Gandul.info
Ciprian Nedelcu
4666 vizualizări 19 iul 2018

Ieşeanul Florin Morariu a povestit miercuri seară, corespondentului Mediafax, că a primit o scrisoare din partea autorităţilor britanice, prin care este propus de către premierul Theresa May pentru a primi distincţia "The Queen's Commendation for Bravery".

Distincţia reprezintă o formă de recunoaştere, în numele naţiunii britanice, a unui comportament brav al militarilor şi civililor, demonstrat în anumite circumstanţe deosebite.

"Mi-au trimis o scrisoare prin care am fost întrebat dacă sunt de acord să primesc decoraţia,” explică Morariu. ”Deocamdată, nu se ştie locul şi data. A fost o cerere formulată de premierul Angliei şi a fost aprobată de către Regina Marii Britanii. Este vorba despre The Queen's Commendation for Bravery".

Acesta nu ştie deocamdată ce presupune distincţia respectivă, cine i-o va înmâna, când şi unde anume.

"Din câte ştiu eu, decoraţia este sub forma unei frunze de stejar. Chiar dacă e vorba doar despre decoraţie în sine, cred că tot reprezintă ceva să fii primul român care o primeşte!", se bucură Morariu.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 2017, trei indivizi au intrat cu o dubă închiriată în oamenii de pe Podul Londrei. Înarmaţi cu cuţite, au început apoi să atace trecătorii şi pe cei din localurile de lângă pod, din celebra Borough Market.

Florin Morariu muncea atunci într-o brutărie din Londra, chiar în zona London Bridge, în care se petrecuse atacul terrorist, el reuşind să surprindă într-o filmare făcută cu telefonul mobil momentele de coşmar de pe străzi. În filmare, românul povesteşte colegilor de serviciu cum l-a lovit pe unul dintre terorişti cu o lada de pâine, după ce acesta înjunghiase o persoană de pe stradă. Împreună cu un coleg au în mână nişte beţe, iar românul îi cere altuia să îi aducă UN FĂCĂLEŢ din bucătărie, ca să se poată apăra, în caz că apar din nou atacatorii. La finalul filmării se văd şi două victime înjunghiate, care primesc ajutor din partea autorităţilor.

După atacul terorist, filmuleţul lui Morariu s-a răspândit pe reţelele de socializare, iar românul a devenit instantaneu EROU în media britanică. La o lună şi jumătate după atentat, dezamăgit de autorităţile britanice, cărora le ceruse ajutor să se mute şi să-şi găsească alt loc de muncă, de teama unor răzbunări ale apropiaţilor teroriştilor, Florin Morariu s-a întors în ţară.

 

Citește și: