Gandul.info
Cristina ANDREI
Firuta Flutur
7686 vizualizări 24 oct 2017

„Printr-o consultare publică adecvată,  credem că se va ajunge şi la instituirea unei taxe de centru pentru protejarea mediului înconjurator, a clădirilor de patrimoniu, şi pentru decongestionare. (...) Avem foarte multe rable în Bucureşti. Cetăţenii ar dori să folosească transportul în comun, dar nu este unul de calitate, nu putem să dăm vina pe cetăţeni că nu s-a înnoit cum ar trebui parcul auto în ultimii 20 de ani. Facem tot ce este omeneşte să recuperăm aceste întârzieri", a spus edilul, fără să dea, însă, un termen până la care va fi introdusă aceasta. 

Primarul General a ţinut să precizeze că va face un sondaj ca să afle ce îşi doresc bucureştenii pe această temă şi că e nevoie de o astfel de taxa pentru reducerea poluării, mai ales în zona central, acolo unde traficul este foarte intens. Totuşi, şoferii nu vor plăti nimic în plus până când nu vor fi implementate şi celelalte programe ale PMB, precum terminarea parcărilor de reşedinţă şi a celor de tip park&ride sau cumpărarea de autobuze noi. 

Firea cere o derogare de la Guvern ca să poată împrumuta mai mulţi bani la Primărie

De asemenea, Gabriela Firea s-a declarat nemulţumită de faptul că pragul de împrumut impus tuturor primăriilor este de 21 de milioane de euro, argumentând că nu e normal ca suma să fie aceeaşi şi pentru oraşele cu 3.000 de locuitori şi pentru cele cu trei milioane şi precizând şi că Primăria Bucureşti ar putea încheia un acord de 100 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru achiziţia a încă 200 de autobuze şi cofinanţarea unui proiect de termoficare. 

Astfel, primarul general a cerut de la Guvern o derogare de la această regulă: „Am aflat şi noi cu stupoare că există o limită de 21 de milioane de euro pentru achiziţiile primăriilor”, a spus Gabriela Firea la o dezbatere economica.net. 

„Cerem ajutorul Guvernului, lui Ionuţ Mişa. Pentru aceste 100 milioane de euro, trebuie să achităm o cofinanţare de 49%", a explicat aceasta, adăugând că soluţia este să se facă o derogare pentru municipiile mari şi în funcţie de proiect.

Ce şanse sunt ca taxa de mediu să fie implementată în Capitală

După ce Gabriela Firea a anunţat că Primăria Capitalei îi va întreba pe bucureşteni dacă doresc introducerea unei taxe de mediu, consilierii generali au precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că un astfel de proiect este dificil de implementat.

Unii dintre consilierii generali au declarat, pentru MEDIAFAX, că un astfel de proiect nu a fost discutat la nivelul primăriei.

„Ideea doamnei Firea este una bună, mai ales că este inspirată din alte capitale mult mai civilizate, precum Londra, însă primăria de la noi nu are capacitatea să implementeze un astfel de proiect, pentru că nu este capabilă de aşa ceva. Doamna Firea probabil vrea să copieze ce se intamplă în alte oraşe, dar nu este suficient. În primul rând, consultarea pe care vrea să o facă la nivelul populaţiei trebuie să fie una exrem de bine documentată, ca oamenii să înţeleagă de ce este nevoie de o astfel de taxă. Altfel, populaţia va percepe doar faptul că se introduce o nouă taxă, pe care, evident, o vor refuza. Cred că un astel de proiect va fi un eşec, la fel ca implementarea culoarului unic", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Roxana Wring, consilier general CGMB din partea USR.

„Nu s-a discutat aşa ceva în cadrul aparatului din primărie sau în Consiliul General. Este probabil o idee, nu este pe agenda primăriei. Este extrem de greu de implementat aşa ceva, pentru că logica traficului în Bucureşti este nord-sud şi est-vest, iar un astfel de proiect ar schimba întreaga structură a traficului. Peste un astfel de proiect trebuie să investeşti masiv în infrastructură sute de milioane de euro pentru cele două inele din interior precum şi Centura Capitalei”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Cristian Ciucu, consilier general CGMB din partea PNL.

Pe de altă parte, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, susţine că ideea a fost discutată în cadrul Consiliului General: „Este un proiect foarte bun, nu vedeţi că nu mai avem loc de atâtea maşini? S-a discutat acest proiect în Consiliu, că doar nu suntem veniţi cu pluta", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Aurelian Bădulescu, consilier general CGMB din partea PSD-UNPR şi viceprimar al Capitalei.

 

 

 

Citește și: