2396 vizualizări 11 sep 2017

Propunerile de rectificare bugetară au fost aprobate cu 32 de voturi pentru, o abţinere şi 13 împotrivă, în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de luni.

Până în prezent, pentru lucrările de ridicare ale lăcaşului de cult s-au cheltuit, potrivit Patriarhiei Române, peste 40 de milioane de euro. La această sumă au contribuit, de-a lungul timpului, atât Guvernul, cât şi alte administraţii centrale şi locale.  Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, potrivit estimărilor Patriarhiei. 

Catedrala ar urma să fie inaugurată în 2018. Până acum s-au executat 75% din volumul cantităţilor de lucrări, iar în prezent se execută lucrări  între cotele +36,00 – +45,00 metri (închiderea corpului principal al catedralei) şi între cotele +45,00 – +50,00 metri în zona de naştere a turlei principale. În perioada următoare sunt prevăzute următoarele lucrări:
 
- finalizarea lucrărilor de zidire la nava principală şi balcoanele interioare până la cota +45,00 metri – noiembrie 2017;
 
- finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2018;
 
- finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniţă, cota +75,5 metri – iunie 2018;
 
- finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – iulie 2018;
 
- structura metalică şi realizarea învelitorii acoperişului – septembrie 2018;
 
- pictarea catapetesmei şi sfinţirea Altarului noii Catedrale Naţionale – 30 noiembrie 2018;
 
- pictarea integrală a Catedralei Naţionale – 2019-2024.
 
Clădirile anexe (de înălţime mult mai redusă) vor fi construite după finalizarea construcţiei Catedralei. Acestea vor oferi spaţii pentru cazarea şi hrana pelerinilor, pentru activităţi pastorale, culturale, sociale şi medicale ale Bisericii. Alături de Catedrală va fi amenajat un parc având o suprafaţă de cinci hectare, care va cuprinde multe spaţii verzi, unele fiind special amenajate pentru copii.

Cine a mai primit bani la rectificare

Astfel, şase milioane de euro vor fi fi alocaţi pentru sprijinul copiilor cu handicap, 4,4 milioane de euro pentru Spitalul „Carol Davila”, 3,8 milioane de euro urmează să fie daţi RADET, pentru eficientizarea şi modernizarea centralelor termice.

De asemenea, 2,8 milioane de euro vor fi alocaţi pentru achiziţia a 12 utilaje de topit zăpada (şase de mare capacitate şi şase de capacitate redusă).

În plus, 2,7 milioane de euro vor fi alocaţi Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), pentru dotarea cu aer condiţionat a maşinilor de transport public.

„Întregul program este evaluat la 20 de milioane de euro. Continuăm şi anul viitor, până când niciun transport public nu va fi lipsit de aclimatizare”, a explicat Firea.

Primarul Firea a propus ca două milioane de euro să fie cheltuiţi pentru construcţia a şase parcări subterane sau supraetajate, ce ar urma să fie amplasate în fiecare sector al Capitalei, iar un milion de euro să fie alocaţi pentru achiziţia a şase salvări.

„Nu s-a tăiat niciun leu de la şcoli sau spitale. Sumele care au fost relocate s-au referit la şcolile care au primit finanţare de la Guvern. Pentru a nu avea dublă finanţare am solicitat primăriilor de sector sa indice alte şcoli care necesită finanţare”, a mai spus Firea.

Citește și: