480 vizualizări 15 ian 2015

Tribunalul Galaţi a decis, joi, intrarea în faliment a distribuitorului de energie termică din municipiul Galaţi, Apaterm, ca urmare a unei solicitări făcute la sfârşitul anului trecut de conducerea societăţii care produce agentul termic, Electrocentrale Galaţi, aflată şi aceasta insolvenţă.

Reprezentanţii Electrocentrale Galaţi au cerut în decembrie 2014 falimentul Apaterm, motivând că aceasta nu a făcut la timp plăţile necesare prevăzute în planul de reorganizare judiciară.

Decizia de joi a instanţei de intrare în faliment a societăţii Apatem poate fi contestată la Curtea de Apel Galaţi.

Autorităţile locale susţin că populaţia nu va fi afectată de această situaţie.

”Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, continuă demersurile pe lângă autorităţile guvernamentale pentru a asigura căldura abonaţilor la sistemul centralizat de termoficare până la sfârşitul acestui sezon rece. Eforturile primarului s-au intensificat în ultima vreme, dată fiind iminenţa falimentului Apaterm, lucru care a fost decis astăzi de instanţă. În paralel, Primăria caută cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema creată de falimentul societăţii locale de termoficare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Potrivit sursei citate, una dintre variante este aceea de preluare a distribuţiei agentului termic chiar de către Electrocentrale, iar alta o reprezintă intrarea în activitate a societăţii Calorgal, creată în urmă cu câţiva ani de municipalitate, ca soluţie de rezervă pentru o astfel de situaţie.

”Concret, vom analiza în următoarele zile soluţia cea mai bună pentru a continua distribuţia de energie termică către populaţie. Activarea Calorgal este una dintre ipotezele de lucru. Abonaţii vor putea să încheie convenţii individuale de plată pentru energia termică. În aceste condiţii, banii nu mai trec prin asociaţiile de proprietari, ci ajung direct la furnizorul de servicii şi astfel se îmbunătăţeşte gradul de colectare. Nu este exclusă din discuţie nici ipoteza preluării de către Electrocentrale a distribuţiei. Important de ştiut este faptul că falimentul Apaterm nu înseamnă, pe termen scurt, adică în această iarnă, că populaţia va rămâne fără căldură, dacă îşi achită facturile curente”, a spus primarul Marius Stan.

Primarul a precizat, totodată, că ”în orice variantă se va reforma sistemul centralizat de termoficare, iar orice soluţie va fi adoptată pe termen mediu şi lung, plata facturilor rămâne obligatorie pentru ca sistemul să poată fi menţinut în funcţiune fără sincope” şi ”oricine va prelua distribuţia agentului termic va acţiona în continuare pentru recuperarea debitelor”.

Administratorul special al societăţii Electrocentrale, Mustafa Sinan, declara, recent, că în total Apaterm are de achitat către societatea pe care el o reprezintă aproximativ 370 milioane de lei, din care 340 milioane lei reprezintă datorii istorice, înscrise la masa credală, iar restul de 30 de milioane lei provin din facturi curente neplătite. Din cauza acestor datorii, la sfârşitul anului trecut Electrocentrale a redus parametrii de livrare a căldurii către locuitorii oraşului, ulterior ajungându-se la o înţelegere privind plata datoriilor între reprezentanţii societăţilor locale care asigură producerea şi furnizarea agentului termic.

Pe de altă parte, Apaterm are de încasat de la populaţia Galaţiului datorii de aproximativ 140 de milioane de lei.

În municipiul Galaţi sunt aproximativ 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Citește și: