Cătălin Legănel
16466 vizualizări 5 aug 2013

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost reţinut, luni, de procurorii constănţeni, alături de mai multe persoane, fiind suspectat de furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unor surse judiciare.

Gabriel Bivolaru şi celelalte persoane suspectate în acest caz au fost prinşi de poliţiştii din Constanţa în noaptea de dumincă spre luni, în urma unui flagrant, pentru oprirea lor oamenii legii trăgând mai multe focuri de armă, au spus sursele citate.

Bivolaru este suspectat de sustragere de produse petroliere pe care mai apoi le introducea în circuitul comercial. Bivolaru a operat în cadrul unei reţele formate din nouă persoane. În cadrul operaţiunii de reţinere poliţiştii au folosit focuri de arme, însă nu asupra lui Gabriel Bivolaru. 

Gabriel Bivolaru şi ceilalţi suspecţi vor fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă în jurul orei 13.

Procurorii urmează să ceară instanţei Tribunalului Constanţa arestarea preventivă a lui Bivolaru şi a celorlalţi suspecţi din acest dosar.

Prejudiciu de peste 1 milion de lei. "Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea"

Prejudiciul produs de gruparea coordonată de fostul deputat Gabriel Bivolaru, reţinut pentru evaziune fiscală, depăşte un milion de lei, ţiţeiul furat din conductele Conpet fiind transportat la o rafinărie care funcţiona ilegal în Năvodari, de unde apoi intra fraudulos în circuitul comercial.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, inculpaţii furau ţiţei din conductă folosind instalaţii artizanale de perforare, după care încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone, disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Acolo, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niţă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de monitorizare a acestei grupări a început la sfârşitul lunii mai, în urma unei informaţii, iar de atunci s-a început supravegherea inculpaţilor care furau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari.

"Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea pentru că dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Aşa, la 0,1 bari nu apăreau modificări pe grafic, deci era foarte greu observabil de cei de la Conpet. După care ajungea la Năvodari, la o rafinărie funcţională, dar neautorizată", a precizat Teodor Niţă.

La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale.

"O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de ţoli a Conpet au făcut bypass în conducta de 20 de ţoli a Conpet şi din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo doi kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniştit acolo pentru că brăzdaru plugului nu deranja pe nimeni", a mai spus procurorul.

Potrivit acestuia, ţiţeiul ajungea apoi în maşini cu rezervoare de mare capacitate, care îl transportau până în zona localităţii Techirghiol, unde era transferat într-o cisternă ce ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari, fiind transformat într-o benzină de proastă calitate. Aceasta ajungea apoi în circuitul comercial, însă anchetatorii nu au stabilit încă modul în care era comercializat combustibilul.

Prejudiciul probat până în prezent de anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

Instalaţii artizanale şi maşini cu ţiţei sustras de membrii grupării lui Bivolaru, găsite de jandarmi

Un număr de 80 de jandarmi şi poliţişti au participat, sâmbătă şi duminică, la acţiunea care a vizat destructrarea grupării conduse de fostul deputat Gabriel Bivolaru, fiind descoperite mai multe instalaţii artizanale montate pe conducte ale Conpet şi autotrenuri încărcate cu ţiţei sustras.

Într-un comunicat transmis luni, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa spun că în urma unor descinderi făcute la Năvodari au fost depistate şase persoane şi trei autotrenuri, dintre care unul era încărcat cu 27 de tone de ţiţei, iar în urma acţiunii două persoane au fost duse pentru audieri la sediul Parchetului Tribunalului Constanţa.

De asemenea, într-o zonă aflată între DN 22C şi localitatea Nisipari a fost depistată o instalaţie artizanală prin care era sustras combustibil, iar în apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite alte două instalaţii, acestea fiind racordate la conducta Conpet. Ambele instalaţii intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 de centimetri. În zona respectivă nu s-au înregistrat pierderi de ţiţei şi nu a fost poluat solul.

Totodată, în urma descinderilor făcute în alte zone din Constanţa au mai fost ridicate şase autovehicule, între care o autoutilitară care avea montate nouă rezervoare a câte o tonă şi un autoturism Renault Espace, care avea un rezervor de o tonă.

Jandarmii mai spun că pe timpul acţiunii au fost luate şi măsuri de blocare a unor posibile trasee de retragere a unor autovehicule în care s-ar fi putut afla persoane suspectare de furturi de combustibil din judeţul Constanţa. Astfel, s-a încercat blocarea în trafic, în municipiul Constanţa, a unui autoturism BMW suspect, însă şoferul nu a oprit, moment în care jandarmii au executat somaţia legală. Şoferul nu s-a suspus, a demarat şi a avariat uşor aripa stânga-faţă a autospecialei de Poliţie.

Autoturismul suspect a fost urmărit apoi pe strada Avram Iancu - strada Bucureşti - bulevardul I.C. Brătianu - DN 22C - Poarta Albă. La ieşirea din localitatea Poarta Albă, a fost blocat sensul de mers către localitatea Murfatlar, şoferul a fost somat să oprească şi s-a executat foc asupra autoturismului, fiind trase opt cartuşe, vizând zona radiatorului şi a pneurilor faţă.

Conform sursei citate, autoturismul nu a oprit, a întors şi s-a deplasat către localitatea Poarta Albă, unde anchetatorii i-au pierdut urma. Între localităţile Murfatlar şi Nisipari, un alt echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice, autoturismul BMW a redus viteza, dar nu a oprit, astfel că a fost executat un foc de avertisment, dar maşina şi-a continuat deplasarea către localitatea Murfatlar. Autoturismul a depăşit barajul organizat de către jandarmi, moment în care un subofiţer a executat două focuri de armă spre autoturism. Ulterior, maşina a fost găsită abandonat în apropierea comunei Lanurile. Anchetatorii au găsit portiera din partea dreapta-faţă avariată şi urme de glonţ pe bara de protecţie din faţă, în partea dreaptă a acesteia, iar stopul din partea stângă-spate era spart.

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost reţinut de procurorii constănţeni, alături de mai multe persoane, fiind suspectat de furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Surse judiciare declarau pentru Mediafax că Bivolaru coordona o grupare specializată în furt de produse petroliere.

Potrivit aceloraşi surse, în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost prinşi nouă membri ai reţelei, iar ulterior, anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la adrese din Constanţa şi Năvodari, acolo unde fostul deputat deţine o societate comercială prin intermediul căreia ar fi fost vândut unor rafinării combustibilul sustras, fără ca aceste tranzacţii să fie înregistrate în evidenţele fiscale.

În 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. În acest dosar, Bivolaru a fost judecat pentru fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală în dauna BRD.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.

În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

În martie 2007, fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost convocat la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat ca martor în dosarul deschis ca urmare a plângerii fostului premier Adrian Năstase împotriva anchetatorilor anticorupţie, pe care i-a acuzat de abuz în modul de soluţionare a cazului Zambaccian.

De asemenea, numele lui Gabriel Bivolaru a fost legat şi de dosarul privind traficarea unor brăţări dacice sustrase în 2001 din situl Sarmizegetusa Regia.

În acest dosar, în care au mai fost vizaţi Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu, au fost făcute verificări privind eventuala implicare a acestora în traficarea brăţărilor dacice. În iunie 2007, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bivolaru, Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Serrgiu Nicolaescu, apreciind că nu pot fi învinuiţi de tăinuire în legătură cu dispariţia brăţărilor dacice.

Citește și: