Gandul.info
Laura Petrescu
552 vizualizări 8 mar 2018

Potrivit portatului instanţelor, în dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa în luna mai 2014, în care inculpat era fostul primar din Buzău, Constantin Boşcodeală, magistraţii au decis încetarea procesului penal, “constatând intervenită prescripţia răspunderii penale”.

“Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Boşcodeală Constantin Octavian, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (…) Stana Viorica, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (…) şi Nicolae Trandafir, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (…) constatând intervenită prescripţia răspunderii penale”, se arată în soluţia Tribunalului Dâmboviţa.

Magistraţii au decis să admită “în parte” acţiunea civilă formulată de către Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău şi a decis să îi oblige, în solidar, pe Constantin Octavian Boşcodeală, Viorica Stana şi Nicolae Trandafir, la plata către aceasta a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plăţii, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă de 33 de hectare, situat pe raza municipiului Buzău.

De asemenea, potrivit sentinţei, cei trei mai au de plătit Agenţiei Domeniilor Statului, cu sediul în Bucureşti, suma de 531.062 lei.

Magistraţii au decis menţinerea măsurii sechestrului asigurator dispusă asupra bunurilor mobile şi imobile, proprietatea lui Constantin Octavian Boşcodeală, Viorica Stana şi Nicolae Trandafir, instituită prin ordonanţa nr.68/P/2009 din 4.04.2014 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti.

Decizia nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru procuror, inculpaţi şi părţile civile.

În iunie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Constantin Boşcodeală, Viorica Stana şi Nicolae Trandafir, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că “inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău. Terenul respectiv se afla în administrarea Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni”.

Citește și: