Andreea OFIŢERU
1764 vizualizări 2 nov 2012

Doi fermieri americani s-au aflat timp o zi la Bucureşti pentru a le explica românilor cum s-au hotărât ei să nu-şi mai cultive pământurile cu organisme modificate genetic.

Wendel Lutz, 57 de ani, este fermier în statul  Illinois şi practică meseria asta de când se ştie. Colegul lui Wes Shoemyer, 51 de ani, este fermier şi, în acelaşi timp, senator în statul Missouri. Ambii fac un tur al capitalelor europene din 18 ţări pentru a le spune grupurilor de fermieri şi politicienilor despre ameninţările care îi pasc dacă aprobă la scară mare cultivarea organismelor modificate genetic şi, în acelaşi timp, folosirea erbicidului glifosat, care distruge toate buruienile, dar este dăunător pentru sol şi mediu.

Wendel şi Wes apar şi în documentarul „Growing Doubt”, lansat de curând de organizaţia Greenpeace, filmat în monoculturile rezistente la erbicide din Argentina şi SUA.

În film, fermierii şi locuitorii din apropierea lanurilor modificate genetic explică ce se întâmplă: solul devine friabil, bolile de piele şi cancerul sunt mai răspândite, iar elevii au probleme cu învăţatul şi fac frecvent alergii. Ei explică de ce aceste culturi au afectat economia, mediul şi societatea.

Wes Shoemyer are o fermă în Missouri, pe care o întreţine împreună cu tatăl şi cumnatul său. Spune că vrea să le arăte europenilor ce s-a întâmplat în America după ce femierii au început cultivarea la scară largă a culturilor de soia modificată genetic, dar şi a porumbului şi a sfeclei de zahăr.

„Am văzut că problemele au început să apară încă din anii 2000. Ca mulţi alţi fermierii am folosit şi eu la început seminţele modificate”, a declarat Wes Shoemyer. El susţine că a folosit şi erbicidul glifosat timp de mai mulţi ani, pentru că era foarte eficient în omorârea buruienilor

.Wes Shoemeyer este senator al statului Missouri

„Toţi fermierii îmi spuneau că, dacă s-ar inventa soia care să fie cultivată astel încât să crească mare şi să putem folosi erbicidul, ar cultiva-o pe loc. Şi lucrul ăsta s-a întâmplat destul de repede. Pe lângă lobby-ul foarte puternic pe care l-a făcut Montanso, femierii s-au entuziasmat la rezultatele uşoare şi se crease un adevărat curent. Dar ceea ce m-a pus pe gânduri a fost că cercetarea privind efectele acestor plante a rămas mult în urma folosirii lor”, spune Wes.

Wendel Lutz, femierul din Illinois, susţine că s-a hotărât să nu mai cultive organisme modificate genetic pentru că îl preocupă consecinţele folosirii pe timp îndelungat a culturilor rezistente la erbicidul glifosat. „Mă îngrijorează efectele asupra sănătăţii umane. Am auzit multe povestiri în SUA despre oameni care s-au îmbolnăvit. Şi în filmul la care am participat sunt clare cazurile din Argentina”, spune Wendel, care a  cultivat plantele modificate genetic timp de şase ani.

Wendel Lutz este fermier in statul Illinois

A folosit erbicidul în special pentru culturile de porumb. El susţine că nu a observant vreo diferenţă între culturile de porumb în care a folosit erbicid normal pentru insecte şi culturile în care s-a folosit glifosat. „Problema este că nu ştim care sunt efectele pe termen lung, mai ales asupra copiilor”, subliniază Wendel.

„Faceţi propriile studii”

Cei doi femieri îi îndeamnă pe europeni şi, în acelaşi timp, pe români să-şi facă propriile studii asupra efectelor organismelor modificate genetic şi să nu se ia după americani. „Noi nu am făcut un asemenea tur în SUA pentru că acolo nu ar fi fost posibil. Monsanto este peste tot, a întors vecin împotriva vecinului. Nu există alegere în America. Tocmai de aceea vrem să-i avertizăm pe europeni asupra consecinţelor”, a spus senatorul statului Missouri.

În turul lor european, femierii americani lansează, alături de reprezentanţii Greenpeace, studiul „Culturi  rezistente la glifosat”,  făcut de Charles Benbrook, renumit economist agricol. Este primul raport efectuat vreodată asupra impactului introducerii în UE a culturilor modificate genetic rezistente la glifosat, un erbicid care omoră toate buruienile.

În cercetare sunt prevăzute creşteri de până la  de 15 ori  a utilizării glifosatului pe o perioadă de 14 ani (2012-2025) pentru culturile porumb, soia şi sfecla de zahăr modificate genetic şi cultivate în UE.

În studiu, profesorul Benbrook arată că „fermierii din SUA au deja mari probleme, acum ei încearcă să iasă din cercul vicios în care au intrat. Dependenţa de culturi rezistente la erbicide din SUA a declanşat apariţia şi răspândirea rapidă a aproape 24 de tipuri de buruieni rezistente la glifosat, ceea ce a dus la creşterea costurilor de producţie în cadrul fermelor, cât şi a volumului şi a ecotoxicităţii de erbicide necesare pentru a preveni pierderile majore ale recoltelor.”

Cele trei scenarii ale profesorului Benbrook

Benbrook subliniază că, dacă fermierii adoptă tehnologia culturilor modificate genetic rezistente la erbicide în acelaşi ritm ca cei din SUA, atunci  folosirea glifosatului la culturile de porumb -  cea mai importantă şi răspândită cultură din Europa – va creşte cu peste 1.000% până în 2025, luând în considerare nivelul actual de folosire. În acelaşi timp, cantitatea totală de erbicide folosite se va dubla.

În studiu, profesorul face trei scenarii pentru ceea ce s-ar întâmpla în Europa, pe care le aplică la culturile de porumb, soia şi sfeclă de zahăr:

1. scenariul care  presupune că în UE nu se aproba niciun fel de culturi modicate genetic rezistente la erbicide (HTGE);

2. scenariul prin care se  proiectează schimbări la nivelul folosirii glifosatului şi a altor erbicide, presupunând că fermierii UE adoptă tehnologia HTGE la fel de repede ca fermierii din SUA, în absenţa unor restricţii impuse de UE;

3. scenariul care presupune că se aprobă culturile HTGE, dar cu limitări de reglementare executorii în speranţa că se va preveni apariţia buruienilor rezistente la glifosat.

33 de kilotone de erbicid până în 2025

În primul scenariu,  cantitatea de glifosat folosită se va dubla, dar în mare parte nu vor exista schimbări la nivelul  folosirii celorlalte erbicide.

În cel de-al doilea scenariu, în ciuda adoptării nerestricţionate, folosirea glifosatului va creşte cu peste 1.000%, în timp ce folosirea celorlalte erbicide va scădea până  la 25%. În ansamblu, cantitatea de erbicide folosite se dublează pâna în 2025, până la 33 de kilotone. În cel de- al treilea scenariu, folosirea glifosatului va creşte până la aproape 500% peste nivelul actual de utilizare.

Uniunea Europeană are în discuţie aprobarea a 26 de culturi modificate genetic. 19 dintre aceste 26 de culturi sunt modificate genetic astfel încât să fie rezistente la erbicide.

„Deja am văzut ce s-a întâmplat în comunităţile agricole din Argentina şi SUA, iar raportul dr. Benbrook ilustrează foarte clar ce se va întâmpla aici dacă aceste culturi vor fi autorizate. În mod sigur Comisia Europeană va lua în seamă aceste avertismente şi va respinge aplicaţiile pentru cultivarea culturilor modificare genetic rezistente la erbicid în Europa ”, a declarat Lasse Bruun,

Campaigner pentru Agricultură Sustenabilă în cadrul Greenpeace International.

Turul celor doi femieri americani se va încheia pe 7 noiembrie la Bruxelles, unde vor avea întâlniri cu oficialii europeni.


Citește și: