18509 vizualizări 23 apr 2017

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, de 13 şi 14 ani, recunoscuţi în lume pentru rezultatele obţinute în alpinism, făceau parte dintr-un grup de 7 de persoane, minori şi adulţi, care îşi propusese să ajungă pe Vârful Peleaga din Masivul Retezat, în cadrul unei excursii anunţate şi organizate de Clubul Montan Altitudine din Râşnov, condus de tatăl Getei, cu mult timp înainte, care făcea parte din Circuitul „7 munţi din grădina Carpaţilor“.

Potrivit programului afişat pe site-ul clubului, pentru ziua de sâmbătă, când turiştii au fost surprinşi de avalanşă, plecarea s-a făcut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele – Cabana Genţiana – Curmatura Bucurii – Lacul Bucura, 2040m – Custura Bucurei - Vârful Peleaga, 2509m – Căldarea Berbecilor - Lacul Bucura - Cabana Pietrele, pe un traseu de 7-9 ore. Deşi meteorologii au anunţat că vremea se înrăutăţeşte şi că există pericol de avalanşă în munţi, organizatorul excursiei a decis ca, totuşi, excursia să continue.

“Salvamontul a dat avertizări din timp pe riscul de avalanşă, a explicat acest lucru şi trebuia să fie luat în considerare şi respectat. Avertismentele date de autorităţi trebuie luate în serios. În momentul în care cineva acţionează împotriva acestor recomandări face acest lucru pe propria răspundere. Ancheta va stabili cine este de vină”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afecerilor Interne (MAI) şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

“La noi nu se respectă niciodată avertizările, toţi cred că nouă nu ni se întâmplă, că putem gestiona situaţia. (...) Cred că responsabilitatea revine în întregime celui care a organizat expediţia. Cred că a fost avertizare de gradul cinci, deja de la gradul trei e pericolul mare să te aventurezi. Gradul cinci înseamnă aproape că 100% mori. (...) Eu cred că deja se trece la inconştienţă”, a declarant sportivul Tibi Uşeriu pentru MEDIAFAX.

În paralel, un alt grup, de 51 de persoane, făcea o dumeţie în aceeaşi zonă. La un moment dat, cele două grupuri de turişti s-au întâlnit pe traseul către creastă.

”Au luat-o pe traseul acela, era zonă de avalanşă clar şi evenimentul s-a produs. Avalanşa nu a fost declanşată de noi pentru că noi eram mult mai înainte. Noi nu ne-am deplasat pe un traseu cu risc de avalanşă, întotdeauna am evaluat bine, unde erau zone expuse pur şi simplu le-am ocolit pentru că din cauza zăpezii foarte mari a apărut acest risc. De aceea am ales acel traseu pe creasta muntelui. Dacă nu ne duceam şi noi pe acolo, dar nu era cazul. Au zis că vor veni şi ei cu noi, că vor merge pe acel traseu, dar când a fost bifurcaţie pur şi simplu ei au luat-o înainte pe jos, în dreapta, noi am luat-o în stânga. Am crezut că vor face acea buclă şi că vor urca şi ei în creastă. Vizibilitatea fiind foarte mică nu i-am mai văzut ulterior şi eram preocupat mai mult de grupul meu decât pe unde au luat-o alţii”, a povestit un bărbat care a alertat autorităţile, membru al grupului de 51 de turişi.

"Am înţeles că au spus (turiştii din grupul de 51 - nr.) că la un moment dat s-au despărţit, ei mergând pe traseul de iarnă şi ceilalţi pe traseul de vară. Nu există două trasee acolo. Doar traseul de vară. Nu trebuie să ai studii doctorale ca să realizezi că dacă două zile ninge dumnezeieşte zăpada nu este stabilizată şi la cel mai mic sunet produs avalanşa poate pleca. Oamenii muntelui ştiu toate aceste lucruri, nici nu trebuie să merg eu să îi trag de mâneca", a explicat pentru MEDIAFAX şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu.

Grupul format din 51 de persoane şi-a continuat ascensiunea spre creastă, însă la un moment dat s-au auzit ţipete.

”Distanţa între noi şi ei în momentul în care s-au auzit ţipetele era vreo 700-800 de metri. Noi eram sus pe creastă şi ei erau în vale, iar accidentaţii erau jos, în Căldarea Berbecilor, duşi tocmai la vale. Am abandonat ascensiunea, ne-am întors undeva în Vale şi am aşteptat să ne regrupăm”, povesteşte bărbatul care a anunţat accidentul la 112.

Cel mai greu a fost să-i convingă pe părinţii care şi-au pierdut copiii să-i abandoneze.

”Cel mai dramatic lucru care s-a întâmplat ieri a fost echipa pe care am trimis-o acolo să convingă părinţii să-şi abandoneze copiii care erau decedaţi şi să urce în creastă, să vină alături de noi. Dacă nu făceau acest lucru ei erau doi bărbaţi, două femei şi o fetiţă, cei care au scăpat, dacă nu făceau acest lucru exista posibilitatea să moară şi ei la locul respectiv, pentru că temperatura era între -15, -20 de grade. Ei erau răniţi, debusolaţi şi nu aveau simţul orientării. Nu aveau semnal GSM, adică nu puteau anunţa accidentul, nu putea veni nimeni după ei”, a mai explicat bărbatul.

Potrivit sursei citate, e posibil ca micuţii să fi murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci.

”Cred că ăsta a fost şi motivul decesului, pentru că în timp ce erau proiectaţi de acea avalanşă la vale sigur au fost loviţi. Ceilalţi, adulţii, s-au zbătut, au făcut mişcări de înot cum se face într-o avalanşă şi aşa au scăpat. Am înţeles că erau alpinişti experimentaţi, mai ales copiii, care erau copiii de aur ai alpinismului românesc. Erau echipaţi, erau oameni de munte. A fost doar neşansa”, susţine bărbatul.

Sursa citată, ghid montan şi care se afla într-o tabăra organizată în Retezat, spune că riscul de avalanşă a fost anunţat, susţinând că ”la munte există risc de avalanşă din luna noiembrie până în luna mai, în toţi munţii României”.

Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedaţi, deţinea opt recorduri mondiale de vârstă. Tatăl ei îi era mentor, însoţind-o adeseori pe traseele montane. Şeful Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a apreciat niciodată faptul că Ovidiu Popescu, îşi supunea fetele, Dor Geta şi Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru nişte copii doar de dragul performanţei.

„N-am apreciat niciodată ce a făcut Ovidiu Popescu cu fetele lui, încă de la Crina Coco Popescu. Nu poţi să faci performanţă pe munte cu un copil, pentru că nu e chiar aşa de simplu cu muntele şi trebuie să ai experienţă. Iar experienţa se acumulează în timp. Iar un copil nu poţi spune că are experienţă, oricât de mult i-ar plăcea lui muntele. Nu mai este o joacă. Până la Revoluţie nici nu aveau dreptul să se înscrie în vreun club montan copii sub 18 ani“, a spus Pivodă.

El a precizat că salvamontiştii din Hunedoara l-au avertizat pe Ovidiu Popescu de pericolul producerii de avalanşe, însă acesta a ignorat avertismentul şi a decis să continue excursia, inclusiv cu copiii.

„Îmi pare rău pentru el (n.r. – Ovidiu Popescu) pentru că şi-a pierdut fetiţa şi pentru că, probabil, va răspunde şi în faţa legii... Dar nu poţi să-ţi supui copiii la astfel de riscuri pentru performanţă. Iar acest gen de performanţă eu nu am aplaudat-o. Cunosc foarte bine Retezatul şi vă pot spune că avalanşele se pot evita iarna, în zonele unde se ştie că se adună cantităţi foarte mari de zăpadă. Cred că a fost o decizie greşită de a aborda acel traseu de vară, care iarna este deosebit de periculos“, a mai spus şeful Salvamont Zărneşti.

El a mai povestit un episod din 2009, când Ovidiu Popescu se afla pe munte, în zona Babele, cu cealaltă fiică, Crina Coco Popescu şi au fost surprinşi de o vijelie, având nevoie de ajutorul salvamontiştilor.

„Era foarte speriat atunci, s-au ascuns după un bolovan. Nu e în ordine să îţi expui copiii mereu la riscuri, chiar dacă lor le place, pentru că la vârsta aceasta ei nu au discernământ şi nu pot conştientiza pericolul. După vârsta de 18 ani este cu totul altă treabă. Occidentalii nu-şi permit să-şi ducă copiii pe munte în condiţii dificile“, a precizat Ioan Pivodă.

Psihologii atrag atenţia asupra limitei până la care ar trebui să meargă susţinerea părinţilor în obţinerea performanţei.

“Când ne referim la presiunea familiei, noi, psihologii, aducem în discuţie anumite dorinţe nerealizate de părinţi în propria copilărie şi atunci îţi doreşti ca fiul sau fiica ta să îţi repare frustrările copilăriei. Există situaţii în care copilul nu reuşeşte să se ridice la nivelul dorit de părinţi, însă el dă de foarte multe ori semne şi arată că nu poate. Cu siguranţă că, dacă părintele este atent la ce îi transmite copilul, nu doar la nivel verbal, ci prin semnele comportamentale, înţelege că a ajuns la capătul puterilor şi că trebuie să se oprească”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Mirela Zivari.

Potrivit unor surse din anturajul familiei, Ovidiu Popescu locuia la Râşnov cu fata cea mică, Dor, după ce a divorţat de soţia lui, aceasta locuind la Cluj. Crina Coco Popescu se află în Italia şi se va întoarce acasă pentru înmormântarea sorei sale.

Dor Geta Popescu se antrena în cadrul acestei excursii pentru următoara expediţie, din vară, când dorea să cucerească un nou vârf Lenin Peak 7134 metri - unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special. Excursia ar fi urmat să se încheie duminică.

Citește și: