

Romii şi ungurii, minorităţile cu care se confruntă forţele de ordine. „Eu nu îi consider pe romi un grup aparte, eu îi consider români”

Colonelul de jandarmerie Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, a spus că forţele de ordine româneşti au început să facă paşi în această direcţie a „puterii soft”, despre care vorbeşte Jean Larned, însă nu au prea multe realizări concrete.

„Noi am făcut o serie de paşi şi mă refer la contactele cu grupările etnice. Deşi eu nu îi consider pe romi un grup aparte, eu îi consider români, doar că au o serie de diferenţe, de elemente de diversitate. Avem o serie de protocoale de colaborare cu aceste comunităţi. Dar dincolo de aspectul acesta formal, consider că am făcut prea puţin în practică. Simţim nevoia de a îmbunătăţi comunicarea şi contactele cu aceste comunităţi, pentru a preveni faptele antisociale şi, în situaţia unor manifestări violente, de a le preveni discutând, găsind căile de comunicare, şi nu recurgând la o abordare violentă”, a explicat colonelul Ovidiu Vasilică.

Citește și: