20169 vizualizări 18 oct 2015

Decizia Judecătoriei Buiucani (Chişinău) a fost luată cu doar 30 de minute înainte de expirarea ordonanţei de reţinere a fostului premier moldovean, acuzat de trafic de influenţă, fraude şi corupţie pasivă. Vlad Filat nu a fost prezent la audieri, fiind reprezentat de avocatul său, Igor Popa.

Avocatul fostului premier ceruse amanârea termenului, argumentând că nu a avut timp să studieze cantitatea mare de documentaţie din dosar.

Procurorul Adriana Betisor, din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), s-a opus amânării termenului şi a cerut plasarea în arest preventiv a lui Vlad Filat.

Vlad Filat va contesta la o instanţă superioară decizia de arestare preventivă, anunţă avocatul acestuia, Igor Popa, precizând că fostul premier a depus o plângere penală împotriva denunţătorului său, Ilan Shor, pe care îl acuză că a făcut declaraţii false, informează site-ul Unimedia.

În faţa instanţei sunt zeci de manifestanţi - simpatizanţi ai fostului premier, dar şi contestatari.

sursa foto: unimedia.info

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut joi seară, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional moldovean Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice. Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului, unde aveau loc proteste organizate de liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi.

Parlamentul moldovean a votat joi pentru suspendarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Filat, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Liberal-Democrat (PLDM, aflat la guvernare). În favoarea suspendării imunităţii juridice a deputatului Vlad Filat au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

Acuzaţii privind fraude bancare şi luare de mită

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). "Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o infracţiune deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

"Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală", menţionează sesizarea.

Vlad Filat denunţă acapararea statului şi o tentativă de orientare a Republicii Moldova spre Rusia

La rândul său, Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, subliniind că Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie ar fi controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Filat a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.

"Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în faţa Parlamentului şi pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind suspendarea imunităţii mele de deputat. Acest show a fost prea scump şi mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activităţii mele am făcut foarte multe greşeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele", a declarat Vlad Filat. "Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forţându-l pe acest Shor să semneze o dispoziţie, să se eschiveze de la responsabilitate. Oamenii vor ca cei vinovaţi să plătească. Dar oamenii au nevoie de o ţară. O ţară în care instituţiile funcţionează legal şi nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Şi aici sunt nevoit să accept că instituţiile statului sunt acaparate", a adăugat el.

"Spuneam în debutul şedinţei de azi, ca replică lui Vladimir Voronin, care este şi el folosit de Plahotniuc când este nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii din comisie a fost să se voteze pentru ridicarea imunităţii ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez. Sper că procesul va fi echitabil şi că voi putea să-mi demonstrez nevinovăţia. Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacţie ţara în care trăim", a adăugat liderul PLDM.

"Mă adresez celor care-l servesc pe Plahotniuc: Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura, presa: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puţin pentru fiecare dintre voi - atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viaţa publică, ţara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoştinţă de cauză", a adăugat Filat.

Liderul PLDM nu exclude posibilitatea ca Plahotniuc să aibă o înţelegere cu preşedintele formaţiunii proruse Partidul Nostru, Renato Usatîi, şi cu liderul comunist Vladimir Voronin privind generarea alegerilor anticipate, prin care să se urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova. "Nu exclud că, împreună cu ruşii, el o să organizeze alegeri şi după alegeri poate să schimbe şi parcursul ţării, pentru că el în Europa nu are cum să supravieţuiască", a conchis Filat, care la finalul discursului şi-a cerut iertare de la întregul popor al Republicii Moldova.

Valeriu Streleţ îl apără pe Vlad Filat şi cere demiterea şefului Centrului anticorupţie

Valeriu Streleţ, premierul Republicii Moldova, a exprimat convingerea că Vlad Filat va reuşi să îşi demonstreze nevinovăţia, sugerând că există riscul să fie investigat şi el. "Forţele de stânga anunţaseră de ceva timp că urma să se întâmple ceva... A apărut procurorul general. Acest spectacol este prea cusut cu aţă albă. Am convingerea că Vlad Filat este o persoanlitate puternică şi se va apăra. Cred ca va reuşi să-şi demonstreze nevinovăţia. Sunt sigur că beneficiarul principal va merge liniştit acasă. Aici este marea mea nedumerire. Ştiu despre dosare care au fost deschise urgent şi despre unele care stau şi se prăfuiesc. Sunt sigur că în viitorul apropiat aceste subiecte vor fi scoase la vedere. Sunt personal preocupat de probleme curente. Şi anume aprobarea bugetului de stat, susţinerea oamenilor care au nevoie de ajutor, avansarea pe calea integrării europene. Vine iarna şi în asemenea condiţii funcţionarea impecabilă a Guvernului e necesară", a declarat Streleţ.

De altfel, Valeriu Streleţ a iniţiat procedura pentru demiterea lui Viorel Chetraru, şeful Centrului Naţional moldovean Anticorupţie (CNA). Streleţ a anunţat că a iniţiat demersurile la preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. "Aşa cum am anunţat anterior, vor mai continua o serie de acţiuni în contextul unei guvernări eficiente în R.Moldova. Azi am trimis un astfel de demers preşedintelui. Acest demers este formulat în temeiul Articolul 8 al Legii cu privire la CNA şi constă în iniţierea procedurii de demisie a directorului CNA. Este prerogativa premierului şi rămâne la discreţia preşedintelui. În capul listei de motive este invocat faptul că, indiferent de statistica triumfalistă prezentată de domnul Chetraru şi de faptul că ar fi existat anumite ingerinţe, cu toate că nu i-am dat niciodată indicaţii, indicele de percepţie a corupţiei este în creştere", a declarat Streleţ. Şeful Guvernului a precizat că un element important vizează şi dosarul Băncii de Economii. "Principalul învinuit continuă să se afle în libertate. Chiar dacă acest învinuit a făcut acest autodenunţ. Reieşind din aceste considerente, am solicitat preşedintelui să iniţieze procedura de demitere a directorului CNA. Sper să i se dea curs, în contextul în care în cadrul mesei rotunde de miercuri una din cerinţele participanţilor a fost demisia directorului CNA", a adăugat premierul.

Vlad Filat - eforturi pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană

Cât a fost premier al Republicii Moldova, în perioada septembrie 2009 – martie 2013, Vlad Filat a avut, în materie de politică externă, acţiuni intense pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană. În iunie 2014, Guvernul Republicii Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

În decembrie 2013, Vlad Filat a fost decorat cu "Ordinul Republicii" de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, "în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice şi pentru contribuţia substanţială la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (...)".

În noiembrie 2014, Vlad Filat a fost decorat de preşedintele României Traian Băsescu cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios - în grad de Mare Cruce", "în semn de înaltă apreciere a întregii activităţi puse în slujba dezvoltării, pe multiple planuri, a relaţiilor dintre R.Moldova şi România, pentru abnegaţia cu care a promovat valorile democraţiei şi parcursul european al Republicii Moldova".

Vlad Filat a fost decorat şi de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, în noiembrie 2013, cu una din cele mai înalte distincţii de stat din Georgia - Ordinul de Excelenţă.

Suspiciuni despre afaceri ale lui Vlad Filat în România

În iulie 2015, presa din R.Moldova a relatat că nepotul şi cumnatul lui Vlad Filat - Vladimir R. (27 de ani) şi tatăl acestuia, Ion R. - ar fi primit, printr-o firmă cu sediul în Iaşi, un milion de euro provenind de la Banca de Economii din R.Moldova (BEM). În cadrul anchetei, cei doi suspecţi au fost în arest preventiv în Republica Moldova.

Cine este Vladimir Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc, membru al Partidului Democrat (PDM), este un politician şi om de afaceri din Republica Moldova. În perioada decembrie 2010 - februarie 2013, Plahotniuc a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. De asemenea, a avut două mandate de parlamentar, în intervalul decembrie 2010 - octombrie 2013 şi decembrie 2014 – 30 iulie 2015. În vârstă de 49 de ani, Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Republica Moldova, fiind numit "oligarh" şi având activităţi în domeniile petrolier, imobiliar, financiar-bancar, hotelier şi mediatic.

Vladimir Plahotniuc a fost preşedinte al Victoriabank şi vicepreşedinte al Petrom Moldova, averea sa fiind estimată de presă la circa 300 de milioane de dolari.

Pe 5 octombrie, protestatarii de la Chişinău au mers la sediul firmelor lui Plahotniuc - Global Buisness Center -, scandând sloganuri care fac referire la presupuse fraude ale omului de afaceri.

Acuzat în cazul fraudei de la BEM, Plahotniuc a anunţat vineri că se retrage din PDM. "Având în vedere necesitatea ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influenţe externe instituţiilor de drept, dar având în vedere şi acuzaţiile care mi se aduc, chiar dacă nu au fost niciodată probate şi sunt nefondate, consider că este oportun să mă autosuspend din funcţia de primvicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM", a transmis el pe Facebook.

Cine este Ilan Shor, denunţătorul lui Vlad Filat

În vârstă de doar 28 de ani, Ilan Shor, născut în Israel, este un om de afaceri milionar din Republica Moldova şi primar al oraşului Orhei. Ilan Shor este proprietarul companiei Dufremol şi al clubului de fotbal FC Milsami Orhei. În 2014, a devenit preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Moldova, apoi membru în conducerea Aeroportului Internaţional Chişinău. Shor deţine două posturi tv - Euro TV şi Alt TV.

În urmă cu câteva luni, Ilan Shor a fost audiat de procurorii Centrului Naţional Anticorupţie în cazul devalizării Băncii de Economii şi Băncii Sociale. Tânărul om de afaceri este suspectat că ar fi semnat un contract prin care ar fi transferat zece miliarde de lei moldoveneşti de la Banca de Economii (BEM) la Banca Socială, după care banii ar fi dispărut.

Într-un interviu acordat BBC, Ilan Shor a negat orice responsabilitate pentru criza financiară din Republica Moldova, explicând că totul a fost generat de credite neperformante.

În baza declaraţiilor făcute de Ilan Shor în faţa procurorilor anticorupţie, liderul liberal-democrat Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Evoluţiile politice de la Chişinău reflectă polarizarea societăţii din Republica Moldova

Reţinerea lui Vlad Filat intervine în contextul mitingurilor care au loc la Chişinău. Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, formată din reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi activişti proeuropeni, organizează de câteva săptămâni manifestaţii în Chişinău. Protestatarii îi acuză pe actualii lideri politici că se fac vinovati de furtul unui miliard de dolari din băncile moldovene şi de afectarea parcursului proeuropean al ţării.

Platforma Demnitate şi Adevăr, lansată de Oazu Nantoi, Andrei Năstase, Igor Boţan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Olesea Stamate, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Năstase şi Dinu Plîngău, s-a desolidarizat recent de forţele politice ale opoziţiei de stânga şi extremă-stânga, care organizează proteste paralele. "Ne desolidarizăm de acele elemente ale societăţii care urmăresc cu totul alte scopuri", declara în septembrie Andrei Năstase, unul din liderii mişcării.

Precizările au fost făcute în contextul în care la Chişinău sunt şi proteste ale formaţiunilor proruse - Partidul Socialistilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, condus de primarul din Bălţi, Renato Usatîi. Ei cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul de la Chişinău este susţinut în Parlament de Alianţa pentru Integrare Europeană - formată din Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal din Republica Moldova.

Citește și: