Adriana Mit
22183 vizualizări 17 mar 2017

Potrivit unor surse judiciare, patru persoane au ajuns la audieri până la ora transmiterii acestei ştiri, respectiv trei bărbaţi şi o femeie.

Unul dintre cei care au ajuns la sediul DIICOT Timişoara este unul dintre fraţii Martinescu, suspectaţi că ar conduce gruparea. Acesta a declarat presei că nu ştie de ce a fost adus şi crede că este un abuz al Poliţiei, el nu se ocupă de cămătărie, pentru că nici măcar nu are o casă, locuind la sora sa.

Poliţiştii au descins în 17 locaţii din Timişoara şi judeţul Suceava, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, cămătărie, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Sursele citate spun că din investigaţiile de până acum a reieşit faptul că gruparea era condusă de Tuţă Martinescu, zis ”Profesorul” şi fratele său Artur. Aceştia aveau mai mulţi intermediari care se ocupau de identificarea şi racolarea victimelor – persoane care deţineau clădiri importante în Timişoara şi care aveau nevoie de bani.

Victimele erau obligate să semneze contracte de împrumut, cu dobânda inclusă în sumă, cu termene de returnare foarte scurte, garanţie fiind puse imobilele victimelor. Cămătarii refuzau orice altă negociere ulterioară, nefiind de acord ca, de exemplu, victimele să vândă ele vilele pentru a returna banii.

Când expira termenul, imobilele erau executate rapid şi ajungeau la membrii grupării. Împrumuturile ajungeau şi la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele dintre victime au rămas să stea în chirie şi să plătească celor din clanul Martinescu sume care au ajuns şi la 15.000 euro.

Anchetatorii au identificat în perioada 2010 – 2017 nu mai puţin de 30 de persoane care au fost victimele cămătarilor. Suspecţii vor fi aduşi la audieri la sediul DIICOT Timişoara.

17 persoane vor fi aduse la audieri, iar printre cei pentru care există mandat de aducere este şi fostul fotbalist Ioan Timofte.

Procurorii DIICOT fac, vineri dimineaţa, 18 percheziţii la Timişoara şi Suceava într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, cămătărie, evaziune fiscală şi spălare de bani.

"S-a reţinut faptul că, în perioada 2010-2017, s-a constituit un grup infracţional organizat de mari dimensiuni, care a acţionat coordonat pe raza mun. Timişoara şi Suceava, având ca scop desfăşurarea de activităţi infracţionale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate <ad validitatem>, în conţinutul cărora erau disimulate şi dobânzile aferente sumelor împrumutate. Contractele de împrumut erau perfectate cu obligaţia persoanelor împrumutate de a oferi garanţii imobiliare solide. În cazul in care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgenţă", arătau, vineri dimineaţă, procurorii.

Citește și: