Biro ATTILA
10150 vizualizări 25 feb 2013

Curtea Supremă i-a condamnat definitiv pe foştii miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Caltaboşul". Completul de cinci judecători ai Curţii Supreme a respins recursurile formulate de inculpaţi şi a menţinut condamnările anterioare. Pe 14 februarie 2012, Mureşan şi Remeş au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu excutare de un complet de trei judecători ai Curţii Supreme. Acestă sentinţă a fost menţinută acum de completul de cinci judecători.

Ioan Avram Mureşan este încarcerat deja deoarece el ispăşeste o pedeapsă cu închisoare într-un alt dosar. 

Tot în acest dosar, Gheorghe Ciorbă, denunţătorul celor doi miniştri, a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare.

Potrivit presei locale Decebal Traian Remeş s-a prezentat singur la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş. Remeş a venit iniţial la ora 10 dar încă mandatul de incarcerare nu era transmis. Remeş a revenit la poliţie după ora 11 şi a intrat singur în incinta instituţiei. 

Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform rechizitoriului, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

"Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, au mai arătat procurorii.

Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.

Citește și: