1300 vizualizări 15 ian 2010

O studentă de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole s-a sinucis săptămâna aceasta, fiind găsită spânzurată în garsoniera sa din Cluj-Napoca. Mama acesteia a declarat anchetatorilor că tânăra s-ar fi putut sinucide din cauza filmului "Avatar", care i-ar fi adus aminte de fostul ei iubit de care se despărţise cu câteva luni în urmă şi i-ar fi accentuat suferinţa.

Psihologii spun că nici un film nu poate provoca asemenea reacţii, pentru care e nevoie de mai multă determinare decât vizualizarea unor imagini dintr-o lume ireală. Specialiştii afirmă că doar o persoană foarte sensibilă ar putea fi atât de afectată de o peliculă încât să se gândească la sinucidere şi numai dacă are deja o traumă puternică. Psihologul Emilia Potenteu susţine că sinuciderea apare pe fondul unor probleme psihice netratate. "Depresia e un lux, e pentru cei care au prea mult timp liber, pentru cei care nu vor să se confrunte cu realitatea. Un om ocupat, o femeie care are şi familie şi serviciu, mereu are ceva de făcut şi nu îşi permite să aibă depresie. Filmul Avatar este doar un pretext folosit de cei care refuză să se confrunte cu realitatea, nu o acceptă şi nu vor să îşi asume eşecul. Depresia are şi unele efecte secundare, persoana refuzând să muncească, să aibă activitate. E un motiv invocat pentru a nu face nimic şi pentru a nu-şi asuma nimic", susţine Emilia Potenteu. Psihologul spune că mai grav este că de multe ori genul acesta de comportament este tolerat de familie şi prieteni, care preferă să îl lase în pace pe suferind, iar acesta îşi accentuează această sensibilitate.

Declaraţiile fanilor filmului pe site-urile de specialitate, conform cărora sunt trişti pentru că lumea perfectă Pandora nu există i-a determinat pe jurnaliştii tabloidului Daily Mail să speculeze cum că "Avatar" ar provoca depresii spectatorilor. Psihologii străini atribuie aceste reacţii nevoii de escapism, dar şi tendinţei de idealizare. Stephan Quentzel, psihiatru la Beth Israel Medical Centre din New York, a declarat că "viaţa virtuală nu este ceva real şi niciodată nu va reuşi să fie. Realitatea nu poate concura cu acest univers utopic creat prin cele mai noi tehnologii, pentru că acesta o face să pară imperfectă". Medicul afirmă că o persoană nu poate suferi din cauza unui lucru care nu există, iar mulţi dintre cei care au declarat că vor să se sinucidă ca să se reîncarneze pe Pandora sunt persoane care vor să atragă atenţia şi să provoace controversă, fiind incapabili să socializeze sau să accepte realitatea.

Încasări record

"Avatar", cel mai recent film al lui James Cameron, lansat la 12 ani după succesul înregistrat cu "Titanic" (1997) - devenit lungmetrajul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei (1,8 miliarde de dolari) -, a ajuns deja pe poziţia a doua a box office-ului mondial, cu încasări totale de 1,3 miliarde de dolari.

Acţiunea filmului 3D "Avatar" se petrece în viitor, peste 200 de ani. Jake (Sam Worthington) este implicat în dezvoltarea unei noi strategii de luptă pentru războiul dintre oameni şi o specie de extratereştri numiţi na'vi. Aceasta presupune amestecarea ADN-ului uman cu părţi din ADN-ul nativilor na'vi de pe planeta Pandora. Rezultatul - avatarul astfel format este un om care are toate caracteristicile poporului na'vi şi care îi va putea învinge cu propriile arme. Misiunea lui Jake este să se infiltreze în comunitate şi să funcţioneze ca spion, adunând informaţii despre cultura, dar mai ales despre slăbiciunile duşmanilor.

Deşi este devotat misiunii şi o îmbrăţişează cu mult curaj, Jake va avea de înfruntat multe obstacole şi va fi nevoit să asiste la scene dure care îi vor schimba perspectiva asupra acestui război, descoperind că în locul unor creaturi agresive şi însetate de sânge, na'vi sunt de fapt victimele. Jake se hotărăşte să treacă de partea lor, mai ales că se îndrăgosteşte de prinţesa Neytiri şi împreună îi scapă pe na'vi de invazia oamenilor. (E.H.)

Citește și: