73 vizualizări 15 oct 2007

Plusfood, societatea cu capital olandez admi­nistrată de Mircea Băsescu, fratele preşe­dintelui ţării, este pe lista celor care folosesc muncitori la negru. Acest lucru apare în scriptele sindicaliştilor portuari care, ieri, au blocat intrarea pe platforma portuară celor care nu au putut să arate că muncesc aici cu acte în regulă.

Sute de muncitori au fost opriţi în zori să intre în Portul Constanţa pentru că nu aveau la ei nicio legitimaţie de serviciu care să demonstreze că sunt angajaţi pe platforma portuară. Mulţi dintre „ilegali” au fost coborâţi din autobuze, microbuze sau dube - semn că firmele care îi folosesc lucrează în cadru organizat.

Controlul a fost declanşat de sindicaliştii portuari supăraţi pe munca la negru. Ei au fost ieri în grevă timp de 12 ore, între orele 7 şi 19, dar s-au postat la porţile de acces de la 6 dimineaţa, când intră schimbul întâi. Membrii Federaţiei Naţională a Sindicatelor Portuare – filiala Constanţa au întocmit liste cu firmele cărora le-au fost deturnate transporturile cu muncitori. Printre acestea figura chiar şi societatea fratelui lui Băsescu. „Sunt firme cu zero angajaţi, dar cu profit de miliarde. Acestea practică preţuri de dumping, iar noi, cei angajaţi cu contract de muncă, nu putem lucra în condiţii normale”, declara Costel Petre, liderul FNSP Constanţa. Curios, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa nu a participat la controlul efectuat la porţile Portului Constanţa.

Fiindcă vor o legislaţie care să împiedice munca la negru, sindicaliştii vor intra miercuri în grevă generală.

Ei mai cer înfiinţarea unei agenţii de muncă portuară - care să ofere lucrătorilor siguranţa unui venit minim asigurat de stat, chiar şi atunci când nu au de lucru. „Se construiesc până şi barje în Portul Constanţa, în afara Şantierului Naval. În port vin să lucreze, la negru, oameni care sunt în pauzele din străinătate. Nu îi interesează decât să ia banul – 3, 4, 10 milioane lei”, acuză Costel Petre. Acesta spune că mulţimea lucrătorilor la negru este imposibil de cuantificat:. La scurt timp după plecarea sindicaliştilor de la porţi, agenţii de pază au lăsat muncitorii să intre unde vor ei.

Contactat telefonic, Mircea Băsescu a negat acuzele sindi­caliştilor: „A fost o eroare. Toţi angajaţii firmei au permise de lucru“.

 

Citește și: