2623 vizualizări 21 sep 2017

„Dacă din cauza primăriei, a faptului că noi nu am informat care sunt condiţiile meteorologice mureau oameni, cine răspundea? Eu sau comentatorii de pe Facebook? Eu răspundeam. Prefer să luăm măsurile legale şi să constatăm că furtuna nu a fost atât de puternică precum s-a anunţat. Specialiştii transmit o prognoză, nu cred că există cineva pe lumea asta care să se joace cu fenomenele meteorologice, nu cred există că serviciu meteo în lume care să fi putut spune la milimetru şi la secundă când debutează un fenomen meteo extrem. Îmi pare foarte rău şi nu sunt deloc de acord cu campania de denigrare a ANM-ului”, a declarat, joi, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Edilul a mai precizat că nu putea trata cu superficialitate avertizările meteorologilor şi că este de preferat ca bucureştenii să stea în trafic decât să fie surprinşi de o furtună declanşată de un ciclon, având în vedere că "pentru că s-ar fi putut pierde vieţi omeneşti".

"Primarul general al Capitalei trebuie să respecte legislaţia în vigoare şi în momentul în care primeşte informaţii de la autoritatea cea mai competentă în domeniu, şi mă refer la ANM, de cod galben care se poate preschimba în cod portocaliu, trebuie să respecte procedurile care au standarde internaţionale, europene şi naţionale. Nu ne putem permite să tratăm cu superficialitate aceste prognoze meteo, chiar dacă ele nu se adeveresc sută la sută, chiar dacă ele înregistrează anumite întârzieri în ceea ce priveşte punctele critice”, a declarat Gabriela Firea.

 Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, că va depune plângere penală împotriva persoanelor care au răspândit pe reţelele de socializare mesaje „false” în care se pretindea că edilul şef ascunde informaţii cu privire la fenomenele meteo din Capitală.

Firea a dispus verificări pentru a stabili de unde au pornit mesajele, iar „vinovaţii” ar urma să fie reclamaţi autorităţilor.

„Având în vedere că este un fapt foarte grav, voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit aceste informaţii false, deoarece Codul Penal are un articol care se referă clar la această situaţie şi anume „răspândire de informaţii false”, informaţii care, din nefericire, pot să aducă haos sau panică în rândul cetăţenilor din Bucureşti. Aceştia nu au niciun motiv să aibă o stare de nelinişte sau să considere că nu le difuzăm toate informaţiile”, a declarat primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea.

Potrivit mesajelor răspândite în spaţiul online, Primăria Generală ar refuza să facă publice date cu privire la amploarea fenomenelor meteorologice pe care ANM le-a anunţat pentru seara zilei de miercuri.

„Un mesaj care transmite informaţii false, informaţii toxice, informaţii neadevărate, potrivit cărora eu sau instituţia Primăriei Generale tăinuim informaţii foarte utile bucureştenilor în sensul în care fenomenele meteo din această seară ar fi mult mai grave decât s-a anunţat azi, de dimineaţă, la comandament organizat la Primăria Generală a Capitalei. Vreau să îi rog pe bucureşteni să citească şi să se informeze doar din surse oficiale, să nu dea crezare acestor mesaje toxice, care au fost transmise pe reţelele de socializare”, a mai spus Firea.

Citește și: