137 vizualizări 2 dec 2010

Concediul maternal a fost şi joi motiv de disensiuni înCoaliţie. Propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mameleaflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de unan 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcăla serviciu, primind 500 de lei lunar timp de încă 12 luni, s-alovit de opoziţia UDMR, UNPR şi a femeilor din PDL. Restulvariantelor de lucru însă sunt şi mai dezastruoase pentrubuzunarele mamelor.

Cert este un singur lucru: statul român s-a angajat în faţacelor de la FMI să reducă cheltuielile de 1,5 miliarde de lei pecare le are lunar cu cele aproximativ 200.000 de persoane carebeneficiază de acest tip de indemnizaţie.

"Există restricţiile de la Fond. FMI a cerut clar o reducere asumei cu o plafonare între 600 şi 1.000 de lei şi reducereaperioadei la un an", a declarat, pentru gândul, liderul minorităţilor naţionaledin Parlament, Varujan Pambuccian, după întâlnirealiderilor Coaliţiei de guvernământ. El ne-a explicat că niciformaţiunile aflate la guvernare nu au reuşit să se înţeleagă pe oviitoare formă a acestui tip de prestaţie socială, în momentul defaţă fiind puse în discuţie 5 variante.

Abia luni se ia o decizie. Ce propuneri s-audiscutat

Au fost rediscutate cele trei variante propuse deMinisterul Muncii.

  • Mai exact, reducere la un an a concediului maternal, urmând camămicile să primească 85% din salariu, dar nu mai mult de 3.400 delei şi nu mai puţin de 600 de lei. Iar, pentru reîntoarcerea la muncă din a 7-a lună, statul edispus să dea un bonus lunar de 500 de lei.
  • A doua şi a treia variantă prevăd ca mamele să beneficieze timpde 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea laserviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.

"Noi (grupul minorităţilor - n.r.) am propus o extindere aperioadei la 3 ani până când poţi să-l duci la o grădiniţă -chestia cu bona mi se pare SF - şi reducerea la un nivel de 600 delei ca să încadrăm în suma de bani", ne-a spus Varujan Pambuccianvarianta a patra. Iar cea de-a cincea variantă aparţine celor de laUDMR, care ar urma să prevadă un plafon al indemnizaţiei pentrumame de 2.500 lei, păstrarea concediului pe 2 ani de zile, cât şimodificarea legislaţiei astfel încât bunicii să poată primi aceastăsumă de bani de la stat dacă au grijă de nepoţi.

O decizie privind soarta concediului maternal urmează însă săfie luată abia luni dimineaţă în şedinţa săptămânală a Coaliţiei,după ce duminică va avea loc la Guvern o întâlnire tehnică tot peaceastă temă.

Ce ne-am angajat şi ce ni se impune

Potrivit scrisorii suplimentare de intenţie convenită deGuvern cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, citatăde Mediafax, Executivul îşi ia angajamentul de a "raţionaliza"indemnizaţia de creştere a copilului în raport cu media UniuniiEuropene, fără să includă şi cifre concrete. "Vomraţionaliza actuala politică a indemnizaţiilor de creştere acopilului, pentru a o alinia mai mult mediei UE", se arată îndocument.

  • Situaţia nu este aşa cum lasă să pară oficialii FonduluiMonetar, căci, după cum se exprimă Pambuccian, reprezentanţiiacestora propun ministerelor soluţii foarte clare, "chestii deamănunt incredibil", în vederea reducerii cheltuielilor. "La orice cheltuială bugetară, ei au o propunere. În zona demuncă au propus o grămadă de aberaţii din astea, de amănunt. Decinu este adevărat că nu se implică", a explicat deputatul,pentru gândul.

INFO PLUS

Nemulţumite

Mamele protestează miercuri la Guvern

Intenţia guvernanţilor de a reduce indemnizaţia pentru mame lescoate în stradă pe multe dintre acestea. Mămicile, nemulţumite dereducerea concediului pentru creşterea copilului, vor protesta, pe8 decembrie, în faţa Palatului Victoria. Ele cer menţinereaperioadei de concediu la doi ani, respectiv la trei ani pentrucopilul cu handicap, dar şi revenirea la valoarea indemnizaţiei dinmai 2010, potrivit unor reprezentanţi ai comunităţilor de mame depe forumuri. Organizatorii precizează că, în cazul în care vremeava fi prea rece, cărucioarele în care ar trebui să fie bebeluşiivor fi goale, pentru a nu-i expune unor riscuri.

CELE 5 VARIANTE DISCUTATE ÎN COALIŢIE

*Varianta 1 - Ministerul Muncii: indemnizaţie între 600 - 3.400 lei(85% din salariu), un an de concediu + 500 de lei bonus pentrureîntoarcerea la muncă din a 7-a lună

*Varianta 2 - Ministerul Muncii: indemnizaţie între 600 -1.000 lei, 2 ani de concediu + 100 de lei bonus pentru reîntoarcerea lamuncă

*Varianta 3 - Ministerul Muncii: indemnizaţie între 600-1.500 lei, 2 ani de concediu+ 100 de lei bonus pentru reîntoarcerea la muncă

*Varianta 4 - UDMR: indemnizaţie de maximum 2.500 lei, 2 anide concediu, modificarea legislaţiei pentru ca bunicii să poată beneficia de acestăsumă dacă au grijă de nepoţi

*Varianta 5 - a minorităţilor: indemnizaţie de 600 de lei, 3ani de concediu

Citește și: