252 vizualizări 8 mar 2018


„Constat cu tristeţe că, nici după 28 de ani de la căderea comunismului, nu am reuşit să scăpăm complet de meteahna de a ne demoniza liderii odată ce aceştia nu mai sunt în funcţie. Am simţit asta pe propria piele, fiind făcut ţapul ispăşitor pentru criza de imunoglobulină. Pentru cei care au interesul şi răbdarea de a asculta şi punctul meu de vedere, doresc să prezint următoarele date care înlătură acuzaţiile nefondate care mi se aduc: Am avut discuţii şi întâlniri atât cu asociaţiile pacienţilor, cât şi cu reprezentanţii industriei farmaceutice pentru a rezolva problema imunoglobulinei. În urma acestora, Ministerul Sănătăţii a întreprins toate demersurile legale agreate împreună cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situaţiei. Am eliminat inclusiv taxa clawback, însă companiile nu şi-au onorat partea lor din înţelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei”, a spus fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, într-o postare pe Facebook.

Acesta a mai explicat că stocurile de imunoglobulină achiziţionate de UNIFARM şi puse la dispoziţia spitalelor au fost utilizate în cazurile celor grav bolnavi, internaţi în secţiile de Terapie Intensivă.

„‎În cazul cererii distribuitorului Torus Pharma, în vederea eliberării unei Autorizaţii pentru Nevoi Speciale (ANS) pentru imunoglobulina umană, Agenţia Naţionala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a transmis public decizia sa. Citez din comunicatul instituţiei abilitate să autorizeze sau nu un medicament pentru pacienţii români: «originea non-europeană a produsului nu poate oferi garanţii asupra îndeplinirii criteriilor de siguranţă şi calitate impuse în cazul produselor din Uniunea Europeană, iar autorizarea prin procedură pentru nevoi speciale nu permite în acest caz (condiţiile OMS 85/2013), o evaluare suficientă din punct de vedere al siguranţei şi calităţii plasmei utilizate pentru procesul de fabricaţie şi nici a procesului de fabricaţie a medicamentului». De asemenea, ANMDM precizează că, în acest caz, «o testare punctuală a produsului finit nu ar putea acoperi toate aspectele menţionate anterior şi nu ar putea garanta, în totalitate, calitatea produsului»”, a mai spus Bodog.

Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru achiziţia imunoglobulinei pentru imunodeficienţe primare. Ministerul Sănătăţii va centraliza toate propunerile pe care le va primi, în vederea achiziţionării prin Compania Naţională UNIFARM S.A a cantităţilor de imunoglobulină necesare pentru tratamentul pacienţilor cu imunodeficienta primară pentru o perioada de două luni. Mecanismul UE de protecţie civilă acţionează împreună cu finanţarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe, potrivit informaţiilor de pe site-ul UE.

În prezent, mecanismul include cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Muntenegru şi Norvegia. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este pe punctul de a-şi reînnoi adeziunea. Turcia şi Serbia se pregătesc să devină membre ale mecanismului şi au semnat de curând acorduri în acest sens. Ofertele de ajutor ale participanţilor se adaptează la nevoile ţării afectate.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Citește și: