439 vizualizări 20 iun 2008

Fetiţa de 11 ani din judeţul Neamţ care a rămas gravidă, după ce a fost violată de unchiul său, a fost transferată la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, iar medicii de aici au decis ca fetiţa să păstreze sarcina. Pe 10 iunie, doctorii de la Piatra Neamţ recomandau, în premieră la noi în ţară, întreruperea sarcinii. Noua decizie va complica viaţa copilului care în scurt timp va deveni mamă. Managerul maternităţii din Iaşi care a anunţat „soluţia” susţine că respectă decizia luată de membrii Comisiei de Etică şi Deontologie Medicală din cadrul spitalului.

„Acolo au fost prezenţi trei profesori universitari, un specialist în neonatologie, precum şi juristul maternităţii. La şedinţă au participat atât părinţii fetei, dar şi viitoarea mămică. S-a discutat cazul în toate aspectele sale şi singura concluzie care a putut fi luată a fost cea legală. Consider că este cea mai bună soluţie, dacă privesc punctual copilul care va veni pe lume. Noi trăim într-o ţară unde există legi care se respectă”, a declarat dr. Vicuţa Todosiciuc, manager Maternitatea Cuza Vodă Iaşi. Medicii specialişti de la Iaşi au constatat că starea mamei este stabilă, iar fătul s-a dezvoltat normal până la acest termen al sarcinii.

Drama unei familii simple

Părinţii fetiţei de 11 ani au vrut iniţial ca fiica lor să facă un avort. „După ce am discutat cu medicii de la Neamţ, s-a stabilit că fiica noastră va face avort. Acum la Iaşi ni s-a explicat faptul că acest lucru nu este legal şi că trebuie neapărat să ducă sarcina până la capăt. Ni s-a mai spus că dacă s-ar face avort fiica noastră ar suferi foarte mult şi că pot apărea şI probleme de sănătate. Vom veni la controale în continuare la Iaşi, pentru că aşa ne-au spus medicii de aici care s-au purtat frumos cu noi”, a povestit tatăl. Părinţii Florinei, care vor deveni bunici în câteva luni, nu ştiu încă ce vor face după ce micuţul va apărea în viaţa lor. Le este greu să se gândească acum la acel moment. Speră doar ca fiica lor să nu sufere prea mult şi să scape întreagă în urma acestei experienţe, care oricum, cred ei, o va afecta pentru tot restul vieţii.

Sufleteşte, medicii ieşeni ar fi recomandat avortul terapeutic

„Din analiza documentelor medicale a rezultat foarte clar faptul că nu avem nici o posibilitate pentru a decide în favoarea unui avort terapeutic. Sufleteşte, ne-am gândit cu toţii că poate aceasta ar fi cea mai bună soluţie, dar nu am avut nici o bază legală pentru a decide acest lucru. Prin urmare, părinţilor, care de altfel au asistat împreună cu fiica lor la şedinţă, li s-a explicat foarte clar faptul că, dacă se va face întrerupere de sarcină la 20 de săptămâni, Codul penal prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Părinţii au fost foarte civilizaţi şi au înţeles acest lucru. Chiar dacă fetiţa a asistat şi ea la discuţii, nu am întrebat-o nimic, pentru că am considerat că nu era cazul să amplificăm trauma”, a declarat Marie Janne Aldea, medic specialist la Maternitatea Cuza Vodă Iaşi. Medicul ieşean a precizat că părinţii au aflat că fiica lor este însărcinată în urmă cu doar trei săptămâni. „Au povestit că, în urmă cu trei săptămâni, fata a acuzat dureri la burtă şi au presupus, iniţial, că ar fi vorba de apendicită. Au mers la un control şi acolo au aflat cu stupoare că fiica lor este însărcinată. Era deja mult prea târziu pentru a se face avort, chiar şi atunci”, a precizat Marie Janne Aldea.

Medicii spun că legea nu îi lasă

“Din comisia de astăzi au făcut parte numai specialişti şi am solicitat chiar şi prezenţa juristului, pentru că nu era un lucru uşor de hotărât. Din păcate, nu am avut cum să luam o decizie, poate după cum şi-ar fi dorit părinţii, pentru că în Codul penal se specifică foarte clar că numai dacă viaţa mamei este în pericol se poate face avort, indiferent de stadiul sarcinii. Cum nu au existat indicii în acest sens, decizia a fost unanimă. Am discutat foarte clar şi cu părinţii, care au şi semnat un document prin care declară că au înţeles şi că sunt de acord cu hotărârea luată de membrii comisiei. Este adevărat că viitoarea mamă este foarte tânără, dar trebuie să ţinem cont şi de viaţa care este în pântecele ei.

Eu, ca medic specialist neonatolog, nu aş fi semnat niciodată un document în baza căruia se poate lua viaţa unui copil. Eu am salvat până acum zeci de copii care s-au născut la 23 de săptămâni. Acest făt are toate şansele de supravieţuire, chiar dacă există posibilitatea să fie născut prematur din cauza vârstei fragede a mamei”, a declarat dr. Maria Stamatin, medic specialist neonatologie Maternitatea Cuza Vodă Iaşi. „Chiar dacă ar fi fost să luăm decizia prin care să se recurgă la un avort, nu cred că vreunul dintre medicii ieşeni ar fi acceptat vreodată să facă acest lucru. Fiecare dintre ei ar ţine seama de prevederile Codului penal şi nu ar face avortul”, a adăugat dr. Maria Stamatin.

Şeful ASP spune că medicii au dat decizia legală

Şeful ASP Iaşi, Mihnea Hurmuzache, susţine că decizia luată astăzi de membrii comisiei de la maternitatea Cuza Vodă este singura legală. „Din punct de vedere etic şi moral, consider necesară înteruperea sarcinii, dar atâta timp cât nu există o evoluţie nefavorabilă, nu este altă posibilitate. Există chiar riscul ca o eventuală întrerupere de sarcină prin cezariană să facă foarte mult rău fetei de 11 ani. Nici un medic nu face o cezariană în acest caz, conştient fiind că va fi pedepsit cu închisoarea”, a declarat Mihnea Hurmuzache, directorul ASP Iaşi.

Florina V. (11 ani), din comuna Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, a rămas însărcinată după ce a fost violată de unchiul său, în vârstă de 19 ani. După ce părinţii au aflat că fetiţa este însărcinată, aceasta a povestit că a fost agresată sexual de unchiul său de 19 ani, în casa bunicii sale, şi că a fost ameninţată cu moartea în cazul în care va povesti cuiva ce i s-a întâmplat.

O dilemă morală, spun specialiştii. Nou-născutul ar trebui dat în plasament

„Codul penal prevede că avortul în cazul unei sarcini de peste 16 săptămâni se poate face numai în două situaţii: dacă fătul are malformaţii care îl fac neviabil sau dacă respectiva sarcină pune în pericol viaţa mamei”, explică prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). „Este foarte greu de luat o decizie în aceste cazuri, este o problemă de etică şi ţine de dreptul la viaţă. Primordial este dreptul la viaţă al mamei, dar dacă viaţa acesteia nu este în pericol, nu poţi suprima viaţa fătului. Dacă medicii de la Iaşi au decis că nu se face avort înseamnă că viaţa mamei nu este în pericol. Totuşi, în momentul în care va veni pe lume, copilul ar trebui dat în plasament.

Ar trebui dus într-un loc în care nimeni să nu ştie că s-a născut în urma unui viol şi a unui incest. În acest fel, nici mama nu şi-ar mai aminti văzându-l de ceea ce i s-a întâmplat, iar psihoterapia ar ajuta-o să treacă peste această etapă. De asemenea, dacă ar fi dat în plasament, şi copilul ar fi protejat şi nu va fi marginalizat de comunitate. Studii ample au arătat la copiii proveniţi din incest, dacă aştia ştiu despre incest, că au probleme pshicomportamentale, dezvoltând tulburări de comportament şi chiar psihoze”, a mai spus prof. dr. Astărăstoae.

În cazuri excepţionale, se poate avort şi la o sarcină de 20 de săptămâni

Un cunoscut specialist în obstetrică-ginecologie, prof. dr. Gheorghe Bănceanu, de la Maternitatea Polizu din Capitală, este de părere că acest caz este excepţional şi fetiţa ar avea dreptul să i se facă avort, mai ales că sarcina a apărut în urma unui abuz şi a unui incest, chiar dacă sarcina este în săptămâna 20.

Specialistul Petre Brătilă, medic primar ginecolog şi director medical la un spital privat din Capitală, este de părere că minora însărcinată poate să facă avort. Şi vârsta ei, dar şi vârsta sarcinii îi permit acest lucru. „La fetele sub 16 ani şi a căror sarcină este de patru luni, se poate face, în mod legal, întrerupere de sarcină”, declară general bg (r) conf. dr. Petre Brătilă.

Medicul mai spune că, având în vedere vârsta fetei, aceasta nu va putea naşte, aproape sigur, în mod natural şi se va apela la operaţia de cezariană. Medicul Brătilă a amintit că în lume vârsta cea mai mică a unei mame a fost de 4 ani. Cazul s-a înregistrat în America Latină.

La rândul lor, medicii pediatri sunt de părere că minora din Neamţ este pregătită din punct de vedere fizic pentru această sarcină, din moment ce a avut ovulaţie, însă sunt sceptici în ceea ce priveşte latura psihică, având în vedere faptul că fata are numai 11 ani.

Citește și: