Biro ATTILA
33008 vizualizări 23 apr 2013

Judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru corupţie, va fi remunerat lunar de statul român cu 16.000 lei. Costiniu a fost găsit vinovat de corupţie în dosarul fostului senator Cătălin Voicu şi a primit o condamnare definitivă de 4 ani de închisoare cu suspendare. Pe perioada condamnării, statul îi va alimenta conturile cu 760.000 lei. Legea spune că magistraţii corupţi se pot bucura nestingheriţi de pensiile speciale, chiar dacă au condamnări definitive. Între timp, Florin Costiniu îşi îngroaşă veniturile din avocatură, pledând chiar în dosare în care a dat decizii în calitate de judecător. Sunt şanse minime ca Florin Costiniu să fie eliminat din avocatură.

Florin Costiniu a fost judecător la Curtea Supremă, unde a deţinut funcţia de şef al Secţiei Civile. Prin decizia de luni a Curţii Supreme a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influenţă. Procurorii l-au acuzat pe Florin Costiniu că, împreună cu Cătălin Voicu, a fost de acord să traficheze influenţa pentru a interveni într-un litigiu între compania lui Costel Căşuneanu şi Compania Naţională de Autostrăzi. În schimbul acestei intervenţii, Voicu a primit de la Căşuneanu 200.000 euro. Miza procesului care era judecat la secţia condusă de Costiniu era de 30 milioane euro.

Completul de cinci judecători ai Curţii Supreme, condus de Livia Doina Stanciu, a dispus condamnarea lui Costiniu la 4 ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 9 ani. În această perioadă, Costiniu nu trebuie să mai comită vreo infracţiune, pentru că, altfel, condamnarea cu suspendare se transformă în închisoare cu executare.

După declanşarea cercetărilor în dosarul său, Florin Costiniu s-a pensionat şi beneficiază de o pensie de magistrat în valoare de 16.000 lei. În plus, acum, Costiniu este şi avocat în Baroul Bucureşti. Pensia lui Costiniu va rămâne neatinsă de condamnarea dată de Curtea Supremă. Astfel, în cei 4 ani de condamnare cu suspendare, Florin Costiniu va fi plătit de statul român cu 760.000 lei adică 170.000 euro.

Amendament: judecătorii corupţi să nu mai primească pensii speciale

În 2011, fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă a propus amendarea statutului magistraţilor, astfel încât judecătorii corupţi să nu mai primească pensii speciale. Mai precis, dacă în cazul unui judecător instanţele pronunţă o hotărâre definitivă, în mod automat aceştia şi-ar fi pierdut pensiile de magistraţi. Astfel, în cazul nostru, în urma deciziei de ieri, Florin Costiniu nu ar mai fi primit pensia de 16.000 lei. Proiectul de lege a fost însuşit de plenul CSM care l-a remis Ministerului Justiţiei, instituţie care putea să transmită iniţiativa mai departe la Parlament. Ministrul Cătălin Predoiu nu a mai trimis acest amendament către Parlament.

În 2012, după ce a preluat Ministerul Justiţiei, Titus Corlăţean declara că va analiza propunerea CSM. Contactat de gândul, Horaţiu Dumbravă a precizat că statutul magistraţilor a fost modificat în Parlament, dar amendamentul prvind eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţii corupţi nu s-a mai regăsit în lege. "Domnul Costiniu rămâne cu acestă pensie neatinsă. Oricum şi dacă intra în vigoare legea nu se aplica retroactiv. CSM ar putea relua discuţiile pe acestă propunere", a mai precizat Dumbravă.

Florin Costiniu este acum avocat

După ce a plecat din magistratură cu pensia de 16.000 lei Florin Costiniu a intrat în Baroul Bucureşti unde activează ca avocat pe cauze civile.

În acest moment, singura consecinţă pentru Florin Costiniu ar putea fi excluderea din avocatură. Potrivit statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. "În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Însă nici excluderea din barou nu este sigură pentru că şi aici intervin proceduri. Decanul Baroului Bucureşti a declarat pentru gândul că situaţia lui Florin Costiniu va fi analizată numai după ce Curtea Supremă va publica motivarea sentinţei. Practica în dosarele de corupţie mari arată că o astfel de motivare poate să fie redactată şi după şase-nouă luni. Astfel, Florin Costiniu va putea profesa avocatura nestingherit încă o bună bucată de timp.

Chiar dacă statutul avocaţilor prevede pierderea acestei calităţi dacă avocatul este condamnat definitiv, în realitate nu se întâmplă aşa. "Consiliul baroului se reuneşte şi pe baza deciziei motivate poate decide excluderea din barou. Probabil că în cazul domnului Costiniu îi vom solicita să se prezinte şi dumnealui şi să-şi prezinte punctul de vedere. În cazul în care se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei, atunci consiliul baroului ar putea decide exluderea din profesie", a declarat Ilie Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti. Şi nici decizia Baroului Bucureşti nu este definitivă pentru că Florin Costiniu ar avea posibilitatea să conteste decizia la Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Florin Costiniu nu a putut fi contactat la cabinetul său de avocat. Soţia lui, judecătoarea Vicorica Costiniu a declarat pentru gândul că Florin Costiniu nu e dispus să facă alte comentarii pe marginea condamnării sale. "Nu cred că este dispus să facă vreun comentariu. Aşteptăm decizia motivată a instanţei. Probabil, după aceea, va decide dacă va mai face vreo acţiune. Nu mai este un personaj public, astfel încât nu cred că există un interes public atât de mare", a declarat Viorica Costiniu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti.

Citește și: