Gandul
833 vizualizări 14 nov 2019

La nivel naţional au fost emise 29 atenţionări/avertizări meteorologice care vizau intensificări ale vântului în zona de munte şi în sudul Banatului.

În cursul zilei de ieri şi în timpul nopţii, cu eforturi susţinute, pompierii militari au acţionat pentru degajarea copacilor căzuţi, a elementelor de acoperiş sau a panourilor publicitare, fără a exista situaţii care să pună în pericol viaţa comunităţilor.

Astfel, la nivel naţional au fost înregistrate efecte de vreme rea în patru localităţi din judeţele Braşov, Hunedoara şi Sibiu, unde s-a intervenit pentru degajarea a 35 de acoperişuri desprinse, 7 copaci căzuţi pe carosabil, 2 panouri publicitare rupte, fiind avariate 13 autoturisme.

De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar blocată pe 2 drumuri naţionale ( DN 1 şi DN 73A/BV ) din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.

Totodată, pentru avertizarea populaţiei din zonele aflate sub efectul atenţionărilor meteorologice COD ROŞU şi COD PORTOCALIU au fost transmise 15 mesaje prin sistemul RO-ALERT, în judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa, Prahova şi Sibiu.

În acest moment, la nivel naţional nu mai sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor negative.

Având în vedere faptul că informările de vremea rea vizează şi orele următoare, unităţile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce efecte.

Totodata,  evoluţia situaţiei din teren va fi atent monitorizata de Centrul Operaţional Naţional al IGSU pentru  dispunerea măsurilor imediate care sa asigure eficientizarea misiunilor de raspuns.

IGSU reaminteşte populaţiei că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuinţe sau alte spaţii închise care le pot asigura protecţia. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Citește și: