Gilda Popa
1131 vizualizări 7 oct 2018

"Există două protocoale clasificate încheiate între Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii. Primul protocol de colaborare încheiat exclusiv pe problema Prevenirii şi Combaterii Terorismului, iar al doilea protocol reprezintă organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului", precizează Ministerului Justiţiei în răspunsul transmis asociaţiei Forumul Judecătorilor.

Cele două documente ţin de siguranţa naţională şi nu pot face obiectul unei informări publice, mai precizează MJ.

”Având în vedere caracterul nepublic al unor astfel de documente, informaţiile din acest domeniu sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor, acordat în temeiul articolului 31 din Constituţie, ale cărui limite sunt stabilite la aliniatul 3: ”dreptul la informare nu trebuie să prejudicieze securitatea naţională”, se arată în documentul transmis Asociaţiei.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader avertizează că nu trebuie să se facă o confuzie între protocoalele semnate de el cu unele instituţii din domeniul justiţiei şi cele cu SRI.

”A nu se confunda protocoalele referitoare la înfăptuirea justiţiei, cu protocoalele din alte domenii! Spre exemplu, în calitate de decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Al.I.Cuza" din Iaşi, am semnat un protocol cu CSM, în baza căruia studenţii fac practică de specialitate! În rest, verificăm şi comunicăm!,” a declarat Tudorel Toader, pentru Mediafax.

Forumul Judecătorilor: Isteria protocoalelor secrete pune în pericol eforturile justiţiei

Forumul Judecătorilor din România a cerut săptămâna trecută temperarea ”isteriei publice” pe tema protocoalelor secrete, pentru că există riscul compromiterii unor dosare de criminalitate organizată documentate cu tehnică SRI. Asociaţia a publicat un studiu privind protocoalele de cooperare dintre SRI şi autorităţile judiciare cu competenţă în materie penală. În esenţă, studiul reţine că ”nu se poate profita de echivocul intens promovat mediatic al ”caracterului nelegal” al protocolului SRI - PÎCCJ, pentru a se anula toate eforturile justiţiei penale din ultimii ani, în măsura în care nu se dovedeşte existenţa unor reale probleme de fond, pentru care există, oricum, remedii legale în cazurile individuale”.

Reprezentanţii Forumului atrag atenţia că o intervenţie a Legislativului în cazul protocoalelor secrete ar aduce ”grave prejudicii urmăririi penale a multor infracţiuni grave, precum cele de criminalitate organizată sau terorism, nu doar în dosarele de corupţie”. Asociaţia arată că, în situaţia unei suspiciuni rezonabile de încălcare a competenţei funcţionale în efectuarea urmăririi penale, verificarea legalităţii administrării probelor este de competenţa exclusivă a instanţelor de judecată în materie penală, având în vedere că toţi magistraţii au drept de acces la informaţii clasificate, iar avocatului inculpatului i se poate acorda acest acces la cerere.

Concluziile studiului, disponibile online: White Paper: Protocoalele de cooperare dintre Serviciul Român de Informaţii şi diverse autorităţi judiciare cu competenţă în materie penală

 

Citește și: