Andreea Traicu
Ilinca Nazarie
6188 vizualizări 16 iun 2017

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că persoana şantajată este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau. Judecătorii Tribunalului Vaslui au decis plasarea celor trei în arest la domiciliu, decizia fiind executorie însă nu şi definitivă.

Potrivit procurorilor, plângerea a fost formulată la DNA Iaşi pe 12 iunie, în aceasta sesizându-se că pe 30 mai, Sebastian Jitaru, preot-arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Huşi, i-ar fi abordat pe consilierii Episcopiei spunându-le că deţine un material compromiţător cu un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, respectiv o filmare cu tentăsexualăîn care apărea şi un preot tânăr, pe care îl va face public şi îl va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din data de 15 iunie pentru a îl denigra în cazul în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pentru funcţia de episcop vicar.

Acelaşi material invocat de Sebastian Jitaru ar fi fost obiectul de şantaj al altor doi preoţi: Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Vaslui, şi Mihail Bumbu, preot paroh la Văleni, judeţul Vaslui. În intervalul 12 – 14 iunie, i-ar fi pretins Episopului Huşilor suma de 50.000 euro. Astfel, aceştia ar fi trimis un sms persoanei vătămate, în care au fixat un nou termen pentru plata celor 50.000 de euro.

"Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse şi pentru a contracara eventuale măsuri de înregistrare, inculpaţii Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan Mihail au folosit în permanenţă sintagma ,, datorie,, referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitată atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vătămată. Din discuţiile telefonice (...) a rezultat faptul că suma de 50.000 de euro ar fi urmat să fie împărţită de cei doi inculpaţi, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail urmând a utiliza suma respectivă la achiziţia unui autoturism", arată DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Cei doi ar fi avut opinii diferite în privinţa modalităţii de primire a banilor.

"În timp ce inculpatul Damian Gheorghe s-a pronunţat pentru primirea sumei în contul parohiei inculpatului Bumbu Răzvan Mihail, acesta din urmă a încercat să-l determine pe celălalt inculpat să meargă chiar în seara de 14.06.2017 la Episcopia Huşi şi să primească cash cei 50.000 de euro pretinşi, inculpatul Bumbu temându-se că tranzacţiile bancare ar lăsa urme. Mai mult, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail se temea ca persoana vătămată să nu se răzgândească şi să nu le mai remită cei 50.000 de euro pretinşi, optând pentru a rezolva chiar în seara de 14.06.2017", explică procurorii.

Potrivit DNA, cei doi preoţi ar fi avut mai multe întâlniri cu o a treia persoană implicată, "aceştia punând la cale un plan elaborat în încercarea de a pune presiune pe persoană vătămată în scopul obţinerii rapide a sumei de 50.000 de euro pretinse, mesajele trimise persoanei vătămate stabilind ultimatumuri şi termene foarte scurte."

Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu ar fi fost convinşi că persoana vătămată va ceda şantajului "observând, cu ocazia întâlnirii din data de 12.06.2017 avute cu (...) afectare psihică a acestuia, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail afirmând chiar într-o discuţie telefonică faptul că era sigur ca banii ,,urmau să intre într-una, două zile."

"Cei doi inculpaţi i-au dat de înţeles persoanei vătămate că au o înţelegere cu celălalt inculpat Jitaru Cristi Sebastian, persoana vătămată cunoscând deja faptul că Jitaru Cristi Sebastian deţinea presupuse înregistrări compromiţătoare cu persoana sa. În aceste condiţii intervenţia inculpaţilor Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan Mihail a avut drept scop infracţional crearea unei stări de temere şi a unei presiuni mai accentuate asupra persoanei vătămate", se mai arată în documentul DNA.

Persoana şantajată şi un alt martor le-au spus procurorilor că faptele celor trei "au creat o stare de presiune morală evidentă" asupra înaltului ierarh, martorul "percepându-l marcat de iminenta lezare a imaginii sale publice dar mai ales de lezarea imaginii Bisericii Ortodoxe Române", potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă.

FOTO: obiectiv.info

Citește și: