Andreea Traicu
Andrei Luca POPESCU
4204 vizualizări 26 feb 2016

Procurorii DNA îi urmăresc penal pe Liviu Negoiţă, fostul primar al sectorului 3, pe Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Primăriei sectorului 3, şi pe Marius Mihăiţă, secretarul Primăriei sectorului 3, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, într-un dosar care vizează construcţia unui imobil într-o zonă protejată istoric.

Este vorba despre un imobil de 10 etaje de pe Calea Dudeşti numărul 94, conform lui Nicuşor Dan, cel care a depus plângerea penală care a ajuns acum câteva luni la DNA, după ce dosarul a fost declinat de mai multe parchete. Clădirea a fost dezvoltată de omul de afaceri Ion Chiriţă, dezvoltator imobiliar din Bucureşti, implicat în mai multe scandaluri privind clădiri ridicate ilegal.

DNA arată că în perioada 2008-2009 cei trei oficiali ai sectorului 3 au eliberat patru autorizaţii de construire şi certificate de urbanism pentru un imobil din Calea Dudeşti, fără să respecte normele de urbanism şi protecţie a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

„Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcţiei nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcţii în zona de protecţie a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale”, arată DNA.

Cei trei oficiali ai sectorului 3 au produs un folos necuvenit pentru constructorii imobilului, cărora le-au permis să ridice şi să supraetajeze imobilul, evitând demersurile pentru obţinerea derogării de la planurile de urbanism pentru depăşirea regimului de înălţime al zonei, pentru obţinerea acordului proprietarilor din clădirile învecinate, cu privire la lipirea la calcan, precum şi pentru obţinerea avizelor pentru construirea într-o zonă în care se află un monument istoric.

Procurorii mai arată că Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut Primăriei sectorului 3 să solicite în instanţă anularea autorizaţiei de construire, însă Primăria nu a făcut acest lucru. Mai mult, arată DNA, Primăria condusă de Liviu Negoiţă a mai emis două autorizaţii, în 2009, care au permis supraetajarea imobilului respectiv.

Certificatele de urbanism nu conţineau menţiuni prevăzute de lege, precum regimul tehnic al imobilului sau situarea imobilului în zona de protecţie a unui monument istoric.

În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri rămase definitive, instanţele de judecată au dispus anularea celor patru autorizaţii de construire, conform DNA, iar una dintre instanţe a cerut Primăriei chiar desfiinţarea construcţiei respective.

Liviu Negoiţă, fostul primar al Sectorului 3, a ajuns la sediul DNA, vineri, pentru a fi audiat în acest dosar.

Cauza a fost deschisă la sesizarea Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, condusă de Nicuşor Dan, care a precizat pentru MEDIAFAX că „plângerea a fost depusă în toamna anului 2014 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 şi, din cauză că Liviu Negoiţă, unul dintre cei vizaţi, este avocat, plângerea a fost trimisă la Pachetul Curţii de Apel Bucureşti. Iniţial, Parchetul a zis că noi am făcut târziu plângerea şi a clasat-o. Noi am atacat la Curtea de Apel Bucureşti şi am câştigat. Dosarul s-a întors în urmă cu cinci, şase luni la Parchetul Curţii de Apel şi de aici a fost trimis la DNA în urmă cu trei luni”.

Nicuşor Dan a mai spus că plângerea este îndreptată împotriva fostului primar al Sectorului 3, Liviu Negoiţă, şi a altor doi foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei, Marius Mihăiţă, secretar, şi arhitectul şef, Ştefan Călin Dumitraşcu. Ambii au fost audiaţi vineri de procurorii DNA.

„Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu şi, în subsidiar, de distrugere. Este vorba de o construcţie pentru care ei au dat patru autorizaţii de construire succesive. Construcţia e în Calea Dudeşti, nr. 94. Au dat autorizaţii pentru cinci etaje, pentru şapte etaje, pentru opt etaje şi pentru nouă etaje. Dar, de fapt, s-au construit zece etaje. Problema pentru care noi am făcut plângerea penală a fost că tribunalul deja se pronunţase pe nelegalitatea construcţiilor de cinci şi şapte etaje susţinând că sunt prea înalte faţă de regimul de înălţime al zonei. La trei zile după decizie au dat aviz pentru nouă etaje. Este zonă de protecţie a unui monument istoric, fiind la distanţă mică de o casă monument istoric”, a declarat Nicuşor Dan pentru MEDIAFAX.

Sursele Mediafax spun că lucrările ar fi fost făcute în baza unor autorizaţii emise ilegal şi care au permis distrugerea unor case din zona vizată.

La ieşirea de la audieri, Marius Mihăiţă a declarat că a fost citat în calitate de suspect. "Sunt suspect de abuz în serviciu. Autorizaţia a fost emisă în mod legal, alţii zic că nu. Vom depune probe".

Întrebat dacă pentru construcţia blocului au fost dărâmate case, secretarul Primăriei Sectorului 3 a mai spus că "s-au dărâmat acum o sută de ani casele, era un loc gol. Domnul Nicuşor Dan este cel care a vrut să ajungem aici. Urmează să vină domnul arhitect şef al Primăriei Sectorului 3".

În acelaşi dosar, vor fi audiaţi şi alţi actuali sau foşti angajaţi ai Primărei Sectorului 3.

Citește și: